Başarılı Kişiler Haftasonlarını En İyi Şekilde Nasıl Değerlendirirler?

Haftasonu denince aklınıza geç vakitlere kadar uyuyup sonra kanepeye kurulup TV izlemek geliyorsa, haftasonu planı anlayışınızı gözden geçirmenizde fayda var.

Nostaljik Loverboy şarkısı olan Herkes Haftasonu için Çalışıyor (Everybody’s Working for the Weekend), Pazartesiden Cumaya tüm haftaiçi çalışan ve Cumartesi-Pazar biraz dinlenip rahatlamak isteyen çoğumuz için geçerli. Ama çoğumuzun farkında olmadığı şey, haftasonları tüm gün dizi izlemenin veya içip ertesi gün akşama kadar uyumanın hayatımızın 2/7’sini boşa harcamak olduğu. Başarılı kişiler haftasonu iş yapmayacak olsalar bile, diğer insanların önünde olabilmek için haftasonlarını da verimli geçirmeleri gerektiğinin bilincindedirler. Haftasonu kanepeye yığılıp dizileri izlemek yerine başarılı kişiler şunları yapar:

Reklam
Reklam

1. Planlamak

Başarılı kişiler haftasonuna rastgele dalmazlar. Haftasonlarını da diğer günlerini planladıkları gibi planlarlar. Haftaiçi bir günden daha gevşek olarak planlanmış olsa da, haftasonu bolca olan boş vakti işlerini tamamlamak için nasıl kullanacaklarını iyi bilirler. Bir plan olmadan bir bakarsınız ki favori dizinizden bir bölüm daha izleye izleye Pazar akşam saat 4 olmuş.

**2. Erken Uyanmak

**

Uyumak tabi iyidir ama daha çoğu kişi yataktan bile kalkmadan, sizin yapılması gereken işler listenizin bir bölümünü halletmiş olmanız daha iyi hissettirir. Hatta erken kalkmak zorunda olmadığınız günlerde erken kalkıp güne erken başlamak daha dinç hissettirir. Cumartesi günü yatakta iki saat fazladan kalıp tavana boş boş bakmak yerine, yataktan çıkıp spora gitmek veya kitap okumak kendinizi daha iyi hissettirir.

Reklam
Reklam

**3. Cep telefonundan uzak durmak

**

Günümüzün yoğun iletişim dünyasında, hiçbirimiz işi gerçekten işte bırakmıyoruz. Telefonlarımız eposta’larımıza bağlı ve Cuma günü mesai bittikten sonra bile işle ilgili görevlerle bombardıman altında kalabiliyoruz. Ama en yoğun şekilde çalışanımız bile işi bir kenara koymayı bilmeli. 'Başarılı İnsanlar Haftasonları Ne Yapar?' kitabının yazarı Laura Vanderkam, haftasonları birkaç saatliğine bile olsa teknoloji orucuna girip yürüyüşe çıkmayı, müzeye veya kütüphaneye gitmeyi ve bunu telefonunuz cebinizde olmadan yapmayı tavsiye ediyor. Bu deneyimin ne kadar iyi geldiğine şaşıracaksınız.

Reklam
Reklam

4.Spor yapmak

Hafta boyunca kendinize spora en az bir iki defa gideceğinizi söylüyor olabilirsiniz. Ama sonra hayatın gerçekleri karşınıza çıkıyor. Tabi ki kendinizi çocukları okuldan almanız gerektiği veya eşinizin bozulan arabasını tamire götürmeniz gerektiği için suçlayamazsınız, ama kaçan fırsatları telafi etmek için haftasonları mükemmel zamanlardır. Ve eğer sabahın erken saatlerinde spor yaparsanız gününüze motivasyonla başlamış olur ve gün içerisinde yapmayı planladığınız her şeyi yapmak için motive şekilde harekete geçersiniz.

**5. Sosyalleşmek

Reklam
Reklam

**

Haftaiçi çocuklarınızla akşam yemeği yemeye veya onları dondurma yemeye götürmeye vaktiniz olmuyor olabilir. Sevdiklerine parasal destek sağlamak için çok yoğun şekilde çalışıp o kişileri ihmal eden insanlarda olmayın. Aileniz için eğlenceli aktiviteler planlayın ve eşinizi arada sırada başbaşa romantik bir akşam yemeğine çıkarmayı unutmayın. Arkadaşlarınızla sadece mesajlaşarak iletişim kurmak yerine onlarla bulup bir şeyler yapmak için zaman ayırın. Sonuçta eğer sevdiğiniz insanlarla keyifli vakit geçirmeyecekseniz hayatın anlamı ne?

Reklam
Reklam

6. Tutkularınıza ve hobilerinize zaman ayırmak

Warren Buff ukelele çalıyor. Jay Leno araba delisi. Başarılı kişiler boş zamanlarının her anını sevdikleri şeyleri yaparak geçirirler, çünkü giden zamanı geri alamayacaklarını bilirler. Hobiniz, üzerinde çok çalışma ve kendinizi adama gerektiriyor bile olsa eğer sevdiğiniz bir şeyse yaparken kendinizi rahatlamış hissedeceksiniz. Boş zamanlarınızı Twitter’da gezmekle değil piyanoda yeni bir şarkı çalmayı öğrenmeye harcayın. Basit bir hobinin tutkunu olacağınız bir alışkanlığa dönüşüp dönüşmeyeceğini asla bilemezsiniz.

Reklam
Reklam

7. Düşünüp gözden geçirmek

Bazen de sessizce oturup sadece 'olmanız' gerekir. Kariyer koçu Roy Cohen meditasyon yapmanın iç huzuru yakalamanın mükemmel bir yolu olduğunu söylerken, yaşam koçu Marsha Egan da başarılı insanların çoğunun boş zamanlarını başarılarını, başarısızlıklarını ve gelecek planlarını gözden geçirmek için kullandığını belirtiyor.

**8. Önünüzdeki haftayı planlamak

**

Çoğu kişinin Pazartesi sabahları panikle uyanmasının bir nedeni var: Kendilerini zihinsel olarak çalışma haftasına hazırlamıyorlar. Özellikle de haftasonunuzu boşa harcadıysanız ve zamanınız olunca yapacağınız söylediğiniz işleri yapmadıysanız Pazartesi sabahları oldukça stresli vakitler olabilir. Ama eğer haftasonunuzu akıllıca kullandıysanız ve Pazar akşamı hafta boyunca yapanız gereken işleri analiz etmeye zaman ayırdıysanız, Pazartesi sabahına haftanın getireceklerine hazır olarak uyanırsınız.

Reklam
Reklam