"Barzani'ye sert bir cevap verilmeli"

İSTANBUL (İHA) - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Barzani'ye sert bir cevap verilmesi gerektiğini belirterek, "Ona sözlerle değil, onun anlayacağı şekilde cevap verilmelidir, Musul ve Kerkük bizim hakkımızdır" dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Beykent Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen "Bölgesel Dış Politika açılımıyla AB ve Kıbrıs" konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Zeki Sezer, ülkeler arasındaki savaşların anlaşmazlıkların kalıcı olmadığını belirterek, "Zamanında dış ülkedeki Türkler için bakanlık kurulmasını teklif ettik. Bizi aşırı milliyetçi ve ırkçı olarak suçladılar. Halbuki biz sol bir partiydik. Şimdi bizi ırkçılıkla suçlayanların, ne durumda olduklarını görün. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Türkiye bunu olumlu olarak kullanamadı" dedi.

Reklam
Reklam

Son günlerde terör olaylarının arttığını belirten Zeki Sezer, "99-2002 yıllarında askerimiz Kuzey Irak'ın bir bölümüne girmişti. Orda terörü durdurmuştu. Şimdi tekrar ortaya çıktı. Peşmerge Barzani, 'Sen Kerkük'e müdahale edersen biz de Diyarbakır'a müdahale ederiz' diyor. Buna sert bir cevap verilmeli. Sözlerle değil onun anlayacağı şekilde cevap verilmeli. Güneydoğu'daki bazı çocuklarımız Barzani tarafından verilen bursla Kuzey Irak'ta eğitim görüyor. Bu da Türkiye'de bir eğitim sorunu olduğunu gösteriyor. Bunu engellememiz gerekir. Büyük Ortadoğu projesi çerçevesinde Irak işgal edilmiştir. Sözde Irak'ın toprak bütünlüğü korunacak ve bölgeye istikrar getirilecekti. Fakat Durum ortadadır. Irak'ın kuzeyinde bir uydu devlet kurulmaya çalışılıyor" diye konuştu.

'Musul ve Kerkük'te yeni bir düzenleme olursa, Türkiye'nin konumu ne olur?" sorusu üzerine Sezer, "Musul ve Kerkük orası bizim hakkımızdır" dedi.
Kıbrıs konusuna da değinen Sezer, "Kıbrıs konusunda ise bizim genel başkanımız Bülent Ecevit, Avrupa Birliği için Kıbrıs'ı ön şart olmaması için çalıştı ve bunu ön şart olmaktan çıkarmıştı. Ama şimdi durum ortadadır. Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Başbakanı Soyer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 'Kıbrıs Türk tarafı' diye söz etmiştir. Bu da çok üzücü bir olaydır. Türkiye, Kıbrıs'ta garantör devlet olmaktan çıkarılmaya çalışılıyor. Halkla ordu karşı karşıya getirilmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Sezer'e üniversite tarafından plaket verildi.

Reklam
Reklam