Başarılı burun estetiği nasıl olmalıdır?

Estetik burun ameliyatı, dünyada kadınların da erkeklerin de en çok yaptırdığı operasyon. Bunun nedeni burnun yüzün tam ortasında olması ve en ufak hata veya oransızlık halinde bile dikkati çekmesidir. Burunda yapılacak düzeltme yüz görümünü son derece olumlu etkiler.

Aman dikkat edin! Çünkü güzel burun estetiği, hokka burun değil, doğuştan gelen güzel burun gibi kişinin kemik ve kıkırdak yapısına uygun, normal anatomiyi bozmadan sadece kusurların giderildiği bir operasyon olmalı.

Bu konuda merak edilenleri Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu yanıtlıyor.

Reklam
Reklam

Burunlarını düzeltmek isteyenlere en erken hangi yaşta müdahale edilebilir?

Müdahale yaşı 18 olmakla beraber, aşırı bozukluk olan ve psikolojik travma yaratan durumlarda 17 yaşından itibaren burun estetiği yapılabilir.

Ameliyata uygun adaylar kimler?

Burun estetiğine en uygun adaylar ince uzun burnu olup burun sırtında kemik olan veya burun ucu uzun olan beyaz ince ciltli kişilerdir. Bunlarda burun estetiğinden çok güzel sonuç alınır. Patates burun dediğimiz burun ucu iri derisi yağlı ve kalın aynı zamanda koyu renkli olanlarda mükemmel sonuç almak çok zordur. Bunlarda da şekil olarak düzeltme sağlanır ama mükemmeli yakalamak çok zordur.

Yüze gidecek burnun seçimi nasıl yapılıyor?

Yapılacak olan yeni burnun şekli ve büyüklüğü yüzle uyumlu olmalıdır, aşırı kalkık çok kavisli burunlar natürel olmadığı için tercih edilmemelidir. Mümkün olduğu kadar natürel, ilk bakışta yapıldığı belli olmayan burunlar yapılmalı. Burnun ölçüleri yüzün diğer bölgelerinin ölçüleriyle orantılı ve uyum içerisinde olmalıdır. Dijital kameralar ve bilgisayarlardaki image programları bize, yüze gidecek ideal burnu bulmakta da yardımcı oluyor.Şöyle ki kişinin karşıdan ve profilden çekilen resimleri image programında çeşitli şekillerde düzeltilerek hem yüze en uygun burun bulunuyor hem de ameliyat olacak kişiye ameliyattan sonra nasıl bir buruna sahip olacağı gösterilmiş oluyor. Ayrıca bu arada hastanın tercihi de değerlendirilerek doktor tarafından gerekli bilgiler veriliyor ve birlikte yapılacak şekil hakkında karar veriliyor.

Reklam
Reklam

DENİZ AKKAYA'NIN BURNU REVAÇTA

Burun estetiği yaptırmak için gelenlerin önünüze bir resim koyup, "burnumun böyle olmasını istiyorum" gibi talepler oluyor mu? Oluyorsa bu talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok zaman oluyor veya benim burnumu falanca artistin burnuna benzetin diyorlar. Türkiye'de en çok Deniz Akkaya'nın burnuna benzemesini istiyorlar. Ben buna şöyle cevap veriyorum: "Her burundan istediğiniz gibi bir burun yapmak mümkün olmadığı gibi (ancak uygun olması şartıyla yapılabilir), mümkün olsa bile gözler kaşlar yanaklar ve çene gibi diğer yüz elemanları aynı olmadığından bu kişide Deniz Akkaya'nın burnu belki de iyi durmayacaktır. Mümkün olan vakalarda tıpatıp aynı olmasa da kişinin yüzüne gidebilecek aynı bir tip yapabiliyoruz. Fabrikadan çıkmış gibi bütün burunların aynı olması da natürel olmayan bir görüntü verebilir.

Ameliyat süreci hakkında bilgi verir misiniz?
Ameliyat genel anestezi altında tam teşekküllü bir hastanede yapılmalıdır. Tam teşekküllü olmayan kliniklerde yapılması doğru değildir, riskleri arttırır. Kişi ameliyat olacağı sabah aç karnına banyo yapmış olarak hastaneye yatırılır. Ameliyat burun deliklerinin içinden yapıldığından herhangi bir iz söz konusu değildir. Eğer açık rinoplasty yapılıyorsa burun altında belirsiz bir iz olabilir. Ameliyat burnun durumuna göre 30 dk - 1 saat sürebilir. Eğer kişide nefes problemi varsa (devilasyon, et, kemik) estetik ile birlikte bunların düzeltilmesi gerekir. Estetik operasyon ise burun sırtındaki kemik törpülenerek başlanır, eğer burun ucu kalın ise inceltilir düşük ise kaldırılır burun içine tampon, dışına kalıp konarak ameliyata son verilir. Hasta 5-6 saat hastanede yatırıldıktan sonra taburcu ediliyor.

Reklam
Reklam

Burun estetiği, zor bir ameliyat mı?
Usta ellerde çok kolay bir ameliyattır. Eğer ilk ameliyat başarısız olursa ikinci ameliyat zor, üçüncü ameliyat ise daha da zordur. Bu nedenle doktor seçimi önem kazanmaktadır. İşin uzmanı olan doktorlar seçilmelidir.

Ameliyat sonrası normale dönüş çok zaman alıyor mu?
Hasta 2 hafta sonra tamamen normal yaşantısına döner.

Ameliyat sonrası ağrı oluyor mu?
Fazla ağrı olmaz ilk günlerde ağızdan alınan ağrı kesicilerle ağrı önlenir.

Burun alçısı kaç gün sonra çıkarılıyor?

Çeşitli uygulamalar olmakla birlikte ben 9 – 10 gün sonra çıkarıyorum.

Ameliyat sonrası yara izi kalıyor mu?
Kalmıyor.

Estetik kaygılarla ameliyat olmak isteyen hastaların bu isteklerinin temelinde bir takım psikolojik sorunlar olduğunu söylememiz mümkün mü?
Her zaman değil ama bazen olabiliyor ve eğer esas sorun psikolojik ise kişiye psikoloğa ya da psikiyatriste gitmesini öneriyoruz.

Reklam
Reklam

Bu ameliyat pahalı mı, ortalama ne kadara yapılıyor?

İstanbul'da 3.000 ilâ 8.000 YTL arasında yapılmakta.

Burun ameliyatlarında ikinci müdahale riskli midir?
Evet, birinciden daha zordur.

Estetik yaptırmak isteyenleri hangi konularda uyarmak istersiniz?
Öncelikle beklentiler gerekçi olmalıdır karar verdiklerinde ise en önemli konu doktor seçimidir.

Estetik operasyon korkusunu yendikten sonra sürekli ameliyat masasına yatmak gibi bir bağımlılık oluşabiliyor mu?
Böyle bir şey söz konusu, şayet böyle bir bağımlılık oluşmuşsa altında psikolojik veya mesleki bir neden olabilir. Örneğin bazı sahne sanatçıları görüntülerine önem vermek zorunda olduklarından daima mükemmeli aramaktadırlar. Bu arayış hastalık derecesine gelmediği sürece normaldir.

Reklam
Reklam

Burun estetiğinde en sık yapılan hatalar nelerdir?
Asimetri, fazla oymak, az oymak (yeterince törpülememek), yapılan burnun yüzle orantılı olmaması.

Peki güzelleşmek isterken çirkinleşmemek için ne yapmalı?
İsteklerinizde gerçekçi olmalı ve doğru doktoru seçmeliniz.