Başbakan Erdoğan’ın Gaziantep Ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Batı, güçlü bir Türkiye istemiyor. Türkiye güçlendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor....

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Batı, güçlü bir Türkiye istemiyor. Türkiye güçlendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor. 10 sene önce tabi Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolar, şimdi 772 milyar dolar. 10 yılda bire üç katlayan bir Türkiye'yi Batı ister mi, istemez. 36 milyar dolar ihracatı varken, 152 milyar dolar şu anda ihracatı var. Pastayı paylaşıyorsun, bunu Batı ister mi?” dedi.

Gaziantep Üniversitesi’nin 40. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda toplu açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun tarafından fahri doktora unvanını takdim edildi, ayrıca vazo ve tişört hediye edildi.

Reklam
Reklam

Oğuzeli Meslek Yüksek Okulu, Araban Meslek Yüksek Okulu, Diş Hekimliği Fakültesi Binası, Spor Kompleksi ve Personel Yemekhanesi’nin açılışını gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Yönetim sayesinde bir devlet üniversitesi olarak Gaziantep Üniversitesi geleceğe yönelik olarak, fiziki mekanlarla çok daha güçlü bir üniversite haline gelecektir. Diş Hekimliği Fakültesi ve biyoloji ek binası ile içerisinde bir basketbol, voleybol sahası, yüzme havuzu olan çok amaçlı bir spor kompleksini hizmete açtık. Oğuzeli ve Aravan meslek yüksek okullarını, değişik atölye, amfi binalarıyla birlikte toplamda 16 kalem ve 70 milyon lira tutarındaki yatırımlar hayırlı olsun. Bu yatırımlarla Gaziantep'i istikrarlı şekilde büyütmeye, bölgede, coğrafyada farklı bir konuma yükseltmeye devam ediyoruz. Gaziantep'e sık denebilecek şekilde gelip gidiyorum, Başbakanlık görevine gelmeden önce de birçok kez Gaziantep'e gelirim, 70'li yıllardan bu yana gelir giderim. 70'li yılların Gaziantep'ini düşünüyorum bir de şimdiki Gaziantep'i düşünüyorum. Gaziantep'te doğmuş, burayla yoğrulan kardeşlerim bunu daha iyi biliyorlar adeta bir kasaba görünümünde olan bir Gaziantep vardı, ama bugün örnek bir şehir halinde bir Gaziantep var. Gerçekten büyükşehir sıfatına layık bir Gaziantep var. Yapılacak daha birçok şey var. İnsanın olduğu yerde sorunlar bitmez, sürekli yapacaksınız, daha ileri, daha ileri gideceksiniz. Bu İstanbul için de böyledir, Ankara için de böyledir, Gaziantep için de böyledir. Mesele şu; biz, 10 yıl önce neredeydik, bugün neredeyiz, bunun muhasebesini yapmak. Ben Gaziantep'in bugünkü haliyle iftihar ediyorum, gururlanıyorum. 'Bizim Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep gibi bir şehrimiz var' diyorum” dedi.

Reklam
Reklam

“EĞİTİMDE CİDDİ ADIMLAR ATTIK, ATIYORUZ, SAĞLIKTA ÇOK CİDDİ ADIMLAR ATTIK, ATIYORUZ”

Türkiye'de ihtisaslaşmaya gidilmesi gerektiğini, sağlık alanında ciddi manada ihtisaslaşmaya ihtiyaç olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Yola çıkarken benim 4 temel prensibim vardı. Biz, Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet üzerine inşa edeceğiz, demiştim. Eğitimde ciddi adımlar attık, atıyoruz, sağlıkta çok ciddi adımlar attık, atıyoruz. Yaptırdığım bütün kamuoyu araştırmalarında halkımızın çok başarılı gördükleri alanlar; eğitim, sağlık ve ulaşım. Eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarındaki yatırımların insanlara verdikleri değeri göstermesi bakımından da önemlidir. İnsanı bir yerden alıp bir yere getirebilmek, taşıyabilmek ve ona layık olduğu seviyeyi kazandırabilmenin ancak eğitimle mümkündür.

Eğitimi gelsin kendisi bulsun yok. Şimdi yavaş yavaş eğitim öğretime geçiyoruz ve bunu başarmamız lazım. Teori, pratik buluşmasını başarmamız lazım. Onun için de organize sanayi bölgesi içerisine artık şunu şart koşuyoruz; organize sanayi bölgesi içerisine okulunu da yapacaksın'. Bunların da adımını atıyoruz. Oralarda okuyan yavrularımız, orada okurken sanayide stajını yapacak, birkaç kuruş parasını kazanacak, bunları başarmamız lazım. Yani orayı bitirmiş ama bitirdikten sonra bir sağlık lisesinden mezun olan yavrumuz eğer şırıngayı tutamıyorsa, damarın yolunu bulamıyorsa orada bir sakat, eksik var demektir, ama oradan mezun olmuş, gayet rahat bu işi başarıyorsa demek ki teori pratik iyi buluşmuş. Bunları başarmamız gerekiyor, bu adımları atıyoruz.”

Reklam
Reklam

“BABASI 30 BİN İNSANIN CANINA KIYDI, BU İSE ŞU ANDA 60 BİN İNSANIN CANINA KIYDI”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konusunda ise şunları söyledi:

“Esed ailesiyle yıllar önce ailecek yemek yediğimizde Beşşar Esed bana ‘Büyüklerimizin yaptığı yanlışa ben düşmeyeceğim’ demişti. Çünkü babası biliyorsunuz, Hama'da Humus'ta 30 bin insanın canına kıymıştı. Peki, bugün nedir bu hal? Demek ki o öyle demek istemiyordu. Herhalde o, ben babamı da aşacağım demek istiyordu. Çünkü şu anda yaptığı o. Babası 30 bin insanın canına kıydı, bu ise şu anda 60 bin insanın canına kıydı. Babası sadece Hama ve Humus'ta yaptı. Bu, Suriye'nin genelinde yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bunlara ek olarak yüz binlerce insan evini-barkını terk edip mülteci oldu. İnsanlara çok ağır işkenceler yapıldı ve maalesef çok sayıda kadının da rejim güçleri tarafından tecavüze uğradığı, gelen haberler arasında. Kendi halkına bu acıları yaşatan bu insanın, böyle bir yönetimin, orada, o koltukta daha fazla oturabilmesi asla mümkün değildir. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin desteği, bazı çevre ülkelerinin desteği ile şu ana kadar zulümlerine devam edebilmiş olan Esed ve arkadaşları inanıyorum ki çok kısa süre içinde kaçınılmaz olan sonla yüzleşecektir. O günü biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. İnşallah Suriye halkı zaferini ilan ettiğinde hem Suriye'de, hem Suriye-Türkiye ilişkilerinde farklı bir süreç başlayacak ve bu süreç eskisinden çok daha iyi olacaktır.”

Reklam
Reklam

"BATI, GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İSTEMİYOR"

Batı ülkelerinin güçlü bir Türkiye istemediğine vurgu yapan Erdoğan, “Türkiye güçlendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor. 10 sene önce tabi Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolar, şimdi 772 milyar dolar. 10 yılda bire üç katlayan bir Türkiye'yi Batı ister mi- İstemez. 36 milyar dolar ihracatı varken, 152 milyar dolar şu anda ihracatı var. Pastayı paylaşıyorsun, bunu Batı ister mi? Bu coğrafyanın siyasetinde etkin bir rol üstleniyoruz. Bir zamanlar biz de millet hem nasıl bir milletmişiz. Gelmişiz dünyaya, millet, Milliyet nedir öğretmişiz. Biz böyle bir milletiz. Öyleyse küllerinden tekrar ayağa kalkan bu millet evel Allah bir daha geri dönüş yapmayacak. Şimdi aslına dönecek. Aslına dönerken de işte dünyada ilk on ülke arasında yerini alacak. İşte buyurun IMF'de yaşadık. 23,5 milyar dolar borçla devraldık. Şu anda 860 milyon dolar borcumuz var. Stand by anlaşmalarını artık yapmıyoruz. Öbür taraftan IMF şu anda bizden borç talebinde bulundu. 5 milyar dolar şimdi IMF'ye borç veriyoruz. Buradan buraya geldik. Bununla da kalmıyoruz ve IMF'nin 20. sıradaki ortağı biz olduk. Tırmanıyoruz. Artık G 20 ülkeleri arasında girerken Türkiye, 26. sıradan 17. sıraya yükselmenin getirdiği güçle oraya girdik. Şimdi bu ülkelerin arasında dünyanın ekonomik geleceğine yön veren ülkelerden bir tanesi olduk” dedi.

Reklam
Reklam

“KİRLİ İTTİFAKLARIN, İHANETLERİN, KARDEŞ ÇATIŞMALARININ İÇİNDE ASLA YER ALMADIK”

“Büyük Selçuklu Devleti, Selçuklu Atabeyleri'nin bu bölgenin en karışık olduğu dönemlerde himaye edici, kurtarıcı, birliği sağlayıcı roller üstlendik” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Haçlı Seferleri bu bölgeyi tehdit ettiğinde aynı şekilde İznik'ten Kudüs'e kadar en caydırıcı savunmaları yapanlar Selçuklu komutanları oldu. Kudüs'ü tekrar fetheden büyük kumandan merhum Selahaddini Eyyubi, bir Selçuklu komutanı olarak yola çıktı. Arkasındaki Selçuklu gücüyle muhteşem zaferlere imzasını attı. Osmanlı döneminde aynı şekilde bu coğrafya tarihin belki de en huzurlu, en güvenli, en sakin ve en özgür yıllarını yaşadı. Bu bölgede biz kirli ittifakların, ihanetlerin, kardeş çatışmalarının içinde asla yer almadık. Tam tersine ortaya çıkan her anlaşmazlıkta barışın, barıştırmanın ve suhuletin yanında tavır aldık. Bizim bu coğrafyada üzerindeki tarihimiz Gaziantep'in, Kilis'in güneyine harita üzerinde bir çizgi çizildiğinde başlayan bir tarih değildir. Bizim tarihimiz yüz yıl önce bu coğrafyaya yapay sınırlar çizilmesi ile bu coğrafyanın kardeş halklarının birbirinden koparılması ile başlayan bir tarih de değildir.”

Reklam
Reklam

“İHRACAT 2012 SONU İTİBARIYLA 152 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Hükümet olarak son on yılda güney ve doğudaki ülkelerle her alanda ilişkileri geliştirirken çok ağır eleştirilere ve engellemelere maruz kaldıklarını belirten Erdoğan, “Bugün doğu ve güneyimizdeki ülkelerle çok sıkı ilişkiler geliştirmenin neticelerini aslında biz alıyoruz. İşte az önce söylediğim 36 milyar dolardan devraldığımız ihracat 2012 sonu itibarıyla 152 milyar dolara ulaştı. En büyük ihracat pazarımız durumundaki Avrupa'ya satışlarımız bölgede etkili olan kriz sebebiyle eksilirken, başta Ortadoğu, Asya ve Afrika olmak üzere yeni pazarlar sayesinde ihracatta rekorlar kaydettik” diye konuştu.

“BİLİM ADAMI HİÇBİR ŞEYDEN ÇEKİNMEMELİ”

“Ben siyasetçiyim. Bunu akademisyenlerimiz, hocalarımız düşünecek. Rusça, Farsça, Ermenice, Kürtçe, Çerkezce üzerine çalışan kaç akademisyenimiz, kaç enstitümüz var. Özellikle de Arapça bilen, Arap ülkeleri, halkları üzerine ciddiyetle eğilen ne kadar bilim insanımız var” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“Ama bu noktada hakkaniyete mugayir davranmak da istemem. Bir gerçeği, bir başbakanınız olarak değil, kardeşiniz olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Süleymaniye Kütüphanesi... Orada tarih var. Ama Süleymaniye Kütüphanesi'ne girdiğimizde orada biz kendi insanımızı göremiyoruz. Orada batının araştırmacılarını görüyoruz. Sıkıntı burada. Çok daha ilginci, bakınız belki 'olur mu böyle şey' diyeceksiniz. Başbakan olduğumda Dışişleri Bakanlığımızda Arapça bilen insan bulamadık, yoktu. Dışişleri Bakanlığında Arapça bilen yok. Yani siz Ortadoğu'yla Arap ülkeleriyle İngilizce üzerinden, Fransızca üzerinden anlaşma yapabilir misiniz, görüşebilir misiniz? Böyle saçmalık olur mu?

Üniversitelerin yapay gündemlerden ve sorunlardan tamamen sıyrılıp asıl işlevlerini yerine getirmeleri için çok yoğun gayret içerisindeyiz. Bilim adamı hiçbir şeyden çekinmemeli, hak neyse, doğru neyse onun arkasında durması gerekir. Bilim adamından dalkavuk olur mu? Asla olmaz, olmamalıdır. Bizim tarihimiz bize bunu öğretiyor. Akşemseddin Fatih'in karşısında eğilmemiştir. Fatih, Akşemseddin'in karşısında eğilmiştir. Bizim buna yaklaşmamız lazım. Bazen gidiyoruz sağa sola, elimizi öpmek istiyorlar. Benim elimi niye öpeceksin. Senin, elini öpmen gereken üç kişi var, git babanın elini öp, annenin elini öp, bir de hocalarının elini öp. Başka kimsenin elini öpme. Bizim bunu yakalamamız lazım. Ne yazık ki bizim o tarihten gelen bu değerler silsilesi içindeki anlayışlarımız değiştirildi. Kimisi ayağını uzatıyor, ayağını öptürüyor. Kimisi bakıyorsun elini uzatıyor, daha gelmeden elini öptürüyor. Hep bunları gördük, hala görüyoruz. Kuyruğa girenler var. Bunları bizim süratle değiştirmemiz lazım. Omurgalı olmak, dik durmak ama dikleşmemek. Bizim bunu yapmamız lazım. İnşallah bizim atacağımız bu adımlarla birlikte, inanıyorum çok büyük mesafeler alacağız."

Reklam
Reklam

Törenin başlangıcında Suriye’den zorunlu göç etmek zorunda kalan mültecilerin hayatını anlatan slayt gösterildi. Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi gurubu müzik dinletisi sundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı tanıtan film gösterimi gerçekleştirildi.

Senato kararını okuyan Prof. Dr. Yavuz Coşkun konuşmasında, üniversitenin 40 yılını anlattı. Coşkun, üniversite olarak toplumdan kopuk yaşamadıklarını, bilgi ve teknolojiye katkı sağladıklarını belirterek, toplumla bütünleşme konusunda önemli aşama kaydettiklerini ifade etti.

Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz