Başbakan Davutoğlu, seçim hükümeti için partilere teklif götürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçici hükümeti kurma görevini dün tekrar Ahmet Davutoğlu'na vermişti. Davutoğlu, seçim hükümetinin kurulması için CHP, MHP ve HDP'ye teklif götürdü.

Erken seçimin merak edilen konularından biri olan seçim hükümeti bakanlıklarının dağılımı için ilk adım atıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinden yer almasını istediği muhalefet partilerine teklif götürdü. Seçim hükümetinin kurulması amacıyla muhalefet partisinden 11 milletvekiline, teklif götüren Davutoğlu, teklif mektuplarını özel kuryeyle gönderdi. Seçim hükümetinde yer almak üzere teklif götürülen bir isim de MHP'den Meral Akşener oldu. TBMM Başkanlığı seçimleri öncesi ismi öne çıkan ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin tepkisini çeken Akşener’e davet yapıldığı öğrenildi. Diğer yandan beklenildiği gibi CHP'den Deniz Baykal’a bakanlık teklifi gitti. HDP’den bakanlık önerilen isimler arasında Emek Partisi’nin kurucu genel başkanı Levent Tüzel yer aldı. Seçim hükümeti bakanlıklarının dağılımı konusunda ise Başbakan Davutoğlu’nun gelecek cevaplara göre hareket edeceği açıklandı.

Reklam
Reklam

Bağımsız isimlere ve AK Partili milletvekillerine yarın gelecek yanıtların ardından aynı şekilde yazılı olarak bakanlık davetlerinin yapılacağı öğrenildi. Diğer yandan söz konusu isimlerin bu mektuba 24 saat içerisinde cevap vermesi bekleniyor. Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti bakanlık teklifi şu şekilde:

CHP

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak – Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. Serbest Ticaret, TÜGİAD Üyeliği, İTO Dayanıklı Tüketim Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği, BEGİAT Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği, Bahçelievler Spor Kulübü 3.Dönem Başkanlığı, Bakırköyspor Kulübü As Başkanlığı, Türkiye-Hindistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı ile Devlet Bakanlığı yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. 25 Aralık 2010 tarihinden itibaren CHP Genel Başkan yardımcılığına getirilmiştir. XX., XXI., XXIV.ve XXV. Dönem İstanbul Milletvekilidir.

Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan Toker - İsmet İnönü’nün torunu: İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü ile gazeteci Metin Toker'in kızıdır. Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Bilkent Üniversitesi öğretim üyeliği, İnönü Vakfı başkan yardımcılığı yapmıştır. TBMM 22., 24 ve 25. dönem Ankara milletvekilidir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi Türk Delegasyonu üyeliği yapmıştır. 22 Temmuz 2007 seçimleri sonrasında yapılan parti meclisi toplantısında Deniz Baykal yönetimine güvensizlik oyu veren 11 arkadaşıyla birlikte CHP'de yeni bir muhalif grup oluşturmuştur. Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP genel başkanı seçildiği 22-23 Mayıs 2010 CHP kurultayında: "CHP Genel Sekreter Yardımcısı" seçilmiş, 3 Kasım 2010 tarihinde Önder Sav ile beraber hareket ederek yeni yönetimde yer almamıştır; ancak 18 Aralık 2010 tarihinde yeniden Parti Meclisi üyeliğine seçilmiş ve 25 Aralık 2010 tarihinde Genel Başkan yardımcısı olmuş ve Ağustos 2011'e dek genel başkan yardımcılığını sürdürmüştür. 25. Dönem Ankara milletvekilidir.

Reklam
Reklam

İstanbul Milletvekili İlhan Kesici – 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i akrabası: ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversitede Master derecesi aldı. İngiltere Bradford Üniversitesi "Kalkınma ve Altyapı Projeleri Eğitimi", Londra Kraliyet Kamu Yönetimi Enstitüsü "Kamu Yüksek Yöneticiliği Eğitimi" aldı. DPT Avrupa Topluluğu Nezdinde Daimi Delegasyon Başkan Yardımcılığı, DPT Müsteşarlığı yaptı. Aralık 1991-Ağustos 1993 tarihleri arasında Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde aday oldu ancak kaybetti. XX. Dönem Bursa Milletvekilliği yaptı. 22 Mayıs 2007 tarihinde CHP'ye üye oldu ve XXIII. Dönem İstanbul milletvekili oldu. 28 Eylül 2010 tarihinde CHP'den istifa etti.[1] XXV. Dönem İstanbul milletvekilidir.

Antalya Milletvekili Deniz Baykal: Türk avukat ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel başkanı.

Reklam
Reklam

Ankara Milletvekili Tekin Bingöl: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirip tıp doktoru oldu. Bitlis Köy Hizmetlerinde kurum hekimliği, serbest hekimlik ve özel sektörde şirket yöneticiliği yapmıştır. TBMM XXIII.ve XXV. Dönem Ankara milletvekilidir. Evli ve üç çocuk babasıdır

MHP

İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu – Eski Sanayi Bakanı: Ahmet Kenan Tanrıkulu 1979 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. DPT İktisadi Planlama Başkanlığı ve Ekonomik Modeller Dairesi Planlama Uzmanlığı, Devlet Bakanlığı Bakan Danışmanlığı, Çevre Bakanlığı Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapmıştır. 21., 23., 24. ve 25. Dönem İzmir Milletvekilidir. Türkiye-ABD ve Türkiye-İspanya Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesidir.

Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş – Alparslan Türkeş’in oğlu: Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem ve 24. dönem Ankara milletvekili olan Türkeş, aynı zamanda partinin Merkez Yönetim Kurulu üyesidir. MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in büyük oğludur. Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. 1997'de babası Alparslan Türkeş'in ölümü üstüne MHP genel başkanlığına adaylığını koydu. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde eski rakibi Devlet Bahçeli ile barıştı ve Ankara 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu ve seçilerek meclise girdi.

Reklam
Reklam

İstanbul Milletvekili Meral Akşener – Eski İçişleri Bakanı: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doktorasını tamamladı. XX., XXIII., XXIV.ve XXV. Dönem İstanbul, XXI. Dönem Kocaeli Milletvekilliği ile İçişleri Bakanlığı yaptı. Evli ve bir çocuk annesidir. En son 1968 yılında CHP'den Millet Meclisi başkanvekili seçilen Muş Mebusu Hayriye Ayşe Nermin Neftçi'den sonra 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekili seçilen kadın milletvekili olmuştur. Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir.

HDP

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel: Levent Tüzel, Emek Partisi Kurucu Genel Başkanı iken, HDP'yle yapılan ittifak sonucu HDP listelerinden 7 Haziran seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi. Tüzel, daha önce de iki kez milletvekili adayı olmuştu. 1996 yılında Emek Partisi kurucu genel başkanı olan Tüzel, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İzmir'den emek ve demokrasi güçlerinin ortak adayı olarak bağımsız milletvekili adayı olmuş, 36.167 oy (%3,4) almasına karşın seçilememişti. Tüzel, 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday olduğu İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmişti. Tüzel, 27 Ekim 2013'te toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kongresi'nde HDP'ye katılmıştı.

Reklam
Reklam

İzmir Milletvekili Müslüm Doğan: Doğan, aktif siyasete katılmadan önce Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı'nı yürütüyordu. Doğan'ın en çok dikkat çeken söylemi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na karşı olan tavrı. Müslüm Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını savunuyordu.

Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca - Eski Kaymakam: HDP Kocaeli Milletvekili Konca, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Meslek hayatına İçişleri Bakanlığı'nda maiyet memuru olarak başladı. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunduktan sonra, 12 Eylül askeri darbesi ile görevden alındı. 12 Eylül rejiminin sona ermesiyle birlikte Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne atanan Konca, bu görevinden istifa ederek, serbest avukatlık yapmaya başladı. Konca, 1989 seçimlerinde SHP'den belediye meclis üyesi seçildi.

SEÇİM HÜKÜMETİNE KİMLER YANIT VERDİ?

CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ DENİZ BAYKAL

Reklam
Reklam

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın bakanlık teklifini kabul etmediğine ilişkin kapsamlı bir mektup yazacağı öğrenildi. Baykal'ın yakın çevresinden alınan bilgiye göre Baykal, bakanlık teklifine kapsamlı bir mektupla yanıt verecek. Edinilen bilgiye göre Baykal, yakın çevresine parti politikasına uygun yanıt vereceğini ve teklifi kabul etmeyeceğine yönelik kapsamlı bir kaleme alacağını söyledi.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN TOPRAK

Bakanlık teklifi alan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Parti programı dışına çıkmayacağım" dedi. ANKA'nın sorularını yanıtlayan Erdoğan Toprak, yazılı olarak bugün yanıt vereceğini söyledi. Nasıl bir yanıt vereceğine ilişkin de Toprak, "Mektubu göreyim. Değerlendireceğim. Parti programı dışına çıkmayacağım. Bu da kibarca reddetmek demektir" dedi.

HDP İZMİR MİLLETVEKİLİ MÜSLÜM DOĞAN

HDP'li Müslüm Doğan, şunları söyledi: "

Partimizin vereceği karar bizim için esastır. Kısa süreli bir seçim kabinesinde yer almak partimizin alacağı bir karardır. Hayırlı olsun diyorum ben. Beklenmedik bir tercih. Esas mesele şu. Ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Bu kanın durdurulması lazım. Acil bir barışın tesis edilmesi lazım. Bu anlamda partimizin görev alması anayasal bir gerek ve ihtiyaç olarak değerlendiriyorum." CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını açıklamışlardı, HDP ise hükümete katılacaklarını bildirmişti.

Reklam
Reklam

MHP'Lİ TANRIKULU: KABUL ETMEDİĞİMİ İLETTİM

MHP Genel Başkan yardımcısı Kenan Tanrıkulu Davutoğlu'nun bakanlık teklifinin ardından partideki görevinden istifa etti.

Tanrıkulu istifasının ardından şu açıklamayı yaptı;

"Tarafıma Ahmet Davutoğlu tarafından bir mektupla teklif edilen Geçici Bakanlar Kurulu üyeliğini 26 Temmuz 2015 tarihinde kabul etmediğime dair yazımı Başbakanlığa iletmiş bulunmaktayım. Türkiye gelinen 13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken; 46 yıllık tarihî, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cürretine tepki olarak, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını açıklamışlardı, HDP ise hükümete katılacaklarını bildirmişti.