Başbakan Erdoğan Almanya'ya gitti

İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki temaslarından ardından Almanya'ya hareket etti. Erdoğan, hareketi öncesinde, "2 milyon 700 bin vatandaşımızın yaşadığı Almanya ile ilişkilerimiz, bizler için her zaman değerli olmuş bir süreç" dedi.

Başbakan Erdoğan, Hannover Sanayi Fuarı'na katılmak üzere Almanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ortak ülke sıfatıyla katılacağı fuarın açılışını Almanya Başbakanı Merkel ile birlikte yapacaklarını belirtti. Almanya ile Türkiye'nin tarihsel olarak iyi ilişkiler içinde bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "2 milyon 700 bin Türk vatandaşımızın yaşadığı Almanya ile ilişkilerimiz, bizler için her zaman değerli olmuş bir süreç. Geçtiğimiz dönem yoğunluk kazanmış olan karşılıklı üst düzey temas ve ziyaretler, Türkiye ile Almanya arasında dostluk ve ittifak ilişkilerine önemli katkılar sağlamıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında fuar vesilesiyle düzenlenecek Türk-Alman İş Zirvesi'ne de katılarak bir konuşma yapacağını söyledi. İş zirvesinin ardından Türk-

Alman İşbirliği Konseyi'nin 13. dönem toplantısını gerçekleştireceğini kaydeden Erdoğan, ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili bir görüşme yapacağını ifade etti. Almanya'nın Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürütmekte olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Almanya'nın özellikle AB'ye üyelik sürecimizde bizlere olan desteği hepimizin malumudur. Bu bağlamda sayın Merkel'in geçtiğimiz Ekim ayında ülkemizde gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, bu sefer alalade yapacağımız görüşmelerde dönem başkanlığının gündemini oluşturan konular ve ülkemizin AB üyelik sürecinin yanı sıra iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler ve işbirliği konularını ele almayı öngörüyorum. Ayrıca iki ülkenin gündemini teşkil eden uluslararası konular üzerinde de fikir alışverişinde bulunmayı planlamış bulunmaktayım. Özellikle gündemimizde olan üç faslın açılması ki bunun Haziran sonuna kadar açılması umudu içerisindeyim. Böylece Almanya dönem başkanlığında 4 faslın açılmış olması öngörülüyor. Bunlardan sanayi politikası faslı açılmış durumda" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, ayrıca Almanya eski Başbakanı Shröder ile biraraya geleceğini, Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerinde yaşayan Türk vatandaşları ve dernek temsilcileriyle görüşmelerde bulunacağını söyledi. Erdoğan, "Almanya ile ikili ilişkilerimizde son dönemde yakaladığımız ivmenin bundan sonraki dönemde de artarak devam etmesi gayreti, temennisi içerisindeyiz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, turizm alanında Türkiye'ye gelen, Türkiye'ye turist gönderen ülkelerin ilk sırasında Almanya'nın bulunduğunu belirterek, bu yıl da bunun artarak devam etmesi için karşılıklı çaba gösterildiğini sözlerine ekledi.