'Barış İçin Akademisyenler' bundan sonra ne yapacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve hükümetin açıklamaları ile Sedat Peker'in tehditleri ardından 'Barış İçin Akademisyenler' grubu kampanyası kapsamında ne yapmayı planlıyor?

Barış İçin Akademisyenler grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet yetkilerinden gelen açıklamalar ve Sedat Peker'in tehdidi ardından imza kampanyasını sürdürürken hukuki girişimlere hazırlanıyor.

Grubun "Bu suça ortak olmayacağız" başlığıyla hazırladığı ve binden fazla akademisyen tarafından imzalanan metinde "devletin vatandaşlarına şiddet uyguladığı" belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü yaptığı açıklamada Barış İçin Akademisyenler grubunu sert bir dille eleştirmişti.,

Reklam
Reklam

TIKLAYIN - Erdoğan: Sözde akademisyenlerin haddini bilmesi lazım

Erdoğan "Kendisine akademisyen diyen güruh devleti suçluyor. Bununla yetinmeyip yabancıları Türkiye'ye çağırıyorlar. Bunun adı mandacılıktır" demişti.

Cumhurbaşkanı imzacılardan "aydın müsveddeleri" tabiriyle bahsetmişti.

Sedat Peker'den tehditBugün de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ akademisyenleri eleştirdi ve "Eminim ki bu akademisyenlerin önemli bir kısmının o bölgede yaşananlardan haberi yok" dedi.

Bu arada organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş olan Sedat Peker sosyal medyada yayımladığı mesajla akademisyenleri tehdit etti.

TIKLAYIN - Akademisyenleri tehdit eden Sedat Peker'e tepki

Bazı üniversitelerde imzacı akademisyenler hakkında soruşturma başlatıldığı ya da savunmalarının istendiği aktarılıyor.

Hacettepe, Bartın Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs üniversitelerinde imzacı akademisyenler hakkında soruşturma açıldığı bildiriliyor.

Barış İçin Akademisyenler grubundan Prof. Dr. Neşe Özgen BBC Türkçe'ye, hukuki işlemlere hazırlandıklarını, bunun dışında yol haritalarına devam edeceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

'İmza listesi çığ gibi büyüyor'Yaşanan gelişmelerle ilgili "Bu bizim aldığımız ilk saldırı değil, son da olmayacak" diyen Özgen, imza kampanyalarına desteğin arttığını ve yeni verileri kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi:

"İşin güzel yanı, bütün bunlar olurken imza listesi çığ gibi büyümeye başladı. İmza kampanyamız devam ediyor.

"Yeni girişler siteye işleniyor. Hepsinin girişi de bitmeyecek, çünkü çok büyük bir hızla devam ediyor. En sevindirici olan, arkadaşlarımızın korkup geriye çekilmemesi".

'Hukuki yaptırımlara başvuracağız'Özgen, kendilerine yönelik açıklamalar ve uygulamlarla ilgili "gerekli hukuki yaptırımlara başvuracaklarını" söyledi.

Özgen, "hukuki girişimlerinin hem devlet görevlilerine hem de kendisini sorumlu görenlerin saldırılarına karşı olacağını" belirtti:

"Hukuk gruplarımız harekete geçtiler. Ulusal ve uluslararası kapsamda gereken şeyleri, bütün açıklamalar için yapacaklar. Makrodan mikroya hukuk dışı davranan kim varsa onlar için yapacaklar. Hiçbir arkadaşımızı yalnız bırakmayacağız."

Reklam
Reklam

'Meclis görüşmeleri ve uluslararası toplantılar yapacağız'Açıklama ve uygulamalarla ilgili hukuki girişimler dışında daha önce belirledikleri yol haritasına devam edeceklerini belirten Özgen şunları söyledi:

"Bizim zaten bir yol haritamız vardı. Çeşitli meclis görüşmeleri yapacağız.

"Muhtelif uluslararası toplantılar yapacağız. Kendi uluslararası camialarımızla birlikte tabii ki hareket edeceğiz."

Chomsky'den tepkiBu arada Erdoğan'ın metne imza verdiği için tepki gösterdiği ve "gerçekleri kendisine anlatmak üzere Türkiye'ye çağırdığı" ABD'li akademisyen Noam Chomsky, Erdoğan'ın açıklamasına tepki gösterdi.

Chomsky, BBC Türkçe'nin kendisinden görüş alma talebine birçok medya kurumuna gönderilen ortak bir maille cevap verdi.

Chomsky şunları söyledi:

"Türkiye, Erdoğan'ın birçok yoldan yardım ettiği IŞİD'i suçluyor, aynı zamanda, çok da farklı olmayan El Nusra Cephesi'ni destekliyor. Daha sonra da, hem Suriye'de hem de Irak'ta IŞİD'e karşı karadan savaşan ana güç olan Kürtlere karşı işlediği suçları kınayanlara karşı nutuk atıyor. Daha başka bir yoruma ihtiyaç var mı?"

Reklam
Reklam