Barok ne demek? Barok kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe dilinin geliştirilmesi ve araştırmalar yapılması için kurulan TDK, kelimelerin kökenlerini ve anlamlarını incelerken yabancı kelimeleri de Türkçeleştirmek için çalışmalar yürütür. Bu nedenle kelime anlamları ile ilgili araştırma yapanlar için TDK pusula görevi görür. TDK’da açıklaması bulunan Barok kelimesi de anlamı merak edilen kelimeler arasında bulunur. TDK’nın çalışmaları doğrultusunda varılan sonuca göre Barok kelimesi ne demektir?

Göç, globalleşme çabası, coğrafi konum vb. durumlar sebebiyle kültür gibi dilde de etkileşimler meydana gelebilir. Bu durumlarda dilin erozyona uğramaması için yabancı kelimeleri Türkçeleştirmek gerekir. TDK, yürüttüğü çalışmalarla Türkçeye yeni kelimeler kazandırmaya devam etmektedir. Yeni kelimelerin anlamlarına hakim olmak için de zaman zaman kelime anlamlarıyla ilgili araştırmalar yapılabilir. Ancak araştırılması gereken yalnızca yeni kelimeler değildir. Anlamı bilinmeyen kelimeler de Türkçe konuşan kişilerde merak uyandırabilir. Bu kelimelerden biri de Barok kelimesidir. Barok kelimesi TDK sözlükte ne anlama gelir?

Reklam
Reklam

Barok Ne Demek? Barok TDK sözlük anlamı nedir?

  • Barok kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır.
  • Barok kelimesinin kökeni Fransızca dilidir.
  • Barok kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı baroque şeklindedir.

Barok TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. isim MS 1600-1750 yılları arasındaki klasik sanatı izleyen resim ve mimarlık üslubu
  2. Batı edebiyatlarında dengeden çok harekete, düşünceden çok duyuma, biçimlerin serbestçe yaratılmasından duyulan coşkuya önem veren, abartmalı, etkileyici, çelişkiden çekinmeyen edebiyat akımı

    Barok Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Barok; dağınık, yüklü, şişkin biçimlerin aşırı ölçüde yığılmasıyla kendini gösterir." - *
    "Mamafih, bütün şiirimde şekil bakımından bir çeşit barok hâlâ hükmünü sürdürüyordu."* -
    Nazım Hikmet**

Barok Kelimesinin Kullanıldığı Birleşik Kelimeler

barok müzik
Anahtar Kelimeler: