Baro Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Borçlar Kanunu’nun Değiştrilmesini İstedi

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, dün yürürlüğü giren Borçlar Kanunu’nun 68. maddesinin...

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, dün yürürlüğü giren Borçlar Kanunu’nun 68. maddesinin acilen değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu madde hayvanların yararından çok zararına olacak. Acilen değiştirilmesi gerekir. Bir hayvan, bahçenin ona ait olup olmadığını nereden bilsin ki? Bu o canlının doğasına aykırıdır” dedi.

Dün yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun 68. maddesine tepki gösteren Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, kanunların değişen toplum ihtiyaçlarını karşılamak için değiştirildiğini ifade ederek, “Halbuki 1 Temmuz’da, savunmasız durumda olan hayvanları çok daha kötü duruma düşürecek bir kanun maddesi Borçlar Kanunu'nda yer almıştır. O da Borçlar Kanunu’nun 68. maddesidir. O madde, ‘Bir kişinin hayvanı başkasının taşınmazına zarar verdiği takdirde, taşınmazın zilliyeti o hayvanı yakalayabilir, zararı giderilinceye kadar alıkoyabilir, hatta durum ve şartlar haklı gösteriyorsa hayvanı diğer yollarla etkisiz hale getirebilir’ şeklindedir. Bu ucu acık bir madde, yoruma tabi bir kanun. ‘Etkisiz hale getirmenin’ içinde ölüm de olabilir. Her türlü yaklaşım da olabilir. Bu sebeple bu kanunun hayvanların yaşama haklarını yeterince savunamadığını düşünüyoruz. Kanunun acilen değiştirilmesi gerekir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayvanlar diyemez ki ‘Bu bahçe benim değil’. Bu hayvanın doğasına aykırı. Nereden bilsin o bahçenin ona ait olup olmadığını. Uygulanabilirliği hayvanların yararından çok zarar olacak bir madde ile karşı karşıyayız. Bu kanunun değiştirilmesi için girişimde bulunacağız”.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: