PEKİN (İHA) - Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso, Çin'in henüz piyasa ekonomisi olarak tanımlanmaya hazır olmadığını belirterek, "Kızıl Dev"in yeni cezai anti-damping önlemlerinden kaçınma ümitlerini hüsrana uğrattı.
Başkent Pekin'e Başbakan Wen Jiabao ve Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüşmek üzere gelen Barrosso, düzenlenen bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Eylül ayında yapılması planlanan Çin-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde veya söz konusu toplantı öncesinde kesin bir karara ulaşmanın zor olduğunu söyleyen Avrupa Komisyonu Başkanı, "Zamanın bu karar için henüz olgunlaşmadığı bir realitedir" dedi.
Şimdiye kadar konu hakkında ciddi çalışmaların yapıldığını ve Çin tarafından da çaba gösterilmesi halinde bir gelişme sağlanabileceğine inandığını dile getiren Barrosso, "Bizim bakış açımızdan bu, hem ekonomik ve teknik bir sorundur; fakat Çin tarafı bunu çok önemli bir politik sorun olarak da değerlendirebilir ve biz bunu anlayışla karşılarız" ifadelerini kullandı.
Piyasa ekonomisi statüsü, anti-damping cezalarının risklerini yönetmek zorunda olan Çinli firmalar için çok önemli. Çin, 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) girdiğinden beri, diğer üyeleri kendisini bir piyasa ekonomisi olarak kabul etmelerini için ikna etmeye çalışıyor. Çin'in piyasa ekonomisi olarak kabulü, halen "Kızıl Dev"den gelen mallara anti-damping soruşturmaları yürüten ülkelerin bu mallar için Çin'de uygulanan fiyatları kabul etmelerini sağlayacak.
Halen AB ile çözüme kavuşmayı bekleyen 49 anti-damping davası bulunan Pekin yönetimi, şu ana kadar 30 DTÖ üyesini kendisini bir piyasa ekonomisi olarak tanımaya ikna etmeyi başardı. Fakat Çinli yetkililere göre bu ülkelerin çoğu, "Kızıl Dev"in ticaretinde çoktan periferi konumuna düştü. AB ve ABD'yi Çin'in bir serbest piyasa ekonomisi olduğuna dair ikna etme görevi ise, Çin hükümetinin geriye kalan en karlı hedefi.
AB, geçen yıl Haziran ayında Çin'den konu hakkında gelen bir resmi teklifi, Çin ekonomisinin "aşırı devlet müdahalesi, zayıf hukuki altyapı ve kötü kurumsal yönetimden dolayı" piyasa ekonomisi olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek reddetmişti.
Bu arada, Barrosso'nun yorumları, İngiltere'nin Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Ian Pearson'un ülkesinin AB'nin Çin'in talebini kabul etmesi gerektiğini belirten sözleri ile çelişti. AB dönem başkanlığı görevine gelen İngiltere'nin kabinesinin bir üyesi olarak geçen hafta Financial Times'a konuşan Pearson, "İngiltere olarak, Çin'e piyasa ekonomisi statüsünün verilmesi gerektiğine inanıyoruz" demişti.