Barzani: "Kerkük'ün Kürt kimliği konusunda pazarlık yapmayız"

ERBİL(ANKA) – Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kerkük konusundaki sert yaklaşımını sürdürerek, "Kerkük'ün kimliği Kürt, bunda pazarlık yapmayız" dedi.

El Cezire televizyonunun "Özel Diyalog" adlı canlı yayın programına katılan Barzani, Kerkük'ün kimliğinin "Kürt" olduğunu ve bunda pazarlık yapmayacaklarını söyledi.

"Elimizde Irak halkının yüzde 80'inin kabul ettiği bir anayasa var. Bu anayasada Irak'taki bütün sorunların çözümü yer alıyor" diyen Barzani, Irak Anayasası'nın Kerkük'te referandumu öngören 140. maddesinin sorunlu bölgeler için çözüm belirlediğini öne sürerek, "Biz, anayasadan yanayız ve hiçbir yasanın ve maddenin 140.maddeye alternatif olmasını kabul etmeyiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Mesut Barzani, "Irak'ta seçimden yanayız. Kerkük'te de diğer kentlerde olduğu gibi seçim yapılmalı" dedikten sonra Kerkük İl Meclisi'nin seçimle belirlenmesi gerektiğini de savundu. Barzani, şunları söyledi:
"Biz Kerkük'te idari mevkilerin bölüşülmesinden yanayız. Kürt, Arap, Türkmen, Aşuri kardeşlerin ortaklığına inancımız var. Kerkük'teki bütün oluşumlar kentlerinin idaresine katılmalı. Kerkük İl Meclisi'ndeki sandalyeler seçimden önce bölüştürülemez. Bu meclisin üyeleri seçim sonucuna göre belirlenmeli."