Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Hersek'i

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Hersek'i destekliyor" dedi.

Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla "1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü" nedeniyle Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu'nda düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, bir süre önce Bosna Hersek'i ziyaret ettiğini anımsattı. Burada katıldığı bir konferansın konusunun Bosna Hersek'in kalkınması ve Türkiye ile ilişkileri olduğunu belirten Arınç, "Toprak bütünlüğü ile egemenlik konusunda ve kurucu halkların birlikte yaşayabilmesi, huzura ermesi, ekonomik kalkınmasını tamamlanması için neler yapabileceğimizi konuştuk" diye konuştu

Reklam
Reklam

Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret ettiklerini hatırlatan Arınç, şunları kaydetti:

"Lapa lapa yağan karın altında güzel, manalı bir an yaşadık çünkü, onun çok beğendiğim bir fotoğrafı vardır. Başında güzel beresiyle öyle kollarını açarak kar altında şehitlerimize rahmet okuduğu bir anı hatırlıyorum. Tabii daha önce de çok gitmiştim ama bu sefer mihmandarımız önemli bir şey gösterdi. Kabristanda şehitliğin bulunduğu yerde 3 tane de Sırp gencinin mezarı vardı. Onu şöyle izah ettiler; çok duygulandım. Saraybosna'nın işgali sırasında bizzat savaşmak istemişler ve hayatlarını o sıra feda etmişler. Bizzat aileleri, 'bu çocuklar sizlerle birlikteydi. Onları da Müslüman mezarılığına alır mısınız-' demişler. Bugün mezar taşlarıyla birlikte onların da kabirleri bembeyaz, Müslüman kabirleri içindeki yerini bulmuş."

Arınç, Bosna Hersek tarihi itibariyle de son savaş sırasında yaşadıklarıyla da bir destan olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Esasen Boşnaklarla, Bosna halkıyla o topraklarda Türkiye'nin irtibatı 500-600 senedir devam ediyor. Bugün Foynitsa da manastırda bulunan Fatih'in amannamesini eğer dikkatle okursanız, ki inşallah bir kaç gün sonra Almanya'da bir konferansa gideceğim. Berlin'de vereceğimiz konferansta, Foynitsa'da yaşanmış o olayı da zikretmek istiyorum. Her karışıyla o topraklara hasretle, sevgiyle bağlıyız. Bosna Hersek'in ekonomik kalkınması, yeni yatırımlar ve iş imkanlarının açılmasına destek veriyoruz. Demir çelik endüstrisiyle, Şişecam ve diğerleriyle istihdama da katkıda bulunuyoruz. Yani bir fabrikada 850 kişinin çalıştığından bahsettiler o da bizi çok mutlu etti. Tabii hükümet yetkilileriyle yaptığımız toplantılarda, 'yatırımların daha çok gelmesi için hukuki alt yapıların da muhakkak gerçekleştirilmesi lazım. İkinci olarak da aramızdaki sözleşme ve anlaşmalarla birlikte Türkiye'ye karşı pozitif bir ayrımcılık uygulanması lazım. Çünkü biz hem müteahhitlik hizmetleri hem sanayi ve diğerlerinde çok iyiyiz. Türkiye ile boy ölçüşecek başka bir ülke yok.' Hamdolsun bütün bunları söyledik. Bunların bilincinde insanlar ama sanayiyi güçlendirebiliriz. Tarım önemli Bosna Hersek için. Bir de hizmet sektörü önemli. Hava ulaşımı gayet kolaylaşmış. Bosna Hersek için özel hava yolları da servislere başlamışlar. Zannediyorum artık İstanbul'dan günde 6 defaya yakın sefer yapılabilecek. Bu çok müthiş bir şey."

Reklam
Reklam

-"Bir güven, istikrar, huzur unsuru olabiliriz"-

Arınç, Bosna Hersek'e ilk gittiği zaman yanmış, yıkılmış bir hava alanıyla karşılaştığını ancak şimdi buranın çok iyi durumda olduğunu belirtti. Refah-Yol Hükümeti döneminde Devlet Bakanı Sabri Tekir ile birlikte 1996 yılının mart ayında ilk defa Bosna Hersek'e gittiğini ve Ziraat Bankası'nın şubesini açtıklarını dile getiren Arınç, "İlk gitmek çok önemli. O ülkeye verdiğiniz değer, onlara verdiğiniz güven önemli. Şimdi hamdolsun 20'ye yakın Ziraat Bankası şubesinden bahsedildi. Bugün en tutarlı, en beğenilen, güvenilen bir banka olarak açılışında bulunmak beni memnun etmişti. Türkiye ile turizm ilişkisini arttırabiliriz. Daha çok gidilip, gelinmek suretiyle bir güven, istikrar, huzur unsuru olabiliriz. Süt ürünleri ve diğer konularda elbette yatırımlar yapılabilir" ifadelerini kullandı.

"Artık Türkiye kendisi cazip bir ülke" diyen Arınç, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelen turist sayısı 31 milyonu geçti. Bunun 11-12 milyonunu Antalya, bir o kadarını İstanbul sağlıyor. Ama bugün Türkiye'den de dışarı giden çok sayıda insanımız var. Büyük kısmı Bosna Hersek, Zagreb, Belgrat'a gidiyorlar. Gitmemiz lazım çünkü, tarih ve kültür varlıkları ve halkı bizleri oralar çekmek için pek çok özelliklere sahip. Bursa'da herkesin Bosna Hersek için bir şeyler yapmamız lazım. Ya da en azından Sayın Bakanımızın yaptığı gibi eşini, çocuklarını alıp, Bosna Hersek'te bir yeri göstermesi lazım. Her yönüyle sizi memnun edecek bir güzellikler. O inanlar sizleri gördüğü zaman çok seviniyorlar. Çünkü Türkiye onlar için tarihte büyük bir dostluğun, kardeşliğin aynı bayrağın altında yaşamanın verdiği sevgiyi de hatırlatıyor."

Reklam
Reklam

Arınç, savaş günlerinin acısını, trajedisini Türkiye'nin de aynen yaşadığını ve son ziyaretinde o günleri tekrar hatırladığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah o günler geçti. Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Hersek'i destekliyor. Yine sağ olsun Sayın Dışişleri Bakanımızın gayretleriyle, zannediyorum 4 sene önce başladık, Dışişleri Bakanları seviyesinde 3'lü görüşmeler, ayrıca Devlet Başkaları seviyesinde de liderler zirvesi yapılıyor. Yani Türkiye, Sırbistan, Bosna Hersek; Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan. Bu toplantıları Sayın Bakanımız başlatmıştı. Mayıs ayında bir beklenti var Sayın Bakanım, inşallah ya Bosna ya da Türkiye'de böyle bir zirve toplantısı yapılacak. Sadece Bosna Hersek'in huzuru ve geleceği için Türkiye'nin sarf ettiği gayretleri bilmenizi şahsen istiyorum. İnşallah güzel günleri birlikte göreceğiz."

Muhabir: Halil İbrahim Başer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz