Baş Ağrısını Ağrı Kesici İle Geçiştirmeyin

Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, baş ağrısının nedeni ne olursa olsun ağrı kesici...

Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, baş ağrısının nedeni ne olursa olsun ağrı kesici ilaçlarla geçiştirmenin bir tedavi olmadığını vurguladı.

Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji (ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, baş ağrısı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, "Baş ağrısı, kişinin hayatında ilk kez yaşadığı bir ağrı şekli ise mutlaka nedeni araştırılmalıdır. Tekrarlayan yani kronik baş ağrısı ise tedavi edilmelidir. Baş ağrısının nedeni ne olursa olsun ağrı kesici ilaçlarla geçiştirmek bir tedavi değildir. Çok sayıda baş ağrısı tipi olmasına karşın en sık görülen baş ağrıları sırasıyla gerilim tipi baş ağrısı, migren ve son yıllarda daha sık tanımlanan ilaç yanlış kullanımına bağlı gelişen günlük süreğen baş ağrısıdır. Bunlar ve bunların dışındaki onlarca farklı tipteki baş ağrısının kendine özgü ilaç ve ilaç dışı tedavi yöntemleri vardır. Önemli olan öncelikle baş ağrısının doğru tanımlamasını yapmaktır" dedi.

Reklam
Reklam

MİGREN TANISI OLANLAR DİKKAT

Toplumda, migren tanı oranının, yanlış tanımlar sonucu olması gerektiğinden çok daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Güldoğuş, "Migren olmadığı halde migren sanılan hastalar, hem yanlış ilaç kullanmakta hem de ilaç kullandığı halde ağrı çekmektedir. Daha önemlisi, yanlış ve gereksiz ağrı kesici kullanımına bağlı gelişen ve ilaç kullanımı devam ettikçe derinleşerek süren yeni bir baş ağrısı modelinin ortaya çıkmasıdır" diye konuştu.

YÜKSEK DOZDA İLAÇ BAŞ AĞRINIZI ARTIRABİLİR

Alınan yüksek dozda ilacın baş ağrısını artırabildiğini vurgulayan Güldoğuş şu bilgileri verdi: "Günlük Süreğen baş ağrısı; genellikle migren diye yanlış tanımlanarak çok yüksek dozlarda, uzun süreli ağrı kesici ilaç kullanımı sonucu gelişir. Hasta baş ağrısının süresinde uzama, küskünlük ve tedaviye cevap alamama şikayetlerinde bulunur. Gerçekten de ara sıra olan baş ağrıları, gün boyu devam eden, geceleri kısmen uyku döneminde sakinleyen, uyanma ile yeniden başlayan ve günlerce süren hatta uzun zamandır hiç ağrısız dönemim olmadı diyecek kadar abartılı şekle ulaşabilir."

Reklam
Reklam

Aşırı ve gereksiz ağrı kesici kullanımına bağlı gelişen, bu baş ağrısının tedavisinden, çok daha önemlisi baş ağrısının oluşmasını önlemek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Güldoğuş, "Önlemenin yolu da baş ağrısının birçok nedeni olabileceğinin bilincinde olmak ve bu nedenlerden hangisinin baş ağrısının sorumlusu olduğunu açıklığa kavuşturması gerekliliğidir" şeklinde konuştu.

KESİN TANIDAN SONRA TEDAVİ UYGULANMALI

Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş açıklamasına şöyle tamamladı: "Baş- boyun bölgesi kas-iskelet sistemi bozuklukları ve buna bağlı gerilim tipi baş ağrıları en sık olmak üzere migren ve daha az görülen birçok baş ağrısı modelinin hangisi olduğunun tanımlaması yapıldıktan sonra ilaç ve/veya girişimsel tedaviler uygulanmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: