Başbakan Yardımcısı Arınç Soruları Cevapladı (2)

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Aleviliğin ayrı bir din olduğunu iddia...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Aleviliğin ayrı bir din olduğunu iddia etmesiyle ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki açıklamalarına itibar edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Unutmayalım, birbirinden farklı düşünceye sahip olan Aleviler var ve büyük bir ekseriyet Aleviliğin ayrı bir din olmadığını, İslam'ın içerisinde yüzyıllardır kabul edildiğini, hem gören, hem itiraf eden, hem de buna göre yaşayan insanlardır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT ile Moritantay Televizyon ve Radyosu arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün TBMM'de Cemevi açılması yönündeki talebinin reddedilmesi üzerine 'Alevilik bir dindir' şeklindeki açıklamasını Başbakan Yardımcısı Arınç'a hatırlatması üzerine Arınç, "Aleviliğin bir din olduğunu sayın Milletvekili söylüyorsa, Türkiye'de 'ben Aleviyim' diyen milyonlarca insan var. Onlar Aleviliğin din olmadığını, İslam'ın içerisinde olduğunu da söylüyorlar. Biz burada sayın Milletvekili'nin ne söylediğine değil, yüzyıllardır belki bin yıldır Alevilik konusunda bir inanç manzumesinin İslam içinde yer aldığını söyleyen bugüne kadar gelmiş öğretileri kabul etmek noktasındayız" dedi.

Reklam
Reklam

Bülent Arınç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Atatürk'ün ilk kurduğu Cumhuriyet kurumlarından bir tanesi olduğunu ve Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanı'nı hep sağ tarafında bulundurduğunu hatırlatarak, yeni yapılacak protokol düzenlemesiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın protokoldeki yerinin 52. sıradan alınacağını ve Atatürk dönemindeki değerinin tekrar verileceğini söyledi. Arınç, konuyla ilgili konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda Anayasa'da tarif edilen görevi içerisinde bir kabulde bulunursa, bunu kabul etmemiz gerekir. Bunu kabul ederken de Tunceli Milletvekili'nin düşüncesinden daha çok değer vermemiz gerekir. Tunceli milletvekilimiz kendi alanı içerisinde böyle bir kabulde bulunabilir. O zaman Alevilik onun diniyse o dinin ibadetine göre hareket etmesi gerekir. Ama unutmayalım birbirinden farklı düşünceye sahip olan Aleviler var ve büyük bir ekseriyet Aleviliğin ayrı bir din olmadığını, İslam'ın içerisinde yüzyıllardır kabul edildiğini, hem gören, hem itiraf eden, hem de buna göre yaşayan insanlardır."

Reklam
Reklam

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

Bülent Arınç, gazetecilerin 3. Yargı Paketi'nin Meclis'ten geçtiğini hatırlatarak tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması durumuyla ilgili değerlendirmelerini sorması üzerine ise, "Kimsenin ağzını açmadığı zamanda, kimsenin birşey söylemediği zamanda ben bu konuda konuşan, fikrini açıklayan bir insanım. Bir yıl öncesinden bugüne kadar, seçildikleri andan günden şuana kadar tutuklu milletvekilleriyle ilgili tek konuşan insan benim. Konuştuğumu tekrar etmek durumunda da değilim. Şimdi konuşması gerekenler konuşsun" değerlendirmesinde bulundu.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Arınç, BDP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun komisyon çalışmalarına 20 Temmuz'a kadar katılmayacak olmasıyla ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:

"Ben komisyonun bugüne kadar yapıtığı çalışmalardan memnunum. Bir anlayış içinde bu çalışmaları götürüyor. Şüphesiz farklı düşünen partiler olabilir, onların sözcüleri olabilir. Ama hiçbir parti anlaşmadan masadan kalkmamak üzere sözleşmişlerdi. BDP'nin tavrı da esasen bunu ön görüyor. Ama 'her konuda bazı şeyler ileri sürmek suretiyle BDP'nin düşüncelerine izin ve imkan verilmiyor, biz bunu şikayet ediyoruz' diyorlar. Bu bence medeni bir davranış. Bu konuyu da Anayasa Komisyonu'nun görevine devam ederek, kendi içinde çözümlemesi gerekir diye düşünüyorum. Ben hiçbir partinin millete verdiği söz karşısında masadan kalkmayacağını ve Türkiye'nin yeni, çağdaş ve sivil bir anayasaya bu yıl sonunda kavuşmak için tüm güçleriyle çalışacağına inanıyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: