Baro Başkalarından Ortak Bildiri: İç Güvenlik Paketi Tbmm Gündeminden Derhal Çekilmelidir

MERSİN, Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez,

MERSİN, Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Mersin Baro Başkanı Av. Alpay Antmen ve Osmaniye Baro Başkanı Av. Dilem Aksoy, yasa tasarısı ile ilgili ortak bildiri yayınladı.
'POLİSİN YETKİSİ SINIRSIZ OLACAK'
Önleyici kolluk faaliyetinin suç öncesi aşamaya ait olduğu ve suç işlendikten sonra soruşturma evresinin adli makamlar tarafından yürütüldüğü hatırlatılan bildiride şöyle denildi:
"Mülki amirler, böylelikle suç unsuru belirleme ve suç yaratma yetkisine sahip olacaklardır ki bu durum 'suç ve cezalarda kanunilik ilkesine' aykırılık teşkil edecektir. Kişilerin üst, eşya ve araçlarının aranmasına dair tedbirlerin uygulanmasında yargıç kararı olmaksızın, kolluğun keyfiyetine bırakılması da son derece tehlikeli bir düzenlemedir. Aynı husus; koruma altına alma ve yakalama gibi tedbirler için de geçerlidir. 2559 Sayılı Polis Vazife ve Selâhiyet Kanunun 16'nci Maddesinde yer alan polisin zor ve silah kullanma yetkisini daha da arttıran bu düzenlemelerle, polise tanınan yetki sınırsız hale gelecek, polis keyfiyeti, orantısız güç kullanımı meşruluk kazanacaktır."
'ANAYASA'YA AYKIRI'
Yasa tasarısında iletişimin tespiti ve dinlenme işlemlerinin yargı kararı olmadan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veya İstihbarat Daire Başkanının yazılı emriyle Telekomünikasyon yoluyla yapılacağının ifade edildiği bildirinin devamında şu görüşlere yer verildi:
"Bölge baro başkanları olarak temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunan, Anayasa, AİHS ve evrensel normlara aykırı olan, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran, hukuk devletini askıya alıp parti-devlet, polis devletini yasal hale getiren bu düzenlemelere karşıyız. İç Güvenlik Paketi'nin yasalaşmaması gerekir. TBMM'nin gündeminden derhal geri çekilmelidir. Siyasi iktidar hukuk tanımazlığına artık bir son vermelidir. Hukuku sözde değil, özde içselleştirmelidir. İnsanlarımızın temel hak ve özgürlüklerini kullanmasına ket vuracak düzenlemelere değil, demokrasi ve insan hakları standartlarını yükseltecek uygulamalara ihtiyacımız bulunmaktadır. Avukatlık Yasası'nın 76 ve 95'inci maddelerinin barolara verdiği yetki ve göreve dayanarak bu açıklamayı yapmamız vicdani bir sorumluluktur. Anılan bu paketin yasalaşmaması için her türlü mücadelenin içinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: