Başbakan Erdoğan, 53 Yurdun Toplu Açılış Törenine Katıldı...(1)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütünün eğitim kurumlarına yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Bölücü örgütün üniversitelerdeki...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütünün eğitim kurumlarına yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Bölücü örgütün üniversitelerdeki uzantılarının geçtiğimiz gün ODTÜ'de ortalığı savaş alanına çevirdiğini belirten Erdoğan, "Bu, bilime, eğitim ve öğretime, özgürlük anlayışına terstir. Korkunun olduğu yerde özgürlük konuşulamaz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 53 yurdun Voleybol Federasyonu Başkent Spor Salonu'ndaki toplu açılış törenine katıldı. Törende konuşma yapan Başbakan Erdoğan, 41 ilde toplam 40 bin yatak kapasiteli yurtların öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek, bunun, eğitime verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti. 2002'de 7,5 milyar lira olan eğitim bütçesini, 2012'de yüzde 425 artışla 39 milyar TL'nin üzerine çıkardıklarını hatırlatan Erdoğan, 10 yılda 6 bin 326 yeni öğretim kurumunun hizmete açıldığını anlattı. Ortaöğretim yıllarını yurtlarda geçirmiş biri olarak annesinden ve babasından nasihatler aldığını anlatan Erdoğan, annesinin, 'Buralar güvenli, okula gidip gelemezsin' dediğini hatırlattı. Erdoğan, "O zamanlar böyle arabayla gidip gelmek, servisler filan yoktu. Yaya gidip geliyoruz ve imtihana girip yurda giriyoruz. Babam da 'oğlum buralar güvenli yerler' demişti. Aynen şimdi de aynı durumu koruyor. Anne, 'kızım burası güvenlidir' diyor. Baba, aynı telkinde bulunuyor ve bizler işi çok daha ileri götürdük. Buna dayalı olarak, ilk ve ortaöğretime yönelik 893 adet pansiyon binası açtık. Şartlı nakit yardımı ve eğitim uygulamasını yaygın olarak sürdürüyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin zihinleri yanında bedenlerini de geliştirebilmeleri için okullarımızda şu ana kadar bin 31 adet yeni spor salonunu hizmete soktuk" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

2002 yılında 53'ü devlet üniversitesi olmak üzere toplam 76 üniversite bulunduğunu ve üniversiteye girmek isteyen gençlerden onda birinin üniversiteye girebildiğini hatırlatan Erdoğan, geçen 10 yılda 50'si devlet, 42'si vakıf üniversitesi olmak üzere 92 yeni üniversite açarak Türkiye'deki üniversite sayısını 168'e ulaştırdıklarını belirtti. Erdoğan, "Üniversiteye giriş oranını yüzde 50'nin üzerine çıkarıyoruz. Yeni kurulan 50 devlet üniversitesine, 105 bin kadro ihdas ederek, bu kurumların aktif olarak çalışır hale gelmesini temin ettik" dedi.

Türkiye'nin ilk modern üniversitesi olan Darül Fünun-i Osmani'den beri tam 142 yıldır üniversite öğrencilerinden alınan öğrenim harcını kaldırmanın da AK Parti iktidarına nasip olduğunu ifade eden Erdoğan, üniversite öğrencilerine yönelik sosyal katkıların AK Parti iktidarında katlanarak arttığını bildirdi. Erdoğan, 2002'de 451 bin 550 öğrenciye burs-öğrenim kredisi verilirken, bu rakamın 2012'de 1 milyon 173 bin 452'ye ulaştığını söyledi.

Konuşmasında terör örgütü PKK'nın eğitim kurumlarına yönelik saldırılarına da değinen Erdoğan şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bugün terör örgütü yandaşları, Salı günü Hakkari'de üniversite binasını yakıp yıkıyorlar. Yine Hakkari'de aynı ilköğretim okulunu üçüncü defa yakıp yıkıyorlar. Şırnak'ta yakıp yıkıyorlar. Batman'da aynısını yapıyorlar. Bu insanların demokrasiyle, eğitim-öğretim özgürlüğüyle alakası olabilir mi? Nusaybin'de bir öğretmeni kaçırıyorlar. Bunların üniversitelerdeki taşeronları, önceki gün ODTÜ'de ortalığı savaş alanına çeviriyor. Vatandaşların hayatını tehlikeye atacak şekilde etrafı ateşe veriyorlar. Bu bilime, eğitim ve öğretime, özgürlük anlayışına terstir. Demokrasiye terstir. Biz demokratik parlamenter sistem içinde eğitim ve öğretim özgürlüğünün mücadelesini veriyoruz. Korkunun olduğu yerde özgürlük konuşulamaz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz