Barış Süreci Mardin'de Turizmi Patlattı, Otellerin Rezervasyonları Doldu

Barış süreci 7000 yıllık tarihi geçmişe sahip Mardin'de turizmi patlattı. Otellerin eylül ayına kadar bütün...

Barış süreci 7000 yıllık tarihi geçmişe sahip Mardin'de turizmi patlattı. Otellerin eylül ayına kadar bütün rezervasyonları dolarken, gelen turistler nedeniyle esnafında işleri açıldı. 2023 yılında 5 milyon turist ağırlamanın planlarını yapan Mardin'in bu yıl ki hedefi ise 1 milyon 200 bin yerli ve yabancı turisti ağırlamak.

Son bir ayda bölgede yaşanan Barış Süreci nedeniyle Mardin’in turizm potansiyelinin ikiye katlandığını belirten Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, bölgeye gelen huzur ve barış ile birlikte otellerde rezervasyonların yüzde 90’lara kadar ulaştığını söyledi. Bu yıl çözüm süreci ile birlikte daha fazla yerli yabancı turist beklediklerini anlatan Başkan Ayanoğlu, " Bizim hedefimiz 2023 yılında 5 milyon turisti ağırlamak. 2013 yılındaki turizm hareketliliğinde bir problem olmazsa yıl sonuna kadar 1 milyon 200 bin kişiyi Mardin'de misafir etmeyi hedefliyoruz. Sadece turizm sektöründe değil, sanayide, tarımda de gelişme bekliyoruz. İşsizlik rakamları Güneydoğu’da aşağılara ineceğine inanıyorum. İnşallah bu çözüm iradesi ve çözüm süreci sonuna kadar başarıya ulaşır ve şehrimiz, bölgemiz, Türkiyemiz ve dünya insanları bir umut ve bir fayda sağlar.“ şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

BARIŞ SÜRECİ TURİZMİ PATLATTI

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Gürgör ise Barış süreci ile birlikte son bir ayda Mardin’de otellerdeki rezervasyonların ikiye katlandığını belirterek, "Gerek Türkiye'nin ve dünyanın bir çok ülkesinden acenteler otellerimizle irtibata geçip rezervasyon alıyor. Mardin bu yıl turizm patlaması yaşayacak. Bu da esnafımızın işlerinin açılması anlamına geliyor. Ayrıca birçok gencimize de yeni istihdam alanları oluşacak. Bu sürecin barışla noktalanması ile birlikte Mardin yılda bir milyon değil 2 milyon 3 milyon turisti çok rahat ağırlar.“ dedi.

YÜZDE 90 DOLULUK ORANINA ULAŞTIK

Bu yıl faaliyete geçen Meridin Butik Otel Genel Müdür Yardımcısı Hızır Akbey, otelin yeni açılmasına rağmen doluluk oranlarının yüzde 90’lara ulaştığını ifade etti. Mardin’deki diğer otellerde de doluluk oranının yüzde 90’ları bulduğuna dikkat çeken Akbey, ”Ben bunu son bir ayda ülkemizde yaşanan barış sürecine bağlıyorum. Çünkü bölgeye gelen huzur ve güven ile birlikte turizm acenteleri de yoğun talepleri oldu. Mardin’i görmek isteyen yerli yabancı turistlerden yoğun talep alıyoruz. Eylül ve ekim ayına kadar rezervasyon alan bile var. Bu süreçten turizmciler olarak çok umutluyuz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

GEÇEN YILA GÖRE REZERVASYONLAR YÜZDE 40 ARTTI

Geçen yıla oranla bu yıl otel rezervasyonlarında yüzde 40’lara kadar bir artış meydana geldiğini belirten Reyhanî Kasri Butik Otel Müdürü Mehmet Ali Divrik de, doluluk oranlarının yüzde 90’ı aştığını ifade ederek, "Bu da bölgemizde başlayan barış süreci ile gelişen olaylarla birlikte turizmde de artış meydana geldi. Bizimde beklentimiz barış sürecinin olumlu neticelenmesi. Çünkü bu işten Mardin çok kazançlı çıkacak." diye konuştu.

İŞLERİMİZ AÇILDI

Turizm sezonu ile birlikte esnafta bir hareketlilik yaşandığını dile getiren bakırcı ustası Tacettin Toparlı da, kentte gözle görülür bir turizm hareketliliği yaşandığını kaydederek, "İşlerimiz açıldı. Kendimizi ona göre hazırlıyoruz. Barış süreci insanlara huzur ve güven getirecek. Ne kadar turist gelirse esnafta o kadar para kazanacak. Bu da bölge insanın refah düzeyini artıracak.” dedi.

Bu yıl Mardin’de ciddi bir oranda turist yoğunluğu yaşandığına dikkat çeken turizmci ve iş adamı Sabahattin Evrensel ise hafta sonunu Mardin’de geçirmek isteyenlerin turlar aracılığı ile tarihi kentte yoğunluk oluşturduğunu söyledi. Evrensel, " Barış süreci havası turizim sektörünü canlandırdı. Otellerde doluluk oranı bizide mutlu etti. Özellikle hafta sonları turistler Mardin'i tercih ediyor. Umarım, bu yoğunluk devam eder. Şehre gelen yerli ve yabancı turistleri Mardin misafirperverliğiyle, gelenek ve görenekler çerçevesinde ağırlıyoruz. Süreçten umutluyuz. Çünkü barış ve huzurun olduğu yerde refahta artar. İnsanlarda mutlu olur."

Reklam
Reklam

MARDİN'İN MEKANLARI TURİST KAYNIYOR

Tarihi, mimari ve kültürel dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin gözde mekânı haline gelen Mardin'e gelen turistler Ulu Camii, Deyrul-Zafaran Manastırı, Kırklar Kilisesi, Dara harabeleri, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sas)'in ayak izinin içinde bulunduğu Sitti Radviye Medresesi, Şehidiye Camii, Kasimiye ve Zinciriye medreseleri ile tarihi çarşıları geziyor. Tarihi çarşılarda gümüş işlemeciliği, Mardin leblebisi, badem şekeri ,bakır ve cam üzerine işlenen şahmaran motifi büyük ilgi görüyor. Tarihi kente turla gelen turistler ise tarihi kentle birlikte Midyat ilçesi ve Batman'ın antik kenti Hasankeyf'i de gezmeyi tercih ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz