Baro Başkanı Şentürk: Etik Kurulu'nun disiplin yargılaması yapmaya yetkisi yok

Trabzon Barosu Başkanı Avukat Mehmet Şentürk, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Etik Kurulu’nun disiplin yargılaması yapmaya...

Trabzon Barosu Başkanı Avukat Mehmet Şentürk, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Etik Kurulu’nun disiplin yargılaması yapmaya yetkisinin olmadığını savundu. Kurulun hazırladığı belirtilen raporun da mütalaa niteliğinde olduğunu belirten Şentürk, TFF Yönetim Kurulu’na tavsiye amacını taşıdığını ileri sürdü.

Baro Başkanı Şentürk, şike soruşturmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türk futbolunda yaşanan olağan dışı gelişmeler nedeniyle Trabzon Barosu olarak henüz daha şike konusundaki soruşturma ortaya çıkmadan önce 7 Haziran 2011 tarihinde TFF’ye şikayet başvurusunda bulunduklarını hatırlattı.

Reklam
Reklam

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen şike soruşturması açığa çıktığı günden itibaren süreci hukuka uygun bir şekilde takip ettiklerini anlatan Şentürk, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 76. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak süreci bizzat takip edeceklerini, disiplin soruşturmasında savsaklamaya gidilmesi, hukuk kurallarının gerektiği gibi uygulanmaması ve benzeri şüphe uyandıran durumların varlığı halinde yetkili ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladıklarına değindi.

Tahkim Kurulu’na yapılan atamaların tarafsızlık ilkesini zedelediğine de dikkat çektiklerini belirten Şentürk, “Son günlerde basında yer alan haberlere göre, TFF Etik Kurulu'nun raporunu hazırladığı, Etik Kurulu'nun şikenin sahaya yansımadığı kanaatine vardığı, kulüplerin PFDK' ya sevkine gerek olmadığı yönünde görüş belirteceği haberleri yer almaktadır. Bu haberler üzerine baromuzca kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve ilgilerinin dikkatinin tekrar çekilmesi amacıyla bir açıklama yapılması ihtiyacı hissedilmiştir.” dedi.

Reklam
Reklam

Etik Kurulu’nun saygın hukukçulardan oluştuğuna inançlarının altını çizen Şentürk, “Kurul Başkanı Prof. Dr. Oğuz Atalay’ın ‘Tarafımızdan yapılmayan açıklamalara, spor kamuoyunu yanıltmaya ve hukuki süreci etkilemeye dönük ifadelere itibar edilmesin’ şeklindeki beyanatını da olumlu karşılıyoruz." diyerek şöyle devam etti:

"Etik Kurulu hukukçulardan oluşmakla birlikte, kurul olarak disiplin yargılaması yapmaya yetkisi yoktur. Hazırlayacakları rapor da mütalaa niteliğinde olup; TFF Yönetim Kurulu’na tavsiye amacını taşımaktadır. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, tutuklamayı gerektirecek ve tutukluluğun devamına karar verilecek derecede kuvvetli delillerin varlığının kabul edildiği, yine etik kurulun hazırlamış olduğu ilk rapor sonrasında varmış olduğu kanaatin kamuoyunca bilindiği, Etik Kurulu kararlarının daha ortaya çıkmadan yönlendirilmeye çalışıldığı bir ortamda, Etik Kurulu tarafından sunulacak rapor sonrasında TFF Yönetim Kurulu tarafından kulüplerin Disiplin Kurulu’na sevk edilmemesine dair bir kararın çok büyük tartışmalara yol açacağı aşikardır.”

Reklam
Reklam

Başkan Şentürk, bu nedenle konuya ilişkin delillerin takdirinin disiplin yargılamasını yapacak olan PFDK tarafından yapılması gerektiği kanaatini taşıdıklarını ifade etti. Ayrıca, gerek 6222 sayılı yasada gerekse Futbol Disiplin Talimatı’nda ‘şikenin sahaya yansıması’ gibi bir ayrımın olmadığını bildiren Şentürk, UEFA ve FİFA kurallarının da gayet açık olduğuna dikkat çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: