Başbakan Davutoğlu Müsiad'ın 25. Kuruluş Yıldönümü Töreninde Konuştu

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Cevahir Kongre Merkezi'ndeki Müstakil Sanayici ve İşadamlarıDerneği'nin (MÜSİAD) 25. kuruluş yıl dönümü programına katıldı. Başbakan Davutoğlu, MÜSİAD'ın

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Cevahir Kongre Merkezi'ndeki Müstakil Sanayici ve İşadamlarıDerneği'nin (MÜSİAD) 25. kuruluş yıl dönümü programına katıldı. Başbakan Davutoğlu, MÜSİAD'ın 25 yılına bakıldığında çok ciddi gayretlerin ortaya konulduğunun görüldüğünü ancak ileriye doğru bakıldığında aslında daha başlangıç aşamasında olunduğunu belirtti. Davutoğlu, şunları dile getirdi: "En çok heyecanlandığım husus, bu salonda bulunun MÜSİAD yöneticilerinin, bu 25 yılın yorgunluğunu değil önümüzdeki 250 yılın enerjisini taşımış olmalarıdır. Yine daha yakın dönemlere baktığımızda hep Türkiye'deki toplumsal dönüşümle ekonomik atılımlar arasında, dünyadaki dönüşümlerle birlikte bir irtibat olmuştur"

Reklam
Reklam

"MÜSİAD, BİR ZİHNİYETİN ADIDIR"
"MÜSİAD'la niye gurur duyuyoruz? Çünkü MÜSİAD bunu siyasal alanda da en vakur şekilde temsil etti" diyen Davutoğlu, "25 yıl içinde her türlü baskıyla karşı karşıya kalındı, özellikle 28Şubat'ta. Ama MÜSİAD çizgisini hiç değiştirmedi. Küçük menfaatler ve hesaplariçin siyasal alanla iş birliği yapabilmek adına o medeniyet çizgisi dediğimiz değerlere dayalı çizgiyi hiç terk etmedi. Anadolu sermayesi, gücünü Anadolu'nun bereketinden, zihninden aldı. Gücünüz eğer buna dayanırsa emin olunuz MÜSİAD 250yıl da sürer, 2 bin 500 yıl da sürer. MÜSİAD sadece bir dernek veya hukuki sistem içindeki bir kurum adı değildir. MÜSİAD, bir zihniyetin adıdır ve bu zihniyeti de şu ana kadar onurla tarih içinde temsil etmiştir. Devletten beslenerek ya da devleti kullanarak sermaye oluşturmaya çalışanlar, 28 Şubat'ta hani o beşli çete manzaralarını ve birçok şeyi hatırlarsınız, onlar o resmin içinde yer alırken MÜSİAD tarihi resim içinde milletin yanında yer aldı" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, "Başka bazı yapılar iş adamları adına,Türkiye'deki her müspet harekete eleştiri getirirken, Türkiye'deki her vesayet çabasına ise meşruiyet kılıfı bulmaya çalışırken MÜSİAD hiçbir vesayetin, hiçbir darbenin, hiçbir örtülü ya da örtüsüz milli iradeyi dışlayan çabanın içinde yer almadı. Hep demokrasinin, özgürlüklerin ve kendi emeğiyle, alnının teriyle inşaedici bir iktisadi faaliyet içinde bulunan o geniş kitlelerin yanında yer aldı"diye konuştu.

Reklam
Reklam

"SON 12 YILDA İSE 230 MİLYAR DOLARLARDAN 830 MİLYAR DOLARLARA MİLLİ GELİRİ TAŞIMIŞSAK..."
Davutoğu, "Türkiye'ye bakınız. Tam da MÜSİAD'ın birtakım baskılara direndiği o günleri tekrar hatırlamanın vaktidir bugün. Türkiye 1990'da 200 milyar dolar civarında bir milli gelire sahipti. 2002 AK Parti iktidarı hükümeti devraldığında milli gelirimiz 230 milyar dolardı. Sadece 30 milyar dolarlık bir artış. Son 12 yılda ise 230 milyar dolarlardan 830 milyar dolarlara milli geliri taşımışsak, bunda siyasi kadroların, başta Cumhurbaşkanımızın dirayetli yönetimi olması yanında MÜSİAD gibi her türlü meydan okumaya, hesaplaşmaya, zorluğa göğüs germeye hazır bir iş adamları kitlesinin mevcudiyeti etkili olmuştur. En onur duyduğum çalışmalardan biri, MÜSİAD'ın oluşum sürecinde istişare kurullarında yer almış vebu anlamda ilim adamı olarak katkıda bulunmuş olmamdır" dedi.

"TÜRKİYE'NİN SON 10-12 YILI BAŞARILARLA DOLUDUR"
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "2001-2002'de bütün öz güvenini kaybetmiş, psikolojik olarak büyük bir darbe yemiş, tabiri caizse dumura uğramış bir toplumdan 12 yılda her türlü hamleye hazır, her türlü meydan okumaya karşı dirençli yeni bir toplumsal psikoloji oluşmuşsa, bunun arkasındaki devrimin adı öz güven devrimidir. Bunu hepbirlikte yaptık. Bu sadece siyasal değil, ekonomik ve kültürel bir başarıdır. Önümüzdeki dönemde daha birçok yüzleşmelerle karşı karşıya geleceğiz. Bugünkü tarihi akışı doğru okumak ve geleceğin temelini bu tarihi akış üzerinde en sağlam bir şekilde atmak. Bu çerçevede MÜSİAD'ın 25 yılı başarılarla dolu altın bir çeyrek yüzyıldır. Türkiye'nin son 10-12 yılı başarılarla doludur. Bu başarıların taçlanabilmesi için mutlaka güven ve istikrarın sağlanması, iş dünyası ile siyaset ve ilim dünyası arasındaki bağların güçlenmesi şart"

Reklam
Reklam

"ETRAFIMIZDA BİR ATEŞ ÇEMBERİ VAR"
Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Türkiye için kaos senaryoları yapanlar çıkabilir. Etrafımızda bir ateş çemberi var. Suriye, Irak, Lübnan, Libya, Ukrayna, Yemen. Ülkeler parçalanmariskleriyle karşı karşıya. Türkiye ise bütün bu ateş çemberi içinde bir istikrar adası. Demokrasisini sağlam bir şekilde sürdürüyor. Toplumsal gelişmesini özgürlükler temelinde güçlendiriyor ve ekonomik kalkınmasını da dünyaekonomisinin daralmasına ve krizlere rağmen sürdürebiliyor. Bunun arkasındaki temel saik, bütün bu ateş çemberinin ortasında bizi bir arada tutan o tarih mayasıdır. Bu mayayı güçlendireceğiz. Ekonomik anlamda kaos senaryoları çıkaranlar olabilir. Türkiye'de kaos senaryosunun olmasından memnun olacak çevreler olabilir içeride ve dışarıda. Ama gücünü Anadolu'dan ve Rumeli'den, sınırlarımızı genişletmeden büyüttüğümüz gönül coğrafyamızdan alanlar için bu kaos senaryosunun hiçbir karşılığı yoktur."

"2500 YILLARIN HABERCİSİDİR"
Son ekonomik verilerin, dün açıklanan sanayi üretimi rakamlarındaki yüzde 4,7 ölçeğindeki büyümenin önemli bir işaret olduğunu ifade eden Davutoğlu, son 4 ay içinde otomobil satışlarındaki yüzde 57 artışın, ülkedeki hem üretiminhem de refahın daralan dünya ekonomisine rağmen sürdüğünü ortaya koyduğunu dile getirdi. Davutoğlu, Nisan ayındaki 532 milyon dolarlık borsa girişinin, dışarıdaki ekonomik daralmaya rağmen, dışarıdan Türkiye'ye gelen finansal akım bakımından dason derece önemli göstergeler olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

MÜSİAD'ı 25.yılında yeniden tebrik eden Davutoğlu, "25 yıl kurumsal tarih bakımından uzun gelebilir ama büyük tarihi yürüyüşümüz bakımından yeni 250 yılların, 2500 yılların habercisidir" dedi. Kutlamada MÜSİAD'ın yeni logosu da tanıtıldı. Konuşmasının ardından Davutoğlu'na ağaç dikim sertifikası ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'la çektirdiği fotoğraf takdim edildi.

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: