Başbakan Yardımcısı Arınç Ve Bakan Avcı 3 Bin Öğrenciyi Çanakkale'ye Uğurladı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Çanakkale'de, bugün Türkiye'de adeta içecek su kadar, yiyecek ekmek kadar muhtaç...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Çanakkale'de, bugün Türkiye'de adeta içecek su kadar, yiyecek ekmek kadar muhtaç olduğumuz, birliğimizin, bütünlüğümüzün en büyük örneğini gördük. Diyarbakırlı, Liceli, Hanili, Kulplu Hasanlar, Hüseyinler, Manisalı Ahmetlerin, Mehmetlerin kucağında şehit oldu" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte Ankara Ticaret Odası (ATO) ortaklığında "Çanakkale"ye gönderilen 3 bin öğrenciyi ATO Meclis Salonu'nda düzenlenen törenle uğurladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, ATO Başkanı Salih Bezci, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ile öğretmenler ve velilerin katıldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Minik öğrenciler, Başbakan Yardımcısı Arınç ve Milli Eğitim Bakanı Avcı'yı ellerinde Türk bayraklarıyla, "Çanakkale geçilmez" diye haykırarak karşıladı. Uğurlama töreni öncesinde geleneksel kıyafetli minik bir kız öğrenci ile komanda üniformalı erkek öğrenci Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya çiçek verdi.

Reklam
Reklam

Programın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını öğrencilere iletti. "Onun adına gözlerinizden öpüyorum" diyen Başbakan Yardımcısı Arınç, "Kendileri bu toplantıya katılmayı çok arzu ettiler ancak bir gelişen olayla beni gönderdiler, kendilerin temsil etmek üzere. Ben de büyük bir sevinçle geldim. Sayın Başbakanımız Çanakkale'ye hepimizden çok daha fazla önem veriyor. Çanakkale ruhunu dik ve diri tutmak için elinden geleni yapıyor" ifadelerini kullandı.

Çanakkale Şavaşı sırasında yaşanan olayları özetleyen Arınç, "Bir, gerçekten Türk ordusu, Anadolu'nun gerçek evlatları, sahipleri büyük mücadele verdiler, 1915 başlarında, 1916 sonunda da Çanakkale harbi bitti. Şimdi 100. yılına yaklaşıyoruz. İman, inanç, toprağımıza, vatanımıza, bayrağımıza bağlılık Çanakkale'de adeta mücessem yani elle tutulu hale geldi. İkincisi, çok genç nüfusumuzu orada şehit verdik. Üçüncüsü, elbette çok önemli. Çanakkale'de bugün Türkiye'de adeta içecek su kadar, yiyecek ekmek kadar muhtaç olduğumuz, birliğimizin, bütünlüğümüzün en büyük örneğini gördük, bu şehitlikleri ziyaret edeceksiniz. İsimleri tespit edilen şehitlerimizin isimlerini ve memleketlerini bir daha yakından okuyun. Mesela orada Diyarbakır Lice'den şehit olmuş Mehmet'i göreceksiniz, Bursa'dan Ahmet'i göreceksiniz, Trabzon'dan, Çaykara'dan veya Rize'den Hüseyin'i göreceksiniz, Muğla'dan bir başka ismi göreceksiniz. Lazkiye'den gelmiş askerlerimizi göreceksiniz, Kudüs'ten gelmiş askerlerimizi göreceksiniz, Yemen'den gelenleri göreceksiniz, Galiçya'dan, Balkanlardan gelenleri göreceksiniz. Osmanlı coğrafyasının her tarafından koşarak bu harbe şehit olmak için gelen aynı ideal uğruna birbirinin kucağında şehit olmuş gençleri göreceksiniz. Diyarbakırlı, Liceli, Hanili, Kulplu Hasanlar, Hüseyinler, Manisalı Ahmetlerin, Mehmetlerin kucağında şehit oldu. Hiç, birbirlerinin ırkına, kökenine bakmadılar. Bayrakları birdi, devletleri birdi, inançları birdi çok şükür vatanseverlikleri birdi. Bugün Türkiye de yine aynı ideal etrafında, aynı birlik ve bütünlük içerisinde Çanakkale'de sahip olduğu bu güce Allah'ın izniyle yine mutlaka ve en kısa zamanda sahip olacak. Sizin Çanakkale'de göreceğiniz güzelliklerden bir tanesi de bu olmalı. Bu memlekette bin yıldır, aynı bayrak altında aynı idealler için yaşayan insanlar fitne, ırkçılık, fesattan uzak kaldılar ve Çanakkale'ye koştular. Bugün hepimizin içinde hüzünle terennüm ettiği, 'Çanakkale içinde aynalı çarşı'yı da biliriz, başka şiirleri de biliriz. O yüzden Çanakkale'nin her adımında bir tarihin yattığını, bir destanın söylendiğini ve yaşandığını bilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

ARINÇ: "BİZ ŞANLI BİR ECDADIN ÇOCUKLARIYIZ, SİZLER DE TORUNLARISINIZ"

Başbakan Yardımcısı Arınç, minik öğrencilere Çanakkale ziyaretin görecekleri yerleri anlatarak, şunları kaydetti:

"Bir metrekareye yüz binden fazla, birkaç yüz bin merminin düştüğü yerler vardır. Mesela Çanakkale içerisinde sergileniyor, mermiler karşıda birbirlerine girmişler ve adeta perçinleşmişler. Atılan mermiler hava birleşmiş ve birbirine perçin haline gelmiş. Elbette öğretmenleriniz ve alan rehberlerimiz sizlere Çanakkale'yi çok güzel bir şekilde tanıtacaklar. Çocuklar, ellerinizdeki bayraklar her zaman özgür bir şekilde dalgalandı, bundan sonra da özgür bir şekilde dalgalanacak. Türk milleti ilelebet payidar olacak, o savaşın muzaffer komutanlarından büyük Atatürk'ü de olayın geçtiği yerlerde bizzat hatırlamanız ve onun dehasıyla, askerlik gücüyle de Çanakkale harbindeki başarılarda ne büyük payı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Yarbay Mustafa Kemal Paşalarla, Seyit Onbaşılarla, Esad Paşalarla ve diğerleriyle bu ülkenin insanı tarihe silinmeyecek bir destan yazdı. Avustralya'dan Yeni Zelanda'dan 'anzak' isimli askerler de vardı. Onlar, her sene Nisan ayının 24'ünde Türkiye'ye gelirler ve 'şafak ayini'ne katılırlar. Onları adeta bir dini ibadet olarak kutlar. Biz de 18 Mart 1915'i bir zafer günü olarak kutluyoruz. Yıllarca o ülkeden bu ülkeye savrulan askerlerimizin Çanakkale'de müşterek bir kaderi yazdığını, müşterek bir tarihe imza attığını hepimiz biliyoruz. Biz şanlı bir ecdadın çocuklarıyız, sizler de torunlarısınız; dedelerimize, ecdadımıza, ideallerimize, vatanseverliğimize bundan sonra da sıkı sıkıya bağlı olacağız. Çanakkale'den güzelliklerle dönmenizi temenni ediyorum, hepinize iyi yolculuklar."

Reklam
Reklam

BAKAN AVCI'DAN MİNİK ÖĞRENCİLERE "ÇANAKKALE" DERSİ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sözlerine, "Elimde oldukça uzun bir konuşma metni var ama bu kadar sıcak bir ortamda, hele böyle çiçek bahçesi gibi çocuklarımızın arasında çok resmi bir konuşma yapmak içinden gelmiyor. Onun için müsaade ederseniz, çok kısa ve içimden geldiğimi gibi konuşma istiyorum" diyerek başladı.

Öğrencilere seslenen Bakan Avcı, "Biz son 10 yılda binlerce derslik yaptık. Aşağı yukarı Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış derslik sayısı kadar derslik ilave ettik. Ama bunların içinde bir tanesi var ki hepsi bir kenara, o bir kenara. O da Çanakkale'deki şehitliklerimiz, açık hava dersliğimiz. Oraya gittiğiniz zaman siz de bugüne kadar gördüğünüz, aldığınız bütün derslerden daha farklı ve bundan normal dersliklerde aldığınız, alacağınız derslerden çok daha farklı bir derse orada şahit olacaksınız. Onun için ben doğrusu bu gezinizi çok önemsiyorum. Öğretmenlerinizden orada tarihimizle, geçmişimizle, bugünümüzle, geleceğinizle çok anlamlı sözler duyacaksınız, çok güzel bir ders yapacaksınız. Onun için bu dersin kıymetini bileceğinizi ve hiç unutmayacağınızı biliyorum. Bu derse başlangıç olması için şunu söyleyeyim; 1915 yılının ders yılı sonunda birçok lisemizde mezuniyet törenleri yapılmadı, birçok lisemiz hiç mezun vermedi. Siz işte o kahramanları ziyarete gidiyorsunuz, çünkü onlar okullarını bıraktılar, Çanakkale'ye gittiler ve Çanakkale'de o günden bugüne hiçbir Milli Eğitim Bakanı'nın imzalamadığı kadar güzel, şerefli, mübarek şehadetnamelerini kendileri aldılar. Onun için sizin bu seyahatini çok anlamlı, çok mübarek bir seyahat size hayırlı yolculuklar diliyorum. Güle güle gidin, selametle gidin, memnuniyetle dönün" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ATO BAŞKANI BEZCİ: "DURMAK YOK YATIRIMA DEVAM"

ATO Başkanı Salih Bezci ise, program kapsamında bugüne kadar 15 bin öğrenciye Çanakkale'ye gitme fırsatı sunduklarını belirterek, "Çanakkale ruhuna yakışır bir şekilde birlik ve beraberliğe hasretle sarıldığımız bugünlerin geleceğimize ışık tutacağına olan inancımız sonsuzdur" dedi.

İstiklal ve güven ortamının olduğu yerde yatırımcı ve girişimci sayısının arttığını dile getiren Bezci, "İç ve dış ve yatırımcı ülkemizdeki istikrarı ve huzuru görünce cesaret kazanır. Cesaret yatırımı, yatırım istihdamı ve kalkınmayı beraberinde getirir. Bu manada ben hükümetimize ve ülkemize güveniyor, 'durmak yok yatırıma devam' diyorum" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile beraberindekiler, minik öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi ve 3 bin öğrenciyi Çanakkale'ye uğurladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz