Başbakan Erdoğan Tekirdağ'da

Erdoğan, Tekirdağ Valiliğinin onuruna verdiği akşam yemeğinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve diğer katılımcılara hitap etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz sizde ideoloji istemiyoruz. İdeoloji ne karın doyuruyor, ne de ülkeyi ayağa kaldırıyor. Ne şehri ayağa kaldırıyor ne ilçeyi ayağı kaldırıyor, ne beldeyi ayağı kaldırıyor ne köylerimizi ayağa kaldırıyor. Ne yaptın arkadaş? Bana bunu söyle?" dedi.

Türkiye'nin hizmet siyasetine "Evet" dediği için her alanda büyüdüğünü ve geliştiğini belirten Erdoğan, Trakya'nın, Tekirdağ'ın, Kırklareli'nin ve Edirne'nin hizmet siyasetine "Evet" deyip bu büyük yürüyüşte öne geçmesinin, en büyük arzuları olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Büyükşehir oluşuyla da Tekirdağ'ın artık Trakya'da lokomotif haline geldiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bakın altını çizerek ifade ediyorum kime, hangi partiye oy verildiğiyle değil, hizmet siyasetinin, proje siyasetinin yapıcı, birleştirici, kucaklaştırıcı siyasetin egemen olmasıyla ilgiliyiz. Etnik kökenler, inançlar, kaygılar, korkular, şehitlerimiz gibi ortak değerler üzerinden siyaset yapmak Türkiye'ye hiçbir zaman kazandırmadı ve bundan sonra da kazandırmayacak. Bugüne kadar siyasi partiler, korkutarak tabandan oy alıyordu, hala alanlar var korkutarak, tehdit ederek. Taban, siyasi partileri artık değiştirmeli, dönüştürmeli. Eser ve proje siyasetini partisinde aramalıdır. Eser olarak neyin var? Proje olarak neyin var? Yerelde ne yaptınız? Mevcut belediyelerde ne yapıyorsunuz görelim. Biz sizde ideoloji istemiyoruz, ideoloji ne karın doyuruyor, ne de ülkeyi ayağa kaldırıyor. Ne şehri ayağa kaldırıyor ne ilçeyi ayağa kaldırıyor, ne beldeyi ayağa kaldırıyor ne köylerimizi ayağa kaldırıyor. Ne yaptın arkadaş? Bana bunu söyle? Bunu sormalı, seçmen bunu sorduğu anda zaten netice alınır. İstismar, siyasette yer bulamamalıdır."

Reklam
Reklam

Şehirlerin artık korkularıyla değil akıl ve vicdanlarıyla karar vermesi gerektiğini ve Trakya'nın talihini topyekun değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bölgenin yolsuzluklarla ve yoksullukla anılmasını arzu etmediklerini belirtti.

Trakya'nın, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu ve Avrupa standartlarında hizmet, eser ve yatırımlarla buluşmasını arzu ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin içinden geçtiği reform ve büyüme sürecine Trakya illerimizin de bölgesinin de dahil olmasını, bu kervana daha canlı şekilde katılmalarını istiyoruz. Tekirdağ ve Çorlu'ya 11 yıllık süreçte gerçekten çok önemli projeler kazandırdık. 11 yılda Tekirdağ'ın geneline yaptığımız yatırımın toplam tutarı eski rakamla 6,5 katrilyon, bizim burada yaptığımız yatırımlar" diye konuştu.

Trakya'ya yaptıkları hizmetlerden bahseden Erdoğan, bölgenin duble yollarla iktidarları döneminde tanıştığını söyledi.

-Marmaray projesi

Tekirdağ'a raylı sistem kazandırdıklarını anlatan Erdoğan, Marmaray projesine de değindi.

Reklam
Reklam

"Marmaray, Türkiye'de bu iktidarın en önemli ufkudur" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Buna bile ne neler takmaya çalıştılar. 'Çalışmadı, durdu, şunu yaptı, bunu yaptı.' O 15 gün ücretsiz dönemde, tabii ben yanlış yaptık diyemem, çünkü halkımın Marmaray'ı tanımasını çok arzu ettim. Ortalama her gün 300 bin kişi bindi Marmaray'a. Görsün istedik, tanıdık bilsin istedik. 13,5 kilometrelik bir metro, denizin 62 metre derinliğinde böyle bir eser vücuda getirildi. 153 yıllık rüya, hayal gerçek oldu. Büyük düşünmek budur. Lafla olmuyor bu işler. Bakın 3. köprünün de temelini attık, buna da kulp takmaya çalıştılar. Bu yaklaşımlarla netice alınmaz. Şu anda ortalamasını söyleyeceğim. Anadolu ve Avrupa yakasında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün direkleri şu anda ortalama 115-120 metreye ulaştı. Bu kadar kısa sürede bakın o devasa direkler yükseliyor, çünkü hedef inşallah 2015'de köprüyü açacağız. Aynı şekilde Marmaray'ın güneyinde de şu anda yine denizin altından otomobiller için çift katlı tünel yapılıyor, gidiş-geliş. Tabii bunlar denizin altında olduğu için göremiyor bazıları. Göremedikleri için de sıkıntı yok. Biz yaşanmasını istiyoruz, inşallah 2015'in sonunda o da bitecek. Ve bunlar bittiği zaman, bunların hepsi ulaşıma yönelik yatırımlarımız, artık tırlar ikinci köprüyü kullanmayacak, hepsi üçüncü köprüyü kullanacak."

Reklam
Reklam

Erdoğan, üçüncü köprünün devreye girmesiyle İstanbul trafiğinin de önemli ölçüde rahatlayacağını bildirdi.

İstanbul'da gerek merkezi yönetim, gerekse yerel yönetimin ulaşımı rahatlatacak çok sayıda hizmeti hayata geçirdiğini ifade eden Erdoğan, toplu ulaşımda en yoğun uygulamanın İstanbul'da gerçekleştirildiğini söyledi.

Erdoğan, tek kişinin araç kullanmasının Batı kültüründe olmadığını, ancak Türkiye'de araçlarda çoğu zaman tek kişi görüldüğünü ifade etti.

Liman, lojistik merkezi çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, Ergene Havzası Projesi'ne de değindi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ergene'ye maalesef fabrikaların atıkları gidiyor. Bunların hepsini inceledik, kayıtlarımızda var. Kapsamlı bir eylem planını maalesef belediyeler beceremedi, başaramadı, uyarılarımıza rağmen, bu onların sorunuydu, onların yapması gereken işti. Yapmadılar. Artık iş gelip başa düştü. Eylem planı hazırladık ve 2011'de bunu açıkladık. Eylem planı kapsamında hükümet olarak, Ergene'ye eski rakamla 3,2 katrilyon liralık yatırım yapıyoruz. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ topraklarına atık su arıtma tesislerinin inşası, dere ıslahı, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü, katı atık bertaraf tesisleri gibi 15 ayrı proje uyguluyoruz."

Reklam
Reklam

Erdoğan konuşmasının sonunda organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, "Demokrasi mücadelenizde, demokrasiyle ekonomiyi at başı götürme mücadelesinde, bunların birisi geri, birisi ileri olmamalı, at başı götürme mücadelesinde sizlere ayrıca başarılar diliyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" dedi.

Anahtar Kelimeler: