Ümit KOZAN / ANKARA, Başbakan Davutoğlu, "Milletler tarih boyu savaşmak kapasitesini geliştirirken, insan unsuruyla teknoloji unsuru arasında uyum yakalamaya çalıştılar. Çanakkale Savaşı'nda aziz milletimiz ve ecdadımız, 7 cephede, birçok kıtada insan kapasitesi bağlamında, insan üstü bir gayretle büyük mücadele verdi. Çanakkale Savaşı bunun eseriydi. Çok güçlü donanmalar, üstün teknolojik donanım karşısında imanı, inancı güçlü, istiklal ideali yaşayan bir milletin, nasıl direnebileceğini bütün dünya gördü. Ancak Çanakkale Savaşını kazanmıştık, Sarıkamış'ta destanlar yazmıştık, Galiçya'da hala şehitlerimiz yatıyor, Yemen'de yine büyük kahramanlıklar yazdık ama savaşı nihayetinde kaybettik. Bu da bize şunu gösteriyor ki kahramanlıklar eğer o milletin teknolojik kapasitesiyle ve savunma gücüyle desteklenmezse destanlar yazabilirsiniz ama milli bekanızın tehdit altında olmasını engelleyemeyebilirsiniz" dedi.
"ASELSAN 40 YIL İÇİNDE BÜYÜK MESAFE ALDI"
Başbakan Davutoğlu, "Teknolojide bağımsız olmadığınız zaman, en zor anlarda başvurduğunuz teknoloji sizi yalnız bıraktığında, o anda insani kapasitenizi zorladığında büyük kahramanlıklar yazabilirsiniz ama teknolojik altyapınızın mutlaka onunla uyumlu olması lazım. ASELSAN böyle bir tecrübeden hareketle kuruldu ve 40 yıl içinde büyük mesafe aldı. Biraz önce zikrettim, insanlık tarihi, milletin ve devletlerin yükseliş ve inişleri hep insan unsuruyla ve teknoloji kapasitesi arasındaki uyumu ile irtibatlandı. Eski dönemlerde, ortaçağlarda ve daha önceki dönemlerde meydan muharebelerinde insan unsuru, en üst noktaydı. Ateşli silahların gelişiyle birlikte teknoloji yeni boyut kattı. 'Tüfek icat oldu mertlik bozuldu' deyişi, halk kültüründe teknolojinin gelişiyle insan unsuru ve mertliğin nasıl dumura uğrayabileceğini ortaya koyan deyiştir. 19. yüzyılın büyük meydan muharebelerinde, Napolyon savaşları başta olmak üzere ateşli silahların yeni ordu düzenleriyle kullanılmasının doğurduğu çok daha kapsamlı savaşlara şahit olduk" diye konuştu.
"ELEKTRONİK HARP, SAVAŞMADAN SAVAŞ KAZANMA SANATIDIR"
Başbakan Davutoğlu, "Elektronik harp tekniğinin gelişi, uçak ve hava gücünün kullanımının yanında yeni bir unsuru beraberinde getirdi. Nükleer silah da kullanıldı, hava gücüyle ama elektronik harp, savaşmadan savaş kazanma sanatıdır. Yani insan unsurunu yine önemlidir fakat elektronik harple birlikte daha tek bir insanınızı bir başka ülkeye göndermeden ve konvansiyonel anlamda hiçbir risk almadan savaşı kazanma kabiliyeti kazanmanız demektir. Çok büyük, yüzbinleri barındıran ordunuz olabilir ama eğer elektronik harp kapasiteniz yoksa düşman bir unsur sizin başkentiniz üzerine kadar uçup, size zarar verebilir ve konvansiyonel askeri gücününüz hiçbir fayda getirmeyebilir. Bunun örneklerini, Ortadoğu savaşlarında son olarak İsrail'in, Suriye'ye yönelik operasyonlarında veya diğer unsurlarda gördük" dedi.
"ROKETSAN KAPANMADI, ŞU ANDA DÜNYANIN SAYILI ŞİRKETLERİ ARASINDA"
Başbakan Davutoğlu, "1975'ten 2002 yılına kadar, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı devralmasına kadar olan geçen dönemde, ithalat bağımlılığımız savunma sanayisinde yüzde 80 civarındaydı, yüzde 80 ithalat bağımlılığımız vardı. Ürünlerimizdeözellikle de kritik alanlarımızda şirketlerimiz ciddi sıkıntılar çekiyordu, finansman zorluğumuz vardı. Roketsan'ı, Dışişleri Bakanı olarak ziyaret ettiğimde, arkadaşların sunuşunda, 2005 yılında, Roketsa'nın kapatılma planlarının yapıldığını gördüğümde hayret etmiştim ama nihayetinde 1990 yılların sonlarında, 2000 yılının hemen başında bu plan yapıldığında, ekonomik gücümüzün Roketsan gibi bir şirketi yönetemeyeceği veya idame ettiremeyeceği bir sonuç ortaya çıkarmıştı ama Roketsan kapanmadı, şu anda dünyanın sayılı şirketleri arasında" diye konuştu.
"BU KAPASİTEYE GELİŞİ TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR"
Başbakan Davutoğlu, "Bu binada üretilen her şey, yüzde 100 Türk yapımı, Türk mühendislerinin, Türk tasarımcılarının, Türk iş gücünün, emeğinin ortaya koyduğu eserler. 12 yılda kat ettiğimiz mesafe olağanüstü. Bu mesafe bizi rehavete sürüklemeyecek. Bugün ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi'nin bu anlamda kuruluşu, bu kapasiteye gelişi tarihi bir dönüm noktasıdır" dedi.
ŞAH FIRAT OPERASYONU
Başbakan Davutoğlu, "Son olarak Şah Fırat operasyonunda da hava ve kara güçlerimizin çok güçlü bir muhaberat altyapısıyla nasıl başarılı bir operasyon yönettiklerine şahit olduğumuzda millet olarak gurur duyduk" diye konuştu.
"ÖZGÜRLÜKLERİMİZİN TEMİNATI DEMOKRASİMİZDİR"
Başbakan Davutoğlu, "Çevremizde en az 7 ülkede kırılmalar, bölünmeler, parçalanmalar yaşarken, bir taraftan siyasi olarak milli birliğimiz ve bütünlüğümüzü sağlayacak tedbirler alacağız, demokrasi odaklı olarak milli meşruiyet çizgisini muhafaza edeceğiz. Diğer taraftan demokrasiden kaynaklanan ince gücümüzü, Silahlı Kuvvetlerimizin kapasitesinden, güvenlik güçlerimizden kaynaklanan sert ve kararlı güçle bütünleştirip çevremizdeki ateş çemberi içinde yükselen küresel bir güç olma idealini, 2023'e doğru gerçekleştirmeye kararlıyız. Üçüncü boyutu da bu. Eğer teknolojik altyapınız varsa caydırıcı gücünüz var, milli bekamız, bağımsızlığımız teminat altındadır. Bağımsızlığımızın teminatı milletimizin iradesidir. Özgürlüklerimizin teminatı demokrasimizdir. Bekamızın teminatı ise teknoloji kapasite ile kahramanlığımızı uyum halinde stratejik bütünlük haline getirebilecek yeni bir stratejik anlayıştır. ASELSAN'ın 40. yılında radar ve elektronik harp teknoloji merkezinin kuruluşu bu üç açıdan da tarihi adımdır. Bu adım milletimizde gurur, Türkiye'ye dönük olarak herhangi bir şekilde olumsuz kanaat besleyenlerde bir korku, bugün aramızda bulunan Katar Dışişleri Bakanını temsil ettiği dost ülkelere de büyük bir güç, destek ve heyecan uyandırmıştır" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz