"Barışık ve müreffeh bir Orta Doğu istiyoruz"

Ankara (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak kendi içinde barışık ve müreffeh bir Orta Doğu istiyoruz. Her şeyden önce kendi milletimizin iyiliği için, insanımızın yaşam standardının yükseltilmesi için Orta Doğu'nun barış ve istikrara kavuşmasını istiyoruz" dedi.

Erdoğan, Tahran'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Pervez Davudi'nin davetlisi olarak yapacağı çalışma ziyaretinde, Dini Lider Hamaney, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Devlet Uzlaştırma Konseyi Başkanı Rafsancani ve Dışişleri Bakanı Muttaki ile ayrı ayrı görüşmeler yapacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Irak, Lübnan ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları da görüşeceklerini belirten Erdoğan, "Ziyaret, bölgemizde barış ve istikrarı olumsuz etkileyen gerilimlerin, çatışmaların tırmanma eğilimine girdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler halklarımızın huzur ve refahını, ortak geleceğimizi çok yakından ilgilendiriyor. İran'a yapacağımız bu ziyaret inanıyorum ki bölge ülkelerinin ortak yararına hizmet edecektir" dedi.

Erdoğan, Türkiye ve İran'ın bölgede, refah ve istikrarın güçlendirilmesinde önemli roller oynayabilecek konumda bulunduğunu istikrarın tesisinden öncelikle Türkiye ve İran'ın kazançlı çıkacağını vurguladı.

Erdoğan, ziyaretinde, İran doğalgazı ve terör konusunun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"İran ile aramızda bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Şu anda ne Rus doğalgazıyla alakalı, ne İran doğalgazıyla alakalı olarak böyle bir sıkıntı yok. Bizim küresel ölçekte aslında bu konuyla ilgili yaptığımız ve yapacağımız görüşmeler var. Bunların bir tanesi Avrupa istikametindeki İran doğalgazının gitme olayıdır. Petrolün türevi diyebileceğimiz konularda yapacağımız görüşmeler olacaktır. Bunları geniş ve detaylı görüşeceğiz."

Reklam
Reklam