Başbakan Yardımcısı Arınç: Okuduğunuz üniversiteyi küçümsemeyin

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, üniversite öğrencilerinden, okullarını ABD'nin önde gelen üniversiteleriyle karşılaştırıp küçümsememelerini istedi. Arınç,...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, üniversite öğrencilerinden, okullarını ABD'nin önde gelen üniversiteleriyle karşılaştırıp küçümsememelerini istedi. Arınç, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) akademik yıl açılış törenine katıldı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki törende üniversite öğrencilerine hitap ederek, “Sizler, geleceğini Avrupa ülkelerinin vize kuyruğunda arayan gençler değilsiniz. Sizler alnı açık, başı dik bir kuşaksınız.” dedi.
CBÜ'nün Türkiye'nin en saygın üniversiteleri arasında yer aldığını belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, üniversite sıralarına ilk defa oturan gençleri ve binbir emekle onları yetiştiren ailelerini tebrik etti. CBÜ’nün 1992 yılında kurulduğunu, bunu dün gibi hatırladığını dile getiren Arınç, “Manisa'da bir üniversite kurulması fikri, bende büyük heyecan uyandırmıştı.'' şeklinde konuştu. Üniversitelerin bir şehir için büyük anlam taşıdığını, ağabeyi Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç'ın CBÜ'de kurucu üye olduğunu anlatan Bülent Arınç, “Üniversite, biz ve ailemiz için çok güzel bir sonuç olmuştu. Üniversite, bilginin üretildiği yer demekti. Kaliteli, eğitimli insanlar yetiştirmek demekti. Bir yerde bilgili insan varsa orada gelişme başlamış demektir. CBÜ de misyonuna uygun şekilde 20 yıldır güzel Manisamız'da hizmet veriyor.'' dedi. CBÜ'nün gelişimini sürdürdüğünü, sanayi sektörüyle yakınlaşması durumunda Avrupa ve Türkiye'nin en gözde üniversitelerinden biri olacağını ifade ederek, üniversiteden mezun olacak gençlerin, her alanda gelişmesinde önemli roller üstleneceğini kaydetti.
CBÜ'deki gençlerin, oturdukları sıraları küçümsememesini de isteyen Başbakan Yardımcısı Arınç, “Yaşadığınız bu kültür ve tarih şehrini ciddiye alın ve en ücra köşesine kadar tanımaya çalışın. Bu şehrin her köşesinde, her kaldırım taşında büyük bir medeniyetin, dünyanın gıptayla baktığı bir başarının izleri var. Sevgili gençler, kendinizi cazip ama yüzeysel popüler kültürle sınırlamayın. Bu kültür, tarihe dalmanıza engel olmasın. Buranın tarihinde, 600 yıllık imparatorluğun temel dinamiklerini göreceksiniz.” şeklinde konuştu.
Bir ülkenin kalkınmasında ve ilerlemesinde eğitimin büyük payı olduğunu vurgulayan Arınç, özellikle üniversiteler ve yüklendikleri misyonun son derece önemli olduğunu söyledi: “Üniversiteler, iki zenginliğin buluşma yeridir. Bunlardan birincisi bilgidir. Aslında tarih, bilginin peşinde koşan ve onu elde etmek için mücadele eden insanoğlunun macerasını anlatır. Geleceğe damgasını vuracaklar, bilgiyi elinde bulunduranlar olacaktır. Bilgiyi elinde bulunduranlar, eğitim kurumlarındadır.”
Hükümet olarak anaokulundan üniversiteye kadar her eğitim kurumuna yatırım yaptıklarını dile getiren Arınç, “Genç nüfus, üreten ve zenginleştiren bir nüfustur. Gençlerin olduğu her yerde bereket vardır, gürül gürül yaşanan bir hayat vardır. Gençlerin olmadığı ülkeler, çorak topraklar gibidir. Çok şükür ülkemiz becerikli, istekli ve tuttuğunu koparan gençlere sahiptir. Yanıbaşımızdaki Avrupa ülkeleri her geçen gün yaşlanırken biz, gençlerimizin varlığıyla iftihar ediyoruz. Artık bilgi ve teknoloji kalkınma için yeterli olmuyor, bugün başarı iksirini genç nüfus oluşturuyor. Bu nüfusun da nitelikli eğitim alması gerekiyor. 21. yüzyıl, gençleri en iyi bilgiyle donatanların yüzyılı olacaktır. Üniversiteler, bulundukları şehir için yeni bir vizyon oluşturan kurumlardır. Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda çalışmaktadır ve bu ihtiyaçlara cevap vermektedir. Tek tipçi, dogmatik bir bilimsel zihniyete üniversitede yer yoktur. Çok şükür bunların hepsi geride kaldı. Üniversite çoğulculuğun, aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdır.'' dedi.
Eğitime yapılan yatırımın uzun vadede hissedileceğini söyleyen Bülent Arınç konuşmasına şöyle devam etti: “Vizyon, umut, geleceğe yatırım son derece önemlidir. Biz vizyon oluşturduk, hayal kurduk, şimdi bu hayallerin gerçekleştiğini görüyoruz. Hiçbir ülkenin karşısında komplekse girecek eksiğiniz yok. Ülkeniz marka, belirleyici aktör haline gelmiştir. Bugün her yerde saygı gören bir Türkiye var. Artık sizler de büyük hayaller kurun. Devlet dairesinde orta halli memur olmayı değil, en üst seviyede CEO, dekan ve rektör olmayı hedefleyin. Kendinize güvenin. Fakülte sayısını arttırma hedefi koymuş üniversiteye, YÖK ve hükümet nezdinde en büyük desteği vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.''
Konuşmaların ardından CBÜ 2010 Yılı Bilim Ödülleri verildi. CBÜ'de ilk olan ödüllere Sağlık Bilimleri alanında lâyık görülen Prof. Dr. Fatma Taneli'ye ödülünü, Başbakan Yardımcısı Arınç verdi. 2010 Fen Bilimleri alanı Yayın Performans ödülleri de CBÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç tarafından Doç. Dr. Ergün Taşkın, Doç. Dr. Fatih Kalyoncu ve Doç. Dor. Salih Şahin'e verildi. CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ise Prof. Dr. Arınç'a, üniversitenin kuruluşunda yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür şildi takdim etti. Meslek hayatının 30 yılının Yıldız Teknik Üniversitesi'nde geçtiğini, kendisinin de hep bir üniversite kurmayı hayal ettiğini söylerken gözyaşlarını tutamayan Ümit Doğay Arınç, ödül için teşekkür etti. Bu sırada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da duygulandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz