ANKARA (CİHAN)- Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Gözdemir, "Bu bakımdan baş ağrısı bireysel, toplumsal, ekonomik birçok probleme neden olabilir.” dedi.
Baş ve boyun ağrılarına, ağrı kesici kullanımına ilişkin önemli uyarılarda bulunan Doç. Dr. Gözdemir, doktora başvuru nedenleri arasında ilk sırada yer alan baş ağrısının, nörolojik hastalıkların yanı sıra sistemik hastalıklara da eşlik edebilen bir belirti olduğunu söyledi. Gözdemir, "O yüzden tanınması ve tedavisi oldukça önemlidir. Boyun ağrısı ise bağlar, kaslar, bağ dokusu gibi yumuşak dokulardan kaynaklanacağı gibi sinirlerden veya eklemlerden de kaynaklanabilir. En sık görülen boyun ağrısı nedeni çeşitli etiyolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan yumuşak doku hasarıdır. Daha seyrek olarak enfeksiyon, tümörler boyun ağrısına yol açabilir. Ayrıca, boyun ağrısı yansıyan ağrı şeklinde, yani sırtın üst bölümünün, omuzların, kolların problemlerinin yansıması olarak da gözlenebilir.” açıklamasını yaptı.
EN ÇOK VE EN YANLIŞ KULLANILAN İLAÇLAR AĞRI KESİCİLER
Boyun ağrısının tedavisinin tanıya yönelik olduğunu vurgulayan Doç. Muhammed Gözdemir, şöyle devam etti: "Yani boyun ağrısının altta yatan nedeni belirlendikten sonra bu nedene yönelik fizik tedavi yöntemleri, boyun eklemlerine enjeksiyon, boyun kaslarına enjeksiyon, cerrahi gibi yöntemler ile kimi zaman bu yöntemlerin basitten zora doğru basamak şeklinde uygulanması ile tedavi uygulanabilir.”
Baş ağrılarının ise doktora başvuru nedenleri arasında ilk sırayı aldığını kaydeden Gözdemir, "Böylece ağrı kesiciler, antibiyotiklerden sonra en sık reçete edilen ilaçlar olmaktadır ve ağrı kesiciler içinde en çok steroid olmayan iltihabı önleyen ilaçlar (NSAİ) kullanılmaktadır.” diye konuştu.