Başbakan: Fransa’da kabul edilen bu teklif bizim için yok hükmündedir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni iddialarına ilişkin yasanın Fransa Senatosu’nda yine sipariş bir oylama sonucunda...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni iddialarına ilişkin yasanın Fransa Senatosu’nda yine sipariş bir oylama sonucunda kabul edildiğini söyledi. Erdoğan, “Gerek Fransa Ulusal Meclisi’nde gerek Senato'da kabul edilen bu teklif bizim için yok hükmündedir. Ortaçağ zihniyetinin hortlatılması anlamına gelen bu karar Avrupa değerlerini ayaklar altına almakta, aklı selimi sağduyuyu ayaklar altına almaktadır.” dedi.

Meclis’te AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, Fransa’da dün gece kabul edilen Ermeni iddialarını reddetmeyi suç sayan yasayı eleştirdi. Fransa’ya gerekli uyarıları yaptıklarını kaydeden Erdoğan, “Bir yanlış yapıldığını, tarihin parlamentolarla yazılamayacağını kesin dille ifade ettik. Bu aşamada yasa teklifine karşı oy kullanan senatörlerin bu hatayı telafi etmeleri umudunu taşıyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

FRANSA’YA ‘TÜRKİYE İLE KAVGA EDİYORUZ’ BÖBÜRLENMESİ FIRSATINI VERMEYECEĞİZ

“Türkiye öyle büyük bir ülkedir ki dostluğu büyük paye olduğu kadar küçük insanlar için husumeti bile payedir. Ama biz Fransa’daki ırkçı yaklaşıma bu payeyi bile vermeyeceğiz.” diyen Erdoğan, Fransa’ya ‘Türkiye ile kavga ediyoruz’ deyip böbürlenmesine fırsat tanımayacaklarına işaret etti. Fransa parlamentosundaki sağduyulu üyelere, entelektüellerine ve sağduyulu Fransa halkına seslenen Erdoğan, “Kabul edilen teklif aleni bir ayrımcılık, ırkçılıktır. Düşünce özgürlüğü katliamıdır. Yapılan Türkiye düşmanlığı üzerinden oy devşirme çabalarıdır. Avrupa tarihine de haksızlık ve insafsızlıktır. Bu ırkçı, ayrımcı yaklaşıma karşı sessiz kalanlar Avrupa’da ayrımcılığa destek olacaklardır.”

"BU MESELE TÜRKİYE-FRANSA MESELESİ DEĞİL, AYRIMÇILIK IRKÇILIK MESELESİDİR"

Bu meselenin bir Türkiye Fransa, Fransa - Ermenistan meselesi olmadığını kaydeden Erdoğan, “Bu mesele çok açık şekilde ayrımcılık, ırkçılık meselesidir. Fransa kamuoyunu bu tehlikeli tırmanış karşısında özellikle uyarıyorum. Nicola Sarkozy’nin büyük babası Osmanlı topraklarında büyümüş kişidir. Sarkozy’nin kendisi İspanya’dan kovulan Türkiye’nin kucak açtığı Musevilerdendir. Ne kadar ırkçı tutum takınırsa takınsın geçmişini silip atamayacak Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir. Fransa’daki küçük ırkçı zihniyete Türkiye ile kavga ediyor payesini vermeyeceğiz. Tarihi, kültürüyle, milletiyle büyük ülkeye yakışır şekilde sağduyulu vakur duruş yapacak. Etap etap yaptırımları uygulayacağız. Hala sabır dönemindeyiz sabrediyoruz. Sürecin nasıl şekilleneceğini hep birlikte izliyoruz. Gelişmenin şekline göre eylem planını kamuoyuyla paylaşacağız.” değerlendirmesi yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz