Başbakan Erdoğan, Pakistan'a Gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, dost ve kardeş Pakistan ile diyalog ve işbirliğinin her alanda sağlıklı biçimde devam ettiğini belirterek,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, dost ve kardeş Pakistan ile diyalog ve işbirliğinin her alanda sağlıklı biçimde devam ettiğini belirterek, "İnanıyorum ki ziyaretim, Türkiye-Pakistan ilişkilerinin dayandığı samimi dostluğu ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendirecektir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Pakistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'nin daveti üzerine Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısını yapmak üzere beraberindeki heyetle bu ülkeye gittiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Pakistan'daki temasların tamamlanmasının ardından "5. Kazakistan Astana Ekonomik Forumu"na katılmak üzere Kazakistan'a gideceğini belirten Erdoğan, bu ziyarette kendisine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve milletvekillerinin eşlik edeceğini kaydetti.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin her zaman için istisnai özellikler taşıdığını vurgulayan Erdoğan, "Bizler iktidarımız döneminde bu istisnai ilişkileri kurumsallaştırmak için önemli adımlar attık. Bu amaçla 2009 yılında Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ni tesis etmeyi kararlaştırdık" diye konuştu.

-"Pakistan ile ikili ticaret hacmi 1 milyar doları aştı"-

Konseyin ilk toplantısının, 7 Aralık 2010'da Pakistan Başbakanı Gilani'nin ziyareti çerçevesinde Türkiye'de yapıldığını anımsatan Erdoğan, bu toplantıda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri, mevcut potansiyeli yansıtacak bir seviyeye getirme konusunda ortak iradenin ortaya konulduğunu ve teyit edildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda yıllık ticaret hacminin artırılmasının kararlaştırıldığını anımsatan Başbakan Erdoğan, "Nitekim küresel, ekonomik sorunlara rağmen 2011 yılında ikili ticaret hacmimiz ilk kez 1 milyar doları aşmış bulunuyor. Bu rakamı daha üst seviyelere taşımak için çabalarımız da devam ediyor. Bu çerçevede, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çalışmalarının yanı sıra Türkiye-Pakistan Ekonomik Komisyonu çalışmaları da sürüyor. Karma Komisyon'un 14'üncü toplantısı yarın, yani 21 Mayıs günü İslamabad'da yapılacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, ziyaret kapsamında, Pakistan Başbakanı Gilani'nin yanı sıra Senato Başkanı Neyyar Hüseyin Buhari, Pakistan Milli Meclisi Başkanı Fehmida Mirza ve anamuhalefet partisi lideri Navaz Şerif ile de görüşeceğini belirterek, ayrıca 2009 yılındaki ziyaretinde olduğu gibi Pakistan Parlamentosu'na hitaben konuşma yapacağını söyledi.

Başbakan Gilani ile eşbaşkanlığını yaptıkları konsey çalışmaları çerçevesinde, iki ilişkileri değerlendirme imkanı bulacaklarını kaydeden Erdoğan, bölgesel işbirliği anlayışı temelinde Türkiye ve Pakistan'ın birlikte yer aldığı platformlarda sürdürülen çalışmaları, bölgesel meseleleri ve başlıca uluslararası konuları ele alma imkanlarının olacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin, dost ve kardeş Pakistan ile diyalog ve işbirliğinin her alanda sağlıklı biçimde devam ettiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Malum Türkiye de Pakistan da aynı şekilde terörden çok büyük zarar görmektedir. Dolayısıyla iki ülke olarak terörle mücadelede tam bir dayanışma içindeyiz. Tabii ki sadece terör söz konusu olduğunda değil... Aslında hemen hemen her alanda dayanışma halindeyiz. Ülkelerimiz ne zaman büyük bir felakete, büyük bir zarara maruz kalsa iki dost ve kardeş ülke olarak birbirimizin yardımına koşuyor, birbirimize destek oluyoruz.

Hatırlanacağı üzere, 2010 yılında Pakistan'da sel felaketi yaşandı, biz hemen Pakistanlı kardeşlerimizin yanına koştuk. 2011 yılında ise Van'da bir deprem meydana geldi, bu kez de Pakistanlı kardeşlerimiz, samimi biçimde bize yardım elini uzattı. İnanıyorum ki ziyaretim, Türkiye-Pakistan ilişkilerinin dayandığı samimi dostluğu ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendirecektir."

-Kazakistan ziyareti-

Pakistan'dan sonra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in daveti üzerine, dost ve kardeş Kazakistan'a ziyarette bulunacağını belirten Erdoğan, orada 5. Astana Ekonomik Forumu'nun açılışına katılarak bir konuşma yapacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, "Foruma katılacak diğer ülke liderleriyle Avro Bölgesi'ndeki krizin dünya ekonomisine etkileri, alınması gereken tedbirler hususunda görüş alışverişinde bulunma, küresel ekonomiyi ilgilendiren konuları ele alma imkanım da olacak" dedi.

Astana Ekonomik Forumu'nun akabinde ikili ziyaretlerinin başlayacağını dile getiren Erdoğan, bu çerçevede, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştireceğini, ayrıca Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile biraraya geleceğini, onunla Türk-Kazak İşforumu'na katılacağını, Kazakistan Senato Başkanı Kairat Mami ve Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin'le de birer görüşme yapacağını kaydetti.

Kazaistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in, 2009 Ekim ayında, Türkiye'yi ziyareti sırasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu ziyaretimde, stratejik ortağımız Kazakistan ile ilişkilerimizin daha ileri götürülmesi için ikili işbirliği imkanlarımızı ele alacağız. Ayrıca bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunacağız.

Reklam
Reklam

Bu bağlamda ilişkilerimizin her veçhesinin en üst düzeyde ele alınmasına imkan sağlayacak olan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin ortak açıklamayı imzalayacağız.

İmzalayacağımız bir diğer önemli belge de Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı olacak. Bu belgenin, ülkelerimizin karşılıklı çıkarları, öncelik ve beklentileri açısından bir yol haritası işlevi göreceğine inanıyorum. Orta Asya bölgesi dış politikamızın stratejik bir eksenini teşkil ediyor. Ortak tarih, kültür ve dil bağlarımız bulunan bölge ülkeleri ile ilişkilerimize daima önem ve öncelik atfediyoruz.

Bu genel çerçevede dostumuz, kardeşimiz ve stratejik ortağımız Kazakistan ile ilişkilerimizi her alanda daha da geliştirmek arzusundayız. Ziyaretimin temel amacı budur."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz