Başbakan Erdoğan Letonya'ya gitti

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde yavaşlamalar veya hızlanmalar olabileceğini, bunun normal olduğunu belirterek, "'Tren kazası' dediler. Şimdi ne deniyor? Tren kazası olmadı ama tren yavaşladı diyorlar. Böyle kaza maza olmaz bu yolda. Biz bu işe inanıyoruz, yolumuza devam ediyoruz. Aynı kararlılıkla, aynı inançla yolumuza devam edeceğiz. AB Müktesebatı bellidir. Bu müktesebatın içinde Kopenhag Siyasi Kriterleri ve ekonomik kriterler bellidir. Türkiye bunları yapmaya devam ediyor. Yavaşlamalar, hızlanmalar işin fıtratında var" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Letonya'nın başkenti Riga'ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Riga'da yapacağı temaslara ilişkin bilgi verdi. Erdoğan, son NATO Zirvesi'nin Türkiye'nin evsahipliği yaptığını, İstanbul'da gerçekleştirilen zirvede ittifakın geleceği hakkında önemli kararlar alındığını hatırlattı.

Kafkasya ve Orta Asya'daki stratejik ortaklarla ilişkilerin geliştirilmesine dair yeni açılımlar sağlandığına dikkat çeken Erdoğan, İstanbul'daki NATO Zirvesi'nde Ortadoğu ve Akdeniz Bölgesi'ndeki ülkelerle mevcut bağların güçlendirilmesi üzerinde durulduğunu bildirdi. Erdoğan aynı zirvede Körfez ülkelerle bağlantıların kurulmasına yönelik adımların atıldığına işaret ederek, "Bu bakımdan İstanbul Zirvesi, NATO'nun hızla küreselleşen dünyada yeni jeopolitik ortama uyum sağlaması açısından bir dönüm noktası olmuştu" diye konuştu.

Riga'da toplanan zirvede İstanbul'dan bu yana katedilen mesafenin değerlendirileceğini kaydeden Erdoğan, 21. yüzyılın küresel tehditleri karşısında ittifakın dönüşümü ile ilgili de istişarelerde bulunacaklarını açıkladı. "NATO'nun ortaklarıyla ilişkilerinin geleceğini de görüşme fırsatı bulacağız" diyen Erdoğan, NATO'ya aday ülkelerin durumunun da zirvede gözden geçirildiğini belirtti. Erdoğan, "Afganistan'da ülkemizin de desteğiyle yürütülen ISAF hareketi gibi konularda mevcut sorunlara ilişkin tespit ve önerilerimizi paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Erdoğan, Riga'daki temasları çerçevesinde Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı'nın bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla da ikili görüşme yapacağını bildirdi.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, Kıbrıs'la ilgili Fin planının başarısızlıkla sonuçlanması konusundaki bir soru üzerine, AB Dönem Başkanı Finlandiya Başbakanı'nın 1 Aralık Cuma günü Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Fin planının sonuçsuz kaldığı veya olmadığı yönündeki yaklaşımları paylaşmadığını kaydeden Erdoğan, atılan her adımın bir mesafe alış olduğunu söyledi.

Adımlar atılmaya devam edildiğini belirten Erdoğan, "Bakın tren kazası dediler. Şimdi ne deniyor? Tren kazası olmadı ama tren yavaşladı diyorlar. Böyle kaza maza olmaz bu yolda. Biz bu işe inanıyoruz. Yolumuza devam ediyoruz. Aynı kararlılıkla, aynı inançla yolumuza devam edeceğiz. AB Müktesebatı bellidir. Bu müktesebatın içinde Kopenhag Siyasi Kriterleri ve Ekonomik Kriterler bellidir. Türkiye bunları yapmaya devam ediyor. Buradan diğer ülkelerde olduğu gibi geçmişte yavaşlamalar olabilir, hızlanmalar olabilir. Bunlar normal sürecidir bu işin. İşin fıtratında bu var. Bir İngiltere 11 yılda, İspanya 7-8 yılda müzakereleri bitirmiştir. Bu noktada ulusal ve uluslararası medyanın desteğini istiyorum. Medeniyetler İttifakı'nda AB adres olacaksa Türkiye'nin burada rolü var. Bu rolün icrası için de burada aktör olması lazım. Burada hep elele vereceğiz. Medyanın çok önemli rolü var. Birlikte bu süreci hayırlısıyla olumlu bir şekilde başaracağız" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

Erdoğan açıklamalarının ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte Riga'ya hareket etti. Erdoğan'a Letonya'da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de eşlik edecek. Erdoğan Esenboğa Havaalanı'nda Ankara Valisi Kemal Önal ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından uğurlandı.