"Başbakan, fiilen hukuk başhakemi oldu"

Yolsuzluk soruşturmasının ardından emniyetteki görevden almalar ve HSYK için öngörülen düzenlemeler dış basında geniş yankı buluyor.

Yolsuzluk soruşturmasının ardından emniyetteki görev almaları ve HSYK için öngörülen düzenlemelerin geniş yankı bulduğu batılı basında "Başbakan, fiilen adli başhakem oldu", "Türkiye'nin Ukranya'ya dönüşme riski var" "Kuvvetler ayrılığı, ciddi biçimde zedelenecek", "Devlet kurumlarının kontrolü için savaş veriliyor" gibi yorumlar yapılıyor.

Türkiye'de yolsuzluk soruşturmasının ardından hükümetçe atılan adımlar, Batılı basında geniş haberlere konu oluyor. İngiliz Financial Times gazetesi "Başbakan fiilen adli başhakem oldu", "Türkiye'nin Ukranya'ya dönüşmesi riski var" gibi savları dile getirirken New York Times, hükümetin yargı üzerindeki yetkisini geliştirmeyi amaçladığını belirterek HSYK ile ilgili düzenlemelerin "kuvvetler ayrılığını ciddi biçimde zedeleyeceği" görüşünü yansıtıyor. Wall Street Journal ise, "yolsuzluk skandalları, devlet kurumlarının kontrolüne yönelik bir savaşa evriliyor" diye düşünüyor.

Reklam
Reklam

-FT: "BAŞBAKAN, FİİLEN HUKUK BAŞHAKEMİ OLDU"-

"Erdoğan'ın sıkı kontrolü, hukuk üstünlüğünün sorgunlanmasına yol açıyor" savını başlığa çıkartan Financial Times, "hükümet ve dostları" hakkındaki bir yolsuzluk soruşturmasının, ilgili polislerin görevlerinden alındığı için durduğunu savunduğu haberinde "Başbakan, fiilen adli başhakem oldu" iddiasında da bulunuyor.

Başbakanın 11 yıldır iktidara olduğu için bazılarına "Erdoğan'ın, iddia edilen "paralel devlete' gösterdiği büyük öfkenin pek inandırıcı gibi gelmediğini" kaydeden gazete, buna karşın yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcıların hükümeti itibarsızlaştırma niyetlerinin olduğu yönünde işaretlerin bulunduğunu öne sürüyor.

İngiliz gazetesi, savcının bir soruşturma yapıp yapmayacağı kararının Erdoğan'ın onayına bağlı olmasının hukuk açısından pek yerinde gibi gelmediğini belirterek Erdoğan'ın "fiilen hukuk başhakemi" haline geldiğini iddia ediyor. Gazete, haberi şu değerlendirmeyle noktalıyor:

"Geçen yıl gösterilerin sert biçimde bastırılması sırasında Türkiye, bazen son yıllarda hükümetin devlet kurumlarının bağımsızlığını zedelediği Macaristan'a benziyordu. Bugün ise, Türkiye'nin, gözlemcilerin hukuk üstünlüğünün ne zaman uygulanacağını sordukları Ukrayna'ya dönüşmesi riski bulunuyor."

Reklam
Reklam

-NYT: HSYK İÇİN ÖNGÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER "KUVVETLER AYRILIĞINI CİDDİ BİÇİMDE ZEDELER"-

New York Times'e göre ise, "Polisi çalkalayan hükümet, yargı üzerinde daha çok yetki peşinde". ABD'li gazete,Türk hükümetinin, bir kez daha emniyette görev değişikliklerini yaparken yargı üzerindeki yetkisini daha da artırmaya çalıştığını düşünüyor.

Analistlerin her iki adımın genişleyen yolsuzluk soruşturmayı frenlemeye yönelik olduğunu söylediklerini kaydeden gazete, soruşturmanın, 10 yılı aşkın iktidara gelmesinden bu yana Erdoğan hükümetini "çok ciddi bir krize sürüklediği" yorumunu yapıyor.

HSYK için öngörülen değişiklerin "kuvvet ayrılığı"nı ciddi biçimde zedeleyeceği görüşlerinin de yansıtıldığı haberde "Hükümetin, soruşturmayı alt etmeyi amaçladığı gibi görünen çabaları, Türkiye'nin AB'ye katılma olasılığını tehdit ediyor" diye yazıyor.

NYT, "kriz ayrı zamanda ülkenin ekonomisine de zarar vermekle tehdit ediyor" ve "herhangi bir ekonomik yan etkisi, Sayın Erdoğan için özel bir darbe olur" gibi uyarılarında bulunuyor.

Reklam
Reklam

-WSJ: "YOLSUZLUK SKANDALLARI DEVLET KURUMLARININ KONTROLÜNE YÖNELİK BİR SAVAŞA ÇEVRİLİYOR"-

Wall Street Journal gazetesi ise, "Başbakan, yargı üzerindeki kontrolü sıkıştırma çabalarını hızlandırıyor" spotunu kullandığı haberinde "Türkiye'nin yolsuzluk skandalları devlet kurumlarının kontrolüne yönelik bir savaşa evriliyor" diyor ve HSYK için öngörülen yasal değişikliklere dikkat çekiyor.

Ana muhalefet partisini kaynak göstererek 2 bin 500 kadar polisin görevlerinden alındığına işaret eden gazete, bürokrasinin, Erdoğan ile Gülen arasındaki "güç mücadelesinde bir savaş alanı" olarak ortaya çıktığını düşünüyor.

Ancak devlet kurumlarının kontrolü için verilen "siyasi mücadelenin artan biçimde kuvvetler ayrılığını tehdit ettiği görüşünü yansıtıldığı haberde şu yorum da yapılıyor:

"10 yılı aşkın iktidarda olduktan sonra Türkiye'de ve yurt dışında aleyhte konuşanların giderek artan otokratik yönetim tarzı olarak gördükleri ile ilgiliağır eleştirilerle karşı karşıya kalan Sayın Erdoğan'ın attığı son adımlar, 2002 yılından bu yana yapılan ve sosyal istikrar ve güçlü bir ekonomik büyümeye dayanak oluşturan reformları zedeleme riskini taşıyor." (ANKA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: