Başbakan Erdoğan: İşsizliği inşallah daha aşağıya çekeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya işsizlik krizini yaşarken biz yüzde 14'e kadar çıktık, ama şimdi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya işsizlik krizini yaşarken biz yüzde 14'e kadar çıktık, ama şimdi 9,1'deyiz. Buraya tekrar indik, daha aşağıya ineceğiz İnşallah." dedi.
Kurban Bayramı'nı geçirmek üzere geldiği memleketi Rize'de halka hitap eden Başbakan Erdoğan, kardeşliğin, yardımlaşmanın ve dayanışmanın en güzel ispatı olan Kurban ve Ramazan bayramlarının, sadece Türkiye'de değil, tüm İslam dünyasında birliğin, beraberliğin de tescili olacağını söyledi.
Türkiye'nin çok farklı bir yere doğru gittiğini belirten Erdoğan, "Her şey bereketleniyor. İnşallah daha iyi olacak. 9 sene önce Türkiye neredeydi bugün nerede. Biz şu anda geldiğimiz noktayı bile yeterli bulmuyoruz." diye konuştu.
Komşu ülkelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmelere değinen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bu sıkıntıların hiçbirini yaşamadığını belirterek, şunları söyledi: "Ama bu demek değildir ki hiç sıkıntımız yok. Amerika'nın da, Rusya'nın da kendine göre sıkıntıları var. Tabii ki bizim de kendimize göre sıkıntılarımız olacak. Bütün mesele bu sıkıntıları minimize etmek, asgariye indirmektir. Tüm milletime sesleniyorum; 9 yıl önce sıkıntılarımızın boyutu neydi, şimdi nedir? Buna bakalım. Sadece işsizlikte, dünya işsizlik krizini yaşarken biz yüzde 14'e kadar çıktık, ama şimdi 9,1'deyiz. Buraya tekrar indik, daha aşağıya ineceğiz İnşallah. Şu anda Amerika işsizlikte buralara geldi. Amerika, dünyanın bir numaralı ülkesi buralara geldi. İşsizlik şu anda oralarda geldi 10'a dayandı. İspanya yüzde 22'ye ulaştı. Bunlar bizim altımızdaydı, nereden nereye çıktı. Türkiye, hamd olsun aldığı tedbirlerle çok daha iyi konumda ve daha iyi olacak. Biz size inanıyor, güveniyoruz. İnşallah bunu başaracağız."

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN UYARDI: "LÜTFEN DERE YATAKLARINA EV YAPMAYIN"
Rize'de bir süre önce meydana gelen sel felaketini anımsatan ve 1 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Erdoğan, felakette zarara uğrayanlar için bütün tedbirleri alacaklarını söylediklerini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, "Bütün hesapların yapılmasıyla birlikte inşallah müdahalelerimizi yapacağız dedik ve bu konuda valiliğimizin yürüttüğü bu çalışmaların neticesinde de bu adımları attık, atıyoruz." ifadelerini kullandı.
Sel felaketinin ardından sadece Rize Valiliği'ne 15 milyon lira gönderdiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu felaketten bir an önce çıkalım diye bunları gönderdik, göndereceğiz. Ama benim sizden bir ricam var: Lütfen dere yataklarına ev yapmayın, lütfen heyelanın olacağı yerlere de ev yapmayın, lütfen zemin etüdü yapmadan ev kondurmayın. Zemin etüdü yapmayıp altı çamur olan yere iki direk çak, üzerine gel bina yap. Olmuyor. Babalarımızın yaptığı evler daha sağlamdı. Bizimkiler daha çürük. Çünkü o babalarımızın yaptığı evlerin hepsini yıktık, onların yerine 3 kat, 4 kat ev konduruyoruz. Hem yerli mimariydi, yıkılma şansı da yoktu. Ama şimdikiler dere kumundan al, ondan sonra hurda inşaat demirinden kullan, ondan sonra gel evi yap. Altı zaten çamur. Biliyorsunuz çay kökü olan bir bitki değil, zaten azot gübresiyle toprak bitti, yağmuru yediği zaman biraz daha katı su oluyor. Ondan sonra da o akıp gittiğinde bir de bakıyorsunuz ki evler de gitti. Biz sizden bu konuda dayanışma bekliyoruz."
Yeni çıkarılacak yasayla bu sorunu kökünden çözeceklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle dedi: "Belediyelerimizle, valiliklerimizle mutabakat sağlayan sağlayacak. Anlaşma yapmayanlar da Kusura bakmasınlar. Biz onların anlaşmasını beklemeyeceğiz. Hemen enkaz ölçümlerini, kontrollerini yaptıktan sonra neyse, bedelini ödeyeceğiz, yıkıp geçeceğiz. Onları da açıkta bırakmayacağız. Yaptığımız sağlam evlere de onları yerleştireceğiz. Yapacağımız iş bu."
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda vatandaşların Kurban Bayramı'nı kutladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz