Başbakan Erdoğan yurda döndü

İSTANBUL (İHA) - Resmi bir ziyaret için 3 gündür İngiltere'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yurda döndü. Atatürk Havalimanı VIP Basın Salonu'nda bir açıklama yaparak gezisini değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Artık kimse Türkiye'nin AB'ye girip giremeyeceğini konuşmuyor. Bunlar aşıldı. Türkiye müzakere sürecinde nasıl bir yol takip edilecek bu konuşulur hale geldi" dedi.

Saat 22.10 sıralarında, özel ATA uçağı ile, Atatürk Havalimanı'na inen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler de Türkiye'ye döndü. Erdoğan ve beraberindeki heyeti, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah karşıladı.
Atatürk Havalimanı VIP Basın Salonu'nda bir açıklama yapan Erdoğan, İngiltere gezisini değerlendirdi. İngiltere'de, 3 gün boyunca dolu dolu geçen bir programı yerine getirdiklerini söyleyen Erdoğan, ziyaret çerçevesinde, Oxford Üniversitesi'nde yaptığı konuşmanın, İngiliz yazılı ve görsel medyasında güzel bir yer bulduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Erdoğan, toplantının soru cevap kısmında da, özellikle AB ve Türk-Yunan ilişkileri noktasında ağırlıklı olarak müzakere fırsatını bulduklarını belirterek, üniversitenin St. Anthony Koleji'nin başkanı, ilgili dekanı, akademisyenlerle birlikte yemek yediğini söyledi. Erdoğan, bu yemekte, AB sürecinde Türkiye ve AB Türkiye'ye niçin muhtaç gibi konularda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, ülke dışında olması sebebiyle kendisiyle görüşemediğini ancak Adalet Bakanı Lord Falconer'in, kaldığı otelde kendisini ziyaret ettiğine değinen Erdoğan, "Kendileriyle son reform paketi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Onlarda bize destekleri konusunda bilgi verdi. Bu görüşmede gördük ki, İngiltere bize verdiği desteği vermeye devam ediyor. Bundan sonra da ne gibi stratejiler geliştirebiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz bunları da konuşma fırsatı bulduk" dedi.

Açıklamasında, Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği kurulduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu birliğin mensubu, yaklaşık 200 kadar işadamının katıldığı bir sabah toplantısı yaptıklarını, bu katılımın içersinde, dünya finans çevrelerinin önde gelen isimleri ve yatırımcı firmaların da orda bulunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Erdoğan, bu sabah da, İngiltere'de bulunan Türk dernekleriyle biraraya geldiklerini söyleyerek, toplantıda Kıbrıslı Türkler'in temsilcileriyle görüştüklerini ve sorunlarını dinlediklerini belirtti.

Artık kimsenin, Türkiye'nin AB'ye girip giremeyeceğini konuşmadığını anlatan Erdoğan, "Bunlar aşıldı. Türkiye müzakere sürecinde nasıl bir yol takip edilecek bu konuşulur hale geldi. Bunlar da son Kıbrıs referandumuyla alakalı Türkiye ve KKTC'nin takındığı tavır, bunlar bu işin çok çok olumlu yanını ifade ediyor ve bir çok izole etme çalışmalarının da artık kırılmaya başladığını görüyorsunuz. Bunların da peyderpey önü açılıyor. Gelecek bu noktadan da çok çok umut verici. Bunları da İngiltere'de görme fırsatı bulduk" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, YÖK Yasası Tasarısı'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesiyle ilgili bir soruyu da, "Cumhurbaşkanımız takdirini kullanmıştır. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Bizler yetkili kurullarımızda gerekli değerlendirmeyi yapacağız. Değerlendirmeden sonra da açıklama yapacağız" şeklinde yanıtladı.

Reklam
Reklam