Başbakan Erdoğan'dan Şehit Ailelerine Iş Müjdesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haftalık grup toplantısında şehit ailelerine ve yakınlarına, ayrıca gazilere yönelik yeni...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haftalık grup toplantısında şehit ailelerine ve yakınlarına, ayrıca gazilere yönelik yeni düzenlemeleri anlattı. Düzenlemeyle şehit yakınları ve gazilerin yakınlarının istihdam haklarında artışa gidilirken, elektrik ve su faturalarında indirimi düzenleyen maddelerdeki aksaklıkların da giderildiğini belirten Erdoğan, çocuğu askerde olan yoksul ailelere de aylık 250 TL yardım yapılacağını ve faizsiz konut kredisi verileceğini açıkladı.

Erdoğan, TBMM'deki AK Parti Haftalık Grup Toplantısı'nda şehit yakınları ve gazilerin sorunlarının üzerinde hassasiyetle durdukları bir konu olduğunu söyledi. Erdoğan, "Şehitlerimizin hatırasına asla gölge düşürmeyeceğiz. Şehit yakınlarımızın, gazilerimizin başını asla öne eğdirmeyeceğiz. Onlar bizlere emanettir. Gazilerimizin ne kadar hassas iklim içinde olduklarını biliyoruz. O hassasiyeti muhalefet partileri gibi istismar etmiyoruz. Emanete sahip çıkmak için çok sayıda düzenleme yaptık." dedi. Başbakan Erdoğan, ardından da bu düzenlemeleri anlattı.

Reklam
Reklam

Gazilere hak ettikleri değeri vermek için çok sayıda düzenleme yaptıklarını söyleyen Erdoğan, Aile ve Sosyal Politiklara Bakanlığı bünyesinde ilk defa Şehit Yakınları ve Gaziler Yakınları Dairesi kurduklarını aktardı. 43 ayrı mevzuata dağılmış düzenlemeleri de gözden geçirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Şehit yakınları ve gazilerle görüşmeler yaparak, talepleri dikkatle göz önüne aldık. Şehit yakınları ve gaziler için yeni bir düzenlemeyi de bugünden itibaren başlatıyoruz." diye bildirdi.

Temmuz ayında yaptıkları düzenleme ile istihdam hakkını ikiye çıkardıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Terörle mücadele sırasında şehit olanların yakınları ile malul gazilerimizin kendilerinin birer istihdam hakkı bulunuyor. Temmuz ayında yaptığımız düzenlemeyle bu kapsamdaki şehit yakınlarına verilen istihdam hakkını biliyorsunuz ikiye çıkardık. Şimdi ise vazife ve harp malulü kapsamında olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara ise bir istihdam hakkı getiriyoruz. Böylece silah altında iken veya asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybedenlerin yakınlarını veya malul olan evlatlarımızın yararlanacağı istihdam imkanını eşitlemiş olduk. Ayrıca vazife malullüğü kapsamında bulunan, diğer kamu görevlilerine de bir istihdam hakkı getiriyoruz, bu yoktu. Buna ek olarak, terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara da bir istihdam hakkı getiriyoruz. Ayrıca bunlardan sosyal güvencesi olanların da maaş hakkından yararlanmasına imkan sağlıyoruz. Örneğin Güngören saldırısında hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına veya malul olanlara bir istihdam hakkı geliyor, aynı şekilde Bingöl'deki kardeşimize böyle bir hak geliyor. Bu vatandaşlarımız sosyal güvencesi olsun ya da olmasın, ayırım yapılmaksızın maaş hakkına kavuşuyor. Vazife ve harp malullüğü kapsamında olup, daha önce istihdam hakkı bulunmayanlara istihdam hakkı tanıyoruz. Örneğin Afyonkarahisar'daki o talihsiz patlamada şehit olan askerlerimizin yakınlarına, sadece maaş veriliyordu şimdi maaş artı iki istihdam hakkını bu düzenleme ile o şehit yakınlarımızın yakınlarına getiriyoruz."

Reklam
Reklam

SU VE ELEKTRİKTE İNDİRİM, KONUTTA SIFIR FAİZLİ KREDİ

Şehit yakını ve gazilerden su ve elektrik indiriminden yararlanamayanların tamamı artık yararlanmaya başlayacaklarını bildiren Erdoğan, "Tüm şehit yakını ve gaziler bu kapsamda. Vazife ve harp malülü durumunda olup, faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlar faizsiz konut kredisi veriyoruz. 73 bin TL, 20 yıl vadeli, faizsiz konut kredisi kullanabilecekler." bilgisini verdi.

Daha önce Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olanlar ile asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlara tanınmış olan sanal intibak suretiyle maaş artış imkanını şimdi tüm vazife malullerine sağlayacaklarını belirten Erdoğan, vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanlar olduğuna dikkat çekti. Yeni düzenlemeyle, vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımını bu kişiler için de tesis ettiklerini söyleyen Erdoğan, şehit yakını ve gazilerden su ve elektrik ücretlerinden indirim imkanından yararlanamayanların tamamının, artık bu haktan yararlanma imkanına kavuşacaklarını, ayırım yapmadan tüm şehit yakını ve gazileri bu kapsama alındığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, vazife ve harp malulü kapsamında olup, faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlara da faizsiz konut kredisi imkanı getirdiklerini söyleyerek, bu çerçevede hak sahiplerinin 73 bin TL, 20 yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabileceklerini ifade etti. Erdoğan, yeni düzenlemeyle gelen bir başka uygulamayı ise şöyle anlattı: "Yeni düzenlemeyle, evladı askerde olan, kendisi de ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocuğu askerde olduğu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 TL ödemeye başlıyoruz. Bir aile düşünün, çocuk askere gidiyor, aile belirlenen kriterlere göre yoksulluk içinde. Düzenlemeyi yaptığımız andan itibaren, bu aileler başvurduklarında ayda 250 lirayı annenin ya da evli ise eşinin hesabını yatırıyoruz. Belediyelerin yardım yapması yolunu da açık bırakıyoruz, ayrıca belediyeler yapacaksa yapsın o bizi ilgilendirmiyor. Son olarak, bu yeni düzenleme ile 65 yaşını aşmış muhtaç vatandaşlarımıza ve muhtaç engellilerimize yönelik maaş uygulamasının kapsamını da belli kriterler çerçevesinde genişletiyoruz. Tüm bu düzenlemelerin, bize emanet olan şehit yakınlarımıza, gazilerimize, kendilerine hürmetle bağlı olduğumuz yaşlılarımıza hayır olmasını diliyorum. Bu düzenlemeler emanete sahip çıkmanın, ahde vefa göstermenin gereğidir. Her bir hakkın şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve yaşlılarımız için, annelerinin ak sütü gibi helaldir."

Reklam
Reklam

Grup Toplantısı'nın sonuda Ankara Altındağ'daki geçen ay çıkan yangınla yerle bir olan Yunus Emre Çarşısı'nın esnafı, çarşının yeniden yapılmasına verdiği destekten dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, çiçek verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: