Başbakan Erdoğan, Türk Ve Kazak Iş Adamlarına Yatırım Çağrısı Yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan arasındaki 5 milyar dolar olan ticaret hacminin yeterli...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan arasındaki 5 milyar dolar olan ticaret hacminin yeterli olmadığını belirtti. Ticaret hacminin 2015 yılına kadar 10 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, hava yolu şirketlerinin fiyat indirimi ve vizesiz seyahat hakkının 30 günden 90 güne çıkarılması konusunda Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile anlaştıklarını söyledi.

TUSKON tarafından düzenlenen Türkiye-Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu’na Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde başladı. Forumun açılışına Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Forumda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine Kazakistan’ı ‘Atayurt’ kabul ettiklerini söyleyerek başladı. İki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının her geçen gün daha yüksek bir düzeye ulaştığını aktaran Erdoğan, Kazakistan Cumhubaşkanı Nazarbayev’in yaptığı ziyaret ve dün Ankara’da gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 1. Tur toplantısının ilişiklerde yeni bir dönemi başlattığını aktardı. Toplantının adeta yeni bir milat olduğunu belirten Erdoğan, “Görüşmelerimizde karşılıklı olarak stratejik ortaklığımızı, gündemimizdeki çalışmaları süratle ilerleterek derinleştirme kararlılığımızı açıkça ortaya koyduk.” dedi.
Türkiye ile Kazakistan arasındaki dış ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, bunun yeterli olmadığını ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılına kadar 10 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu hedefin gerçekleştirilmesini umduklarını söyledi. Erdoğan, “Bu irade taraflarda mevcut, bu noktada herhangi bir sıkıntımız yok. Ama bu 10 milyar dolarlık hedefi sizlerle, sizlerin kararlı adımlarınızla, duruşunuzla gerçekleştireceğiz. Biz siyasilere düşen görev ön açmaktır. Biz, varsa girişimcilerin önünde taşları temizleriz. Ondan sonra iş adamlarımızın kararlı bir şekilde yürümesi gerekir. Bu konuda atılacak adımlarla birlikte inanıyorum ki gerek Kazakistan, gerek Türkiye’de, gerekse Kazakistan ve Türkiye’nin ortak olarak 3. ülkelere atacakları adımın temellerini bizden sonra yapacağınız görüşmelerde sektörel bazda oluşturmanız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Mayıs ayında Kazakistan’a gerçekleştirilen ziyarette imzalanan ‘Yeni sinerji ortak ekonomi programı’nın da ekonomi işbirliğinde yeni bir dönem başlattığını vurgulayan Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl 4 milyar doları bulan ticaret hacmimizle ilgili değerlendirmemizi yaptık ve önümüzdeki döneme ait atacağımız adımları da belirledik. Bakan arkadaşlarımız kendi aralarında görüşmelerini yaptı, daha sonra sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte adeta bir bakanlar kurulu toplantısı yapar gibi bakanlarımızla bir araya geldik.” şeklinde konuştu.

Türkiye olarak iş adamlarının Kazakistan’daki ekonomik faaliyetlerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Erdoğan, Türk iş adamlarının Kazakistan’da gıda, petrol, ilaç kimya, inşaat, otelcilik, sağlık, savunma sanayi, tekstil ve konfeksiyon alanlarında yoğunlaşan 1,7 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu hatırlattı. Türk müteahhitlerinin Kazakistan’da bu güne kadar 17 milyar dolar civarında inşaat projesi üstlendiğini belirten Erdoğan, bu yatırımlar ve müteahhitlik faaliyetlerinin Kazakistan ekonomisine, istihdam başta olmak üzere her alanda ciddi katkı sağladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin iş adamlarını Kazakistan’da yatırım yapmaları konusunda hep teşvik ettiğini dile getiren Erdoğan şöyle konuştu: “Kazak yatırımcıların da petrol ve turizm sektörleri başta olmak üzere ülkemizde giderek artan yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz. Yeterli bulmuyoruz, yeni yatırımları da yapmalarını bekliyoruz. İki ülke arasındaki ortak projeler çoğaldıkça, yaygınlaştıkça karşılıklı yatırımların giderek artacağına inanıyorum. Bunun için karşılıklı ticaretimizi yatırımlarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bu çerçevede enerji, madencilik, savunma sanayi ve tarım başta olmak üzere potansiyelimizin güçlü olduğu yeni alanlara yönelmemiz önem taşıyor. Kendi iş adamlarımızdan da özellikle Kazakistan’daki santral, baraj, otoyol, demiryolu, tersane, liman, köprü yapımı, lojistik gibi büyük projelere daha yoğun ilgi göstermelerini bekliyoruz.”

Tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandıracağına inandıkları Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin 2013 yılında faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini aktaran Erdoğan, şu anda projede son aşamaya gelindiğini söyledi. Bu hattın açılmasının Avrupa, Kafkasya, Orta, Asya, Uzakdoğu ve Güney Asya arasında hızlı ve güvenli bir Uluslar arası demiryolu ulaşım ağının kurulması anlamına geldiğini belirten Erdoğan, Marmaray Projesinin’de 2013’te faaliyete geçmesiyle Londra’dan Çin’e kadar uzanan kesintisiz bir demiryolu hattına hep beraber sahip olacaklarının altını çizdi.

Reklam
Reklam

'TURİZMİN ÖNÜNDEKİ TEK ENGEL KAZAKİSTAN’IN NÜFUSU, ARTMASI LAZIM'

Turizmin iki ülke arasındaki ilişkinin gelişmesine katkı sağlayan önemli bir alan olduğunu aktaran Erdoğan, sadece Turizm demenin eksik olacağını bunu kültür kavramının da eklenmesi gerektiğini bildirdi. Kültürün olmadığı bir turizmin düşünülemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye olarak Kültür ve Turizmi birleştirerek Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yeni bir süreç başlattıklarını anlattı. Erdoğan, Türkiye’nin turist sayısını 13 milyondan 30 milyona çıkararak dünyada ilkler arasına girdiğini ifade etti.
Kültürel, tarihi bağların bulunduğu ve kardeşlik bağlarının çok ileri olduğu Kazakistan’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den Kazakistan’a halkların birbiriyle kaynaşmasının önem arz ettiğini belirten Erdoğan, geçen yıl Kazakistan’dan Türkiye’ye gelen 300 bin turist sayısının yeterli olmadığını kaydetti. Erdoğan’ın “Niye 300 bin olsun, 500 bin olsun, 1 milyon olsun. Mani mi var önümüzde yok. Bir mani var. Kazakistan’ın nüfusu 17 milyon artması lazım.” sözleri salondan tebessümlerle ve alkışlarla karşılık buldu.

Reklam
Reklam

'THY VE KAZAKİSTAN HAVAYOLU ŞİRKETİ FİYATLARI DÜŞÜRECEK'

Aynı şekilde Türkiye’den Kazakistan’a giden turist sayısının da yeterli olmadığını ve artması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu noktada Türk Hava Yolları ve Kazakistan Havayolu şirketinin fiyatları daha uygun bir noktaya çekmesi konusunda görüştüklerini ifade etti. Erdoğan şunları söyledi: “İnşallah ilgili bakan arkadaşlarımız da bunları görüşmek suretiyle süratle bu fiyatlara da bir çeki düzen verilecek. Daha uygun fiyatlarla halklarımızın birbirlerini gezerek, ziyaret etmek ve tanımalarına da bir fırsat hazırlamış olacağız. Bu gün Türkiye dünyadaki turizm sıralamasında hamd olsun 6. Sırada yer alıyor. Türkiye’nin Kazak kardeşlerimizin seyahat tercihlerinde de ilk sırada yer alması şüphesiz ki bizleri çok çok memnun eder. Ama aynı şekilde Türkiye’den giden kardeşlerinin de ilk sırada yer alması Kazakistan’a çok daha fazla memnun edecektir.”

Türkiye’nin geçtiğimiz aylarda yerli ve uluslararası sermaye ayrımı fark etmeksizin bir teşvik paketi açıkladığını aktaran Erdoğan, “Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. Arazi ise arazi tahsisi, belli bölgelerde bu şekilde ayırdık. Vergi muafiyetiyse vergi muafiyeti yine belli bölgeler buna ayrıldı. Her bölgenin kendine has bazı özellikleri var. Bu teşviklerle beraber istiyoruz ki küresel sermaye ülkeye gelsin çok daha süratle bu adımları atalım. Biz dostluk ve kardeşlik ilişkileri yanında yatırımlar konusunda da öncelikle Kazak kardeşlerimizi yanımızda görmek istiyoruz. Özel sektörlerimiz arasındaki işbirliği ve dayanışmanın artması için her türlü desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

'VİZESİZ SEYAHAT 30 GÜNDEN 90 GÜNE ÇIKIYOR'

Dün yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısında alınan önemli bir kararı daha açıklayan Erdoğan, iki ülke vatandaşlarının ziyaretlerinde vize muafiyetinin 30 günden 90 güne çıkartılmasının önem verdikleri konular arasında yer aldığını ve bu konuyu da Nazarbayev’e ilettiklerini ifade etti. Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın bu konuda kendi bakanlarına talimat vereceğini söylediğini belirterek, bu sorunun çözülmesinin ticari ilişkilerin önündeki sıkıntıları büyük oranda çözeceğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türkiye ile Kazakistan arasında çeşitli alanlarda işbirliği ve iyi niyet anlaşmaları imzalandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz