Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı'nın, AK Parti'nin ortaya koyduğu seçimlerin biraz öne alınması konusuna sıcak bakabileceklerini ifade ettiğini, bunun için bir anayasa değişikliği ve 367'nin bulunması gerektiğini belirterek, "Bugünkü tabloya baktığınız zaman AK Parti ve MHP'nin oyları, bunu çıkarmak için yeterli, diğer partiler itiraz etse bile" dedi.
Arınç, Bursa Valiliği tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Ramazan'ın artık son günlerinin yaşandığını belirterek, Allah'tan daha nice Ramazanlara kavuşmayı nasip etmesini diledi.
Bu Ramazan ayında da kendilerini üzen olayın devam ettiğini vurgulayan Arınç, "Ülkemizde pek çok olumlu gelişmeler varken, maalesef terör konusunda yaşadıklarımız bizi fevkalade üzüyor. Canlarımız gidiyor, şehitlerimiz, gazilerimiz var. Sonunda bir milletvekili arkadaşımızın bile örgüt tarafından kaçırıldığına tanık oluyoruz. Bu yaşanan acı olayların da bir an evvel bitmesi umudu ve gayretiyle inşallah bundan sonraki Ramazanlarda, Ramazan'a kalmasın önümüzdeki günlerde, haftalarda bu sorunun el birliğiyle, büyük bir gayret ve fedakarlıkla çözüleceğine de inanıyorum" diye konuştu.
Arınç, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, daha kuruluş aşamasında, beyannamesinde, programında kabul etmiş bir siyasi parti olduklarını belirterek, bazı eleştirilere rağmen "Kamu Yönetimi Temel Kanunu" diye bir çerçeve kanun getirdiklerini, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiğini ve dönen yasaya parlamentonun sahip çıkmadığını anlattı.
-"Henüz ham bir düşüncedir, üzerinde karar verilmemiştir"-
Ondan sonra Belediyeler Kanunu, İl Özel İdareleri Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu gibi düzenlemelerin çıkarıldığını, bunlarla yerelleşmeye önem verdiklerini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:
"Şimdi Türkiye'de hepiniz takip ediyorsunuz, Bursa çok eskiden büyükşehir oldu, ama şu anda sayısı 16 olan büyükşehir belediyelerine, nüfusu 750 bini geçen 13 il daha eklendi. Bunların kanunları henüz çıkmadı. 'Nisan, mayıs, haziran çıkacak' denildi ama olmadı, fırsat bulunamadı. Şimdi önümüzdeki 'ekim, kasım ayında olacak' diye bir beklenti var. Beni doğrudan Bakanlar Kurulu'nun bir üyesi olarak ilgilendiriyor, ama çalışmayı, hazırlıkları başka arkadaşlarımız yapıyor. Şimdi Büyükşehir Belediyeleri Kanunu çıkınca, büyükşehir belediyeleri ki sayısı 29 olacak, belki ileride daha da artabilir. Bunlara 'yeni bir statü kazandırılmalı mı-' diye bir düşünce var. Hepiniz takip ediyorsunuz, en az benim kadar bu meseleyi biliyorsunuz. Bunlardan birincisi bugün mevcut olan haliyle, yani 'büyükşehiri merkez alarak, çevresine bir daire çizerek, bu dairenin içinde kalanlarda büyükşehir yetkili olmaya devam etsin mi yoksa büyükşehir belediyesinin sınırları, il sınırı mı olarak kabul edilsin-' bu konuda bir düşünce var. Bu henüz ham bir düşüncedir, üzerinde karar verilmemiştir. Pek çok alternatif konuşulurken, bu da konuşulmaktadır. Bunu açıkça söylemek istiyorum. Şüphesiz buna itirazları olanlar vardır. Herkes bu itirazları yapabilir, bunun yanlışlığını söyleyebilir. Doğrusunu söyleyenler de çıkacaktır. Sonunda hükümetimiz bir tasarı hazırlayacaksa, bu Bakanlar Kurulu'ndan geçerek kanunlaşacaktır."
Arınç, bütün bu eleştirileri dikkate alarak, bugüne kadar ki uygulamalara dikkat edip "acaba daha iyi nasıl bir büyükşehir yönetimi olabilir" bunun üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu an itibariyle söylüyorum; vardığımız bir karar yoktur. Her türlü konuşmaya açığız, zaman zaman ekipler bir araya geliyorlar. Türkiye'nin her bölgesini bütün özellikleriyle dikkate alarak, bizim genel bir düzenleme yapmamız lazım. Mardin'e göre ayrı büyükşehir, Denizli'ye, Aydın'a, Manisa'ya göre ayrı büyükşehir, böyle bir şey düşünmüyoruz. Ortalamayı bulacağımız için de her yerin özelliklerinden ortak bir payda tespit etmeye çalışıyoruz. Esasen bu kanunun haziranda mayısta değil de ekim, kasıma kalacak olmasının en büyük sebebi bunun üzerinde mükemmel bir Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'nu henüz yazmaya başlamadığımız içindir. İnşallah çalışmalarımız bitince bütün Türkiye'de herkesin, 'bu model daha iyi olacak, bununla daha iyi hizmet gelecek' diyebileceği bir kanunu çıkarmaya gayret edeceğiz."
-"Anayasa değişikliği gerekli"-
Esesan ekimde veya kasımın en geç başında da bu kanunun çıkması gerektiğini vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:
"Çünkü bir ihtimal, Mahalli Seçimler Kanunu'nun, 2014 Mart'ın da değil de 2013 Kasım'ında veya ekimin sonunda yapılması da gündemde. MHP'nin sayın genel başkanı, AK Parti'nin ortaya koyduğu seçimlerin biraz öne alınması konusuna sıcak bakabileceklerini ifade etti. Bunun için bir anayasa değişikliği gerekli, anayasa değişikliğinde de 367'nin bulunması gerekli. Bugünkü tabloya baktığınız zaman AK Parti ve MHP'nin oyları, bunu çıkarmak için yeterli, diğer partiler itiraz etse bile. Dolayısıyla yine anayasada bir hüküm var, seçime ilişkin kanunlar ve anayasa değişikliklerinin, o seçimde yürürlüğe girmesi için en az bir sene önce çıkması lazım. Yani biz 2013 Kasım'da bir seçim yapacaksak, bu sene kasım gelmeden, Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'nu çıkarmamız gerekiyor..."
-"Ben ne yapacağım onu düşünmem lazım"-
Arınç, Büyükşehir Belediyeleri Kanunu çıktığında, muhtarlıkların durumunun ne olacağının tartışma konusu olduğunu da ifade ederek, bütün bunların yapılan çalışmanın içinde tek tek görüşüldüğünü belirtti. Arınç, şunları söyledi:
"Sanıyorum 4-5 ay oldu bir vesileyle Yıldırım'da yine muhtar arkadaşlarımızla bir araya gelmiştik. Sanıyorum bir federasyon toplantısıydı. Orada ben Köy Kanunu'nun yakın zamanda çıkabileceğini, kanunun içinde de özellikle köy muhtarlarının yetki ve sorumluluklarının daha da artacağını ifade etmiştim. Bir de latife olarak, 'Artık bizim dönemlerimiz bitiyor, ben de kendime uygun bir muhtarlık bulursam bu işe de talibim' demiştim. Şimdi, bunları söyledikten sonra bir de bu muhtarlıklar kalkarsa, sizin üzülmenizden önce ben ne yapacağım onu düşünmem lazım."
İftar yemeğine, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bazı milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları ile bürokratlar ve muhtarlar katıldı.
Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra, Birlik Vakfı Bursa Şubesi'ndeki sohbet toplantısında milletvekilleri, bürokratlar, akademisyenler ve dernek üyeleriyle bir araya geldi. Vali Harput'un da katıldığı toplantı, basına kapalı gerçekleşti.
Muhabir: Haluk Yüksel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz