Barzani: IŞİD tehlikesi devam ediyor

Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani Al Jazeera'nın "Bugünün Buluşması” adlı programında IŞİD mücadelesi başta olmak üzere birçok konuda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Barzani, IŞİD ile mücadelede birçok yeri geri almayı başardıklarını ve zafer kazandıklarını söyledi.

Mevcut durumda kontrolün peşmergenin elinde olduğunu vurgulayan Barzani, IŞİD'in geri çekilmeye devam ettiğini ve dağılma sürecinde olduğunu ifade etti.

Barzani, "IŞİD tehlikesinin ortadan kalktığını söylemek mümkün değil, IŞİD tehlikesi devam ediyor, fakat azaldı diyebiliriz” dedi.

Reklam
Reklam

Musul'a operasyon

Ninova ve Sincar bölgelerinde hala bazı bölgelerin IŞİD'in elinde olduğunu söyleyen Barzani, buraların geri alınmasının Musul'a düzenlenecek operasyonla direkt bağlantılı olduğunu vurguladı.

Musul'a düzenlenecek operasyona peşmergenin askeri destek verip vermeyeceği yönündeki soruya Barzani, Musul'da yaşanan durumun Kürdistan bölgesinin güvenliği ile yakından ilgili olduğunu söyledi. Barzani, bölgelerini ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar İbadi ile konuyu görüştüklerini ve bu konuyu araştırması için bir heyet kurulması için mutabık kaldıklarını, fakat son kararın hala verilmediğinin altını çizdi.

Bağdat yönetimi ile sorunlar

Barzani, Bağdat yönetimi ile yaşadıkları sorunların İbadi'nin bir tek ziyareti ile çözüldüğünü söylemenin gerçeklikten uzak bir yaklaşım olacağını söyledi.

Barzani Şöyle konuştu:

"Şüphesiz İbadi'nin ziyareti çözüm noktasında öenmli bir adım teşkil edecek. Tabiri caizse aradaki buzları eritecek. Fakat, Bölgesel Yönetimin ödeneğinin kesilmesi, Kürtlerin yiyeceğinin kesilmesi demek. Bunu büyük bir suç olarak görüyorum. Ama bizim mevcut hükümet ile bir anlaşmamız var. Biz bu anlaşmaya sonuna kadar sadık kalacağız. Fakat aramızda bazı sorunlar olduğunu da kabul etmemiz lazım.”

Reklam
Reklam

"Sykes-Picot sınırları bitti”

Sykes-Picot sınırlarının artık sadece bölgelerinde değil, tüm Ortadoğu coğrafyasında sona erdiğini söyleyen Barzani, çatışmalar bittikten sonra sınırların netleştirilmesi gerektiğini ve bu konuda ortak bir karara varılacağını ifade etti.

Barzani, "Bu kadar bedel verdikten sonra nasıl geri çekilebiliriz” diyerek, Kürdistan'ın bugünkü durumdan daha iyi bir durumda olması gerektiğini vurguladı.

IŞİD saldırıları sonucu Irak ordusunun geri çekildiği ve daha sonra peşmerge güçleri tarafından geri alınan bölgeler konusunda ise Barzani, o bölgelerin kimin kontrolünde olması gerektiğine halkın karar vereceğini söyledi. Barzani, "O bölgelerde yaşayanların kararlarına saygı duyacağız” dedi.

Türkiye ile ilişkiler

Türkiye ile son dönemlerde ilişkilerde gözle görülür bir düzelme yaşandığı ve Bölgesel Yönetimin Türkiye ile İran'dan daha fazla içli dışlı olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Barzani, "Ben kendi halkımın menfaatlerini düşünürüm” cevabını verdi.

Barzani, "Ben ilişkilere halkımın tarafından bakarım. Halkımın yararına olan neyse onu yaparım. Tabii İran ve Türkiye iki dost ve komşu ülke. Doğal olarak da aramızda yardımlaşma ve ilişkiler olacak. Kürt Bölgesel Yönetimi de tüm komşuları için tehdit değil, istikrar unsuru olduğunu ispat etmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Hem İran ve hem de Türkiye ile ilişkilere önem verdiklerini vurgulayan Barzani, "Ancak hiçbir dış ülkenin içişlerimize karışmasına müsaade etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Barzani, aralarında İran ve Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye de teşekkür ederek, hepsinin imkanları ölçüsünde kendilerine destek verdiklerinin altını çizdi. Aynı zamanda bazı özel durumları nedeniyle isimlerini zikredemeyeceği bazı Arap ülkelerinin de bu savaşta kendilerine destek verdiğini ve onlara da teşekkür ettiğini söyledi.

Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetiminin gösterdiği başarının başka ülkeler için de örneklik teşkil edip, edemeyeceği ile ilgili soruya Barzani, "Hayır. Her ülkenin kendine has özel bir durumu vardır” dedi. Barzani, "Buradaki durumun tıpatıp aynı kopyasını başka bölgelere taşıyamazsınız. Fakat buradaki tecrübeden faydalanabilirsiniz” dedi.

Türkiye'deki çözüm süreci

Kürt Bölgesel Yönetiminin Türkiye ile Kürtler arasında görüş ayrılıklarının giderilmesinde çok büyük katkısı olduğunu söyleyen Barzani, Türkiye ile PKK ve diğer gruplar arasında çözüm için görüşmelerin yapılması için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Barzani, Türkiye veya diğer herhangi bir Kürt bölgesinde yaşanan sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için de hazır olduklarını vurguladı.

Kobani'ye peşmerge gönderilmesi

Kobani'ye peşmerge güçleri göndermelerinin kolay bir karar olmadığını kabul eden Barzani, ancak bunun tarihi bir karar olduğunu söyledi.

Barzani, karar öncesi ABD'li ve Türk yetkililerle çok yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdiklerini, ardından da Kobani'ye gitmek için Türkiye topraklarından geçişlerine izin verildiğini ifade etti.

Barzani, bunun üzerine kararı parlamentoya götürerek onaylattığını ve kararın çok isabetli olduğunun da ortaya çıktığını söyledi.

Barzani, Türkiye'nin bu konuda tutumunun çok olumlu olduğunu ve olur vermedikleri takdirde bu kuvvetlerin Kobani'ye ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Kaynak: Al Jazeera

4G yılbaşında geliyor

25 Aralık savcı ve hâkimi için iddianame

Yemen tasarısı BMGK'da kabul edildi