Başbakan Erdoğan’dan Fransa’ya yaptırım açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Fransa parlamentosundan tartışmalı karar geçti. Türkiye’nin yol haritası ne olacak?” sorusuna,...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Fransa parlamentosundan tartışmalı karar geçti. Türkiye’nin yol haritası ne olacak?” sorusuna, 8 maddelik yaptırım kararını açıklayarak cevap verdi.
Başbakan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile yapılan basın toplantısı ardından, gazetecilerin, Fransa’daki yasa ile ilgili sorularını cevaplarken, Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç’e dönerek gülümsedi ve “Sayın başbakan, gördüğünüz gibi çok kritik bir ana rastladı bu. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nı yaptığımız günde böyle bir kararın Fransa’da açıklanmış olması, bizler açısından da ayrı bir talihsizlik. Ama Fransa açısından çok büyük bir talihsizlik.” diyerek cevap verdi.
Erdoğan’ın, Fransa Ulusal Meclisi’nden geçen yasaya ilişkin tepkileri şöyle: “İnsan haklarına tamamen ters. Fransa'da sözde soykırımı reddedenlerin cezalandırılması teklifi bütün uyarılarımıza, tavsiye ve telkinlerimize rağmen ulusal mecliste oylanarak kabul edildi. Bu, tabi Türkiye ve Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır. Burada enterasan bir durum daha var. 1979’da Paris’te Türkiye’nin ataşesi Yılmaz Çolpan bir terör saldırısıyla katledildiği günde gerçekleşmiş olması, ayrıca anlamlıdır, manidardır. Çok daha enteresan bir durum var. 577 milletvekilinden oluşan Fransa Ulusal Meclisi'nde böyle bir hassas onda biri bulmayan katılımla gerçekleşmiş olması çok daha ayrı manidar. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak nasıl bir anlayıştır nasıl sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil. Bu girişim hassızdır, isabetsizdir, bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz.”

Reklam
Reklam

FRANSIZ İHTİLALİNİN İLKELERİ FRANSIZ PARLAMENTOSU TARAFINDAN AYAKLAR ALTINA ALINDI
Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında ilişkilerin 50, 100 yıllık değil, çok daha geçmişe dayalı ilişkiler olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Asırları mütecaviz bir ilişki ağı olan Türkiye-Fransa şu anda maalesef farklı bir yönetimin sadece siyasi hesaplar içinde olan, yaklaşan seçimlerin hesabı içinde olan sayın Sarkozy’nin ne yazıkki bu seçimler için fade ettiği bir süreçtir. Şunu çok açık söylüyorum, bu oylama Türkiye'den ziyade Fransa'ya, Fransa halkına, Fransa'nın inşa edildiği ilkelere çok büyük haksızlıktır. Şimdi şu soruyu soruyorum, Fransa’da düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü var mı? Cevabını da ben veriyorum, yok. Bu, özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır. Ne yazık ki Fransız ihtilalinin simgeleri olan özgürlük, eşitlik, kardeşlik ilkeleri bugün bizzat Fransız parlamentosu tarafından ayaklar altına alınmıştır. Herhalde bundan sonra Volteri de Montesque'yi de konuşmaz.”

"FRANSA’DA SEÇİM KAZANMAK UĞRUNA ATILAN KASITLI ADIM"
Yasanın çok daha önemli boyutunu gündeme getirmek istediğini aktaran Başbakan, “Bu oylamada cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, ayrımcılık yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa’da sırf kişisel ihtiraslar, sırf seçim kazanmak uğruna Türk düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı İslami fobi üzerinden prim elde etme gayreti Avrupa ve Avrupa değerleri adına kaygı vericidir. Son derece kasıtlı, son derece art niyetli alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir.” dedi.

Reklam
Reklam

"ORADA DOĞU’DAKİ, AFRİKA’DAKİ SOYKIRIMLARI ANLATACAĞIZ"
Fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi asırlara ait Türkiye-Fransa ilişkilerinin sürmesi için bilgilendirme çabalarını en geniş anlamda sürdüreceklerine işaret eden Erdoğan, “Sadece Fransa halkını değil, Afrika’yı da bilgilendireceğiz, Orta Doğu’yu bilgilendireceğiz, bugüne kadar unutturulmak istenen oralardaki soykırımları, bizzat dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağız. Bu ırkçı ayrımcı tavrı anlatacağız. Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabullenmiyoruz, kabullenmemiz mümkün değil. Şu anda bizim ülkemizde resmi, gayri resmi olmak üzere 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır, bir kısmı vatandaş olmayıp, ülkemizde şu anda bulunanlardır.” şeklinde konuştu.
Bazılarının, edebe mugayir olarak tarih bilmeyenlerin Türkiye’de Yahudi soykırımından bahsettiklerini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi: “Ben onlara da tarihi iyi okumalarını Endülüs'ten kaçıp Türkiye’ye sığınan Yahudileri, ecdadlarına bir sorsunlar.” dedi.

Reklam
Reklam

8 MADDELİK YAPTIRIM
Fransa ile ilişkilerin gözden geçirildiğini söyleyen Erdoğan, ardından yaptırımları açıkladı: “Bundan sonraki Fransa tavrına göre tedbirlerimizi etap etap hayata geçireceğiz. Şu anda istişareler için Paris büyükelçimizi Ankara’ya çağırıyoruz. Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülüen siyasi, askeri, ekonomik ziyaretler, seminer, kurs, karşılıklı eğitimi iptal ediyoruz. AB çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz. Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz. Askeri uçuşlar için yıllık toptan verilen üst uçuş iniş kalkışlarını iptal ediyoruz, her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz. Askeri gemilerin liman ziyaretleri izin başvurularını bugünden itibaren iptal ediyoruz. 2012 yılı Ocak ayında Türkiye-Fransa ekonomik ticari ortaklık toplantısına katılmıyor, bu toplantıyı gerçekleştirmiyoruz. Bu ilk etaptır, ilk aşamadır. Yasanın Fransa’daki seyrine göre yeni tedbirler gündeme gelecek. Tarafımızdan hiçbir tereddüde mahal bırakmaksızın uygulanacaktır. Fransa Ulusal Meclisi’nde sağduyulu davranan, karşı oy kullanan parlamenterlere de teşekkür ediyorum. Bundan sonra sağduyunun akl-ı selimin hakim olmasını, Fransa’nın, telafisi zor, geri dönüşü olmayan yolları sevk etmemesini temenni ediyorum.”

Reklam
Reklam

"BİZ TARİHİMİZLE GURUR DUYUYORUZ"
Erdoğan, konuşmasının sonunda, bütün tarihçileri de arşivlerde inceleme yapmaya çağırdı. Erdoğan, “Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Bizim veya bizi sıkıntıya düşürecek bir tarih yok. Tarihimizde yaşanan her türlü hadiseyle yüzleşiyor, akademik anlamda tarihin aydınlatılmasını en güçlü şekilde savunuyoruz. Biz bütün arşivlerimizi açtık başkaları da açsın. Gelsin bütün tarihçiler bilim adamları buralarda çalışsın. Tarih parlamentolarda oylamalarla yazılmaz. Olsa olsa tarih parlamentolarda oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları, tarihi hadiseleri siyasi istismar aracı olarak kullananları tarih de halklar da affetmeyecektir.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz