Başbakan: Çözüm Süreciyle Yapmak Istediğimiz, Etnik Ve Mezhebi Tehlikenin Içine Çekilmenin Önüne Geçmektir

Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan BÖLÜKBAŞ- Hasan DÖNMEZ/KONYA, Başbakan Ahmet Davutoğlu, açılış törenlerine katılmak üzere eşi Sare Davutoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan BÖLÜKBAŞ- Hasan DÖNMEZ/KONYA, Başbakan Ahmet Davutoğlu, açılış törenlerine katılmak üzere eşi Sare Davutoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte özel 'Ana' uçağıyla Konya'ya geldi. Burada Vali Muammer Erol ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Davutoğlu, helikopter ile Karapınar ilçesindeki Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Merkezi'nin açılış törenine geçti. Törene Milli Savunma Bakanı Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı.
"DÜNYA'DA ÖNEMLİ BİR SAVUNMA SANAYİ ÜLKESİ HALİNE GELDİK"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 12 Mart'ta kutlanan İstiklal Marşı'nın kabulü ve 18 Mart'ta kutlanan Çanakkele Zaferi'nin 100'üncü yılının önemine değinerek konuşmasına başladı. Savunma sanayine verilen öneme değinen Başbakan Davutoğlu, 2002 yılınına kadar savunma sanayinin yüzde 80'ini ithalatla karşıladığını, ama son 12 yıl içinde Türkiye'nin artık dünyada önemli bir savunma sanayi ülkesi haline geldiğini söyledi. Davutoğlu, "5 milyar dolarlık üretim, 1.6 milyar dolarlık ihracat, 1 milyar dolarlık, en önemlisi bu alandır AR-Ge yatırımları ile savunma sanayimiz hem bir çok sanayi sektörümüzün sürükleyici unsurudur hem de istikbalimizin teminatıdır. Çünkü dünyadaki bütün buluşlar önce savunma sanayiinde uygulandı sonra diğer sanayilere yansıdı" dedi.
Çanakkale Savaşı'nda sahip olduğumuz vatan toprakların bir kısmını terk etmek zorundakaldığımızı belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Bugün coğrafi derinliği bağlamında bu tür uygulamaları yapabilecek büyüklükte, bir toprağa bir ülkeye sahibiz. Bazı ülkeler, bu tür uygulamalar atışlar yapamadığı için coğrafi derinliği olmadığı için başka ülkelere ihtiyaç hissederler. Bu anlamda Türkiye her türlü uygulamayı kendi içinde gerçekleştirilebilecek NATO'nun en önemli atış ve test merkezlerini kurabilecek coğrafi bütünlüğü ve bunu yapabilecek teknolojik kapasiteye sahip."
"TÜRKİYE FÜZE VE UZAY TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİRMEK DURUMUNDADIR"
Türkiye'nin füze ve uzay teknolojisini geliştirmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Çevremizdeki istikrarsızlık bize açıkça gösterdi ki, Türkiye, füze teknolojisini, uzay teknolojisini geliştirmek durumundadır. Eğer önümüzdeki 100 yılda, bekamızı teminat altına alacaksak, mutlaka dünyanın en önemli füze ve uzay teknolojisinde dünyanın en önemli altyapılarından birine sahip olmak durumdayız. En yakın sürede uzay ajansı yasasını da, meclisimize sevk etme konusunda kararlıyız. Ordular'ın sayısal büyüklü kadar önemli olan, orduların teknolojik kapasitesidir. Bu teknolojiye sahip olmak, aslında savaşmadan, savaşı kazanmak demektir. Çünkü çaydırıcılık karşı tarafa gerekli mesajı verir. Coğrafyalar; ülkelerin kaderidir. Coğrafyanızı taşıyamazsınız, tarihinizi değiştiremezsiniz. Çanakkale Savaşı nasıl değiştirilemeyecek bir vaka ise bu topraklar üzerinde bağımsız olabilmek için kudretli olmak tarihi bir derstir. Kudretli olamayan ülkeler, zor coğrafyalarda hayatiyetlerini sürdüremezler."
ÇÖZÜM SÜRECİ
Bir ülkedin kudretli olabilmesi için stratejik vizyonun önemli olduğunu ifade eden Davutoğlu, çözüm sürecinin de stratejik vizyonun bir eseri olduğunu kaydetti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Ülkenin kudreti temin edecek olanda husus, ülkemizin iç siyası yapısının hiç bir ayrımcılığa, hiç bir etnik ve mezhep temeline, kimliğine dayanmayan ortak vatandaşlık bilinciyle tahkim etmesidir. Bugünlerde üzerimizde yoğun bir şekilde çalıştığımız çözüm süreci, böyle bir stratejik vizyonun eseridir. Çözüm süreciyle yapmak istediğimiz şey, bir daha Türkiye'yi her hangi başka ülkede görülecek şekilde etnik ve mezhebi ayrımlara yönel ilecek tarzda tehlikenin içine çekilmesinin önüne geçmektir. Dolayısıyla stratejik vizyonumuzun hem bu zor coğrafyada, ülkemizi ayakta tutan jeopolitik altyapısını doğru kavramamız, hem Çanakkele savaşında yan yana duran, omuz omuza şahadete yürüyen bu milletin evlatları arasında ayrımcılık, bölücülük yapma niyetinde olanlara fırsat verilmemesidir. Bu anlamda Türkiye sivil ve demokratik yapısıyla, askeri kudretini birleştirmiş bu ateş çemberi içinde istikrarını korumuş bir ülkedir, yürütülen çabalar sadece ve sadece ülke bütünlüğü, milli birlik ve kardeşliği tahkim etme çabalarıdır."
Davutoğlu, Türkiye'nin daha önce diğer ülkelerin verdiği askeri hibelere muhtaç olduğunu ancak şu anda askeri hibe veren bir ülke konumuna geldiğini belirtti.
Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Atış Test ve Değerlendirme Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Merkezde, yüksek teknoloji sayesinde mühimmatların test ve değerlendirmesinin yapılacağı belirtildi. Merkez'in, test maliyetlerini düşüreceği aynı zamanda da talep olduğu takdirde diğer ülkelerin mühimmatlarının da testinin yapılacağı bildirildi.
Törende, 122 milimetre karadan karaya topçu mühimmatı atışı, Kaideye monteli cirit atışı, atak helikopterinden 2.75 inc roket atışı yapıldı. Başbakan Davutoğlu ve davetliler de bu atışları izledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: