Eskişehir'de, barınaklarda aşıları ve bakımları gerçekleştirilen sokak hayvanları, onları sahiplenecek kişilere verilecek.
Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe belediyelerinin hayvan barınaklarında koruma altına alınan kedi ve köpek gibi hayvanlar, aşıları yapılıp tedavileri yapılarak sağlıklarına yeniden kavuşturuluyor.
Golden Retriever, Terrier, Boxer, Rottweiler gibi çeşitli köpek ırklarının da aralarında bulunduğu hayvanlar, ömür boyu aşıları ücretsiz yapılması koşuluyla onları sahiplenmek isteyenlere teslim edilecek.
Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nde görevli Veteriner Hekim Volkan Taplamacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pet shopların artmasına paralel olarak barınaklarda koruma altına alınan hayvan sayısının da arttığını söyledi.
"Pet shopların, sahipsiz hayvan sayısını artırdığına inanıyoruz" diyen Taplamacıoğlu, birçok kişinin, cins hayvan satın aldıktan birkaç ay sonra bakamayacaklarını anladığını savundu.
Taplamacıoğlu, bir hayvanın ortalama ömrünün 15-20 yıl olduğu düşünüldüğünde sadece yem ve su vermenin, ona bakmak anlamına gelmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Hastalandığında veterinere götürmek ve onlara iyi bir barınma ortamı sağlamak gerekiyor. Golden Retriever veya diğer cins köpekler, hevesle alınıp daha sonra sokağa bırakılıyor. Bu da hem hayvanların psikolojisinde yaralar açıyor hem de bizi üzüyor. Onun için kişinin hayvan edinmeden önce bu canlıyla 15-20 yıl yaşayacağını hesap etmesi gerekiyor. Herkesin buraya gelip hayvan sahiplenmesini umut ediyoruz. Böylece hayvan ticareti de desteklenmemiş olacak."
-Sahiplenilmeyen hayvanlar, alındıkları alanlara bırakılıyor-
Odunpazarı Belediyesi Hayvan Sağlık Merkezi'nde çalışan Veteriner Hekim Serap Yavuz ise 2005 yılında faaliyete geçen açıldığını barınakta bugüne kadar sahiplendirilen hayvan sayısının 2 bini geçtiğini anlattı.
Barınakta şu anda 50 köpeğin ve 20 kedinin sahiplendirilmeyi beklediği bilgisini veren Yavuz, şöyle konuştu:
"Hayvanlar buraya ilk geldiklerinde kontrol bölgesinde tutularak, yaralı, beslenme problemi olanlar tedavi altına alınıyor. Sıcak ortamda durması gerekenleri ısıtmalı bölgemize alıyoruz. Aşıları, bakımları yapılıp tedavi edilen hayvanlar, daha sonra kısırlaştırılıyor. Buradan sahiplenilen bir hayvanın aşılarını ömür boyu ücretsiz yapıyoruz. Sahiplenilmeyi bekleyen hayvanlara bir yuva bulamazsak aldığımız bölgeye tekrar bırakıyoruz ve kalabalık yerlerde, parklarda, bölge sakinlerince bakılıyor."
Yavuz, barınaklarda hayvanların kısırlaştırıldığını, çevre ve halk sağlığı için son derece önemli olan iç-dış parazitlerin temizlendiğini ve kuduz aşılarının yapıldığını belirtti.
Çocuklarda hayvan sevgisini artırmak amacıyla öğrencilere yönelik barınak gezileri düzenlendiğine işaret eden Yavuz, bu tür aktivitelerin yararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz