Başarının temelinde bilimsel çalışma yatıyor

Spor Hekimi Tamer Çavuş, spor adamlarının bilimsel konularda, sporcu ve antrenörleri 20 yıl geriden takip ettiklerini iddia etti.

Sportif başarının, bilimsel çalışmaların önemini ve bu çalışmaların spora yaptığı büyük katkıyı kabul ettikten sonra geleceğini belirten Çavuş, "Sporu yöneten ve yönlendiren spor adamları, spor bilimleri, sporcu sağlığı, dünya sporuna bakış gibi konularda sporcu ve antrenörleri en az 20 yıl geriden takip etmektedirler. Ne zaman bu fark kapanır o zaman ülkemiz dünya sporunda hak ettiği yerde olur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Spor adamlarının kazanılacak başarıdan çok başka endişelerle yöneticilik yaptığı savunan Çavuş, "Bazı spor adamlarımızın siyaset ya da kariyer gibi beklentileri başarının önüne geçebilmektedir. Bu da sporcuya ya da antrenörüne federasyonun yapması gereken katkıyı engellemektedir. Türkiye'nin birçok branşta madalya umutları bir sonraki organizasyona bırakılmakta. İleri görüşlü ve bilime değer veren yöneticilerle bu handikap aşılmalıdır" dedi.

(A) Milli Futbol Takımı Doktoru Cengiz Dinç'in 10 yıldır değişen yönetim ve antrenörlere rağmen görevini sürdürdüğünü ifade eden Çavuş, bu durumun diğer amatör spor dallarının yöneticilerine örnek olması gerektiğini kaydetti.

-"ÜNİVERSİTELERDE 18 SPOR HEKİMLİĞİ DALI VAR"-
Türkiye'de çeşitli üniversitelerde 18 spor hekimliği dalı olduğunu vurgulayan Çavuş, bu bölümlerden ve buradaki spor hekimlerinden yeterince yararlanılmadığını savundu.

Sporcuların ve antrenörlerin başarı için kendi imkanlarıyla birçok zorluğun üstesinden gelmeye çalıştığını anlatan Çavuş, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Türkiye'deki sporcular dünyadaki gelişmeleri kendi imkanlarıyla takip etmeye çalışıyorlar. Türkiye'de çok önemli çalışmalara imza atan spor hekimleri bu birikimlerini paylaşmak istemelerine rağmen federasyonlardan gerekli ilgiyi göremiyorlar. 15 yıldır Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı başkanlığının çok güzel çalışmaları var. Yine Ankara Üniversitesi'nden Emin Ergen, Avrupa Spor Hekimleri Derneği'nin yönetiminde uzun süredir aktif olarak çalışıyor.

Bilim adamlarımızın dünya çapında yaptığı çalışmalar, bilimsel dergilerde yayımlanan makaleleri var. Ülkemizde maalesef bunların değeri bilinmiyor."