ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyelerine İslam dünyasını ayağa kaldıran "karikatür" kriziyle ilgili 192 sayfalık bir rapor sundu. Raporda, karikatürlerin yayınlanmasına destek veren ve karşı çıkan liderlerin isimlerine de yer verildi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez başkanlığındaki bir heyet tarafından 6 aylık bir çalışma sonucu hazırlanan "Batı Düşüncesinde Hz. Muhammed Tasavvuru ve Dünya Basınında Karikatür Krizi Raporu" adlı rapor, Başbakan Erdoğan'a ve Bakanlar Kurulu üyelerine sunuldu. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinden ikişer uzmanın üzerinde çalıştığı rapor, tüm dünya medyası irdelenerek hazırlandı. Rapor, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin bir Danimarka gazetesinden yayınlanmasından sonra dünya çapında meydana gelen olayları, tepkileri ve dünya medyasında konuyla ilgili yer alan tüm haber ve yazıları içeriyor.
Vakitan'dan Dünya Kiliseler Birliği'ne, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den ABD Başkanı George Bush'a kadar krizle ilgili görüş bildiren tüm liderlerin ve kuruluşların değerlendirmelerine raporda yer verildi.
Türk medyasının "karikatür krizi"ne bakışının da mercek altına alındığı raporda, medyanın, daha önce fazla yer vermediği karikatür kriziyle ilgili gelişmeleri bir anda kucağında bulduğu kaydedildi. Raporda, Türk basınının krize bakış açısı şu değerlendirmelerle dile getirildi:
"Şubat ayının ilk haftası itibariyle Türk kamuoyunda karikatürlerin neleri içerdiği merakı uyanmış, ancak Türkiye'de hiçbir gazete ve dergi Müslüman halkın hassasiyetlerini göz önünde bulundurmayı ön planda tutarak basın özgürlüğü dayanışması adına değil, bilgilendirme amaçlı olsa bile karikatürleri yayınlamamıştır. Kamuoyu bu merakını daha ziyade şimdilerde Hz. Muhammed'in tarih boyunca yapılan resimlerinden oluşan internet galerilerinden takip etme yoluna gitmiştir ki bu siteler bu tarihten sonra en fazla ziyaret edilen yerler olmuştur."
Diyanet raporunda, karikatürlerin yayınlanmasını eleştiren ve destek veren batılı politikacılarla ünlü isimler de tek tek sıralandı. Karikatürlerin yayınlanmasını eleştirerek, İslam dünyasına ılımlı mesajlar veren isimler şunlar:
"BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD Başkanı George Bush, ABD eski Başkanı Bill Clinton, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Büyük Britanya Veliaht Prensi Charles, İngiltere Başbakanı Tony Blair, İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Almanya Yeşiller Partisi Lideri Claudia Roth, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avustralya Başbakanı John Howard."
Karikatürlerin yayınlanmasını savunarak İslam dünyasını kızdıran isimler ise şöyle sıralandı:
"AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Almanya Federal İçişleri Bakanı Wolgang Schaeuble, Alman SPD Milletvekili ve Basın Sözcüsü Jörg Tauss, Fransa İçin Hareket Partisi Lideri Philippi de Villiers, İngiliz Yazar Salman Rüşdü, yazar Teslime Nesrin."