Başbakan Yardımcısı Atalay, Ağrı'da:

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin "Ağrı ili bu sürece büyük destek veriyor. Ağrı ili terörden en fazla acı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin "Ağrı ili bu sürece büyük destek veriyor. Ağrı ili terörden en fazla acı çekmiş illerden biridir. Bugün Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'nun gelişmemesinin en büyük nedeni terördür. Vatandaşlarda bunun farkında. O yüzden bu sürece ve sürecin olumlu sonuçlanmasını en çokta bu bölge insanı istiyor" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya gelen Atalay, Ağrı Valiliği'ni ziyaret etti. Atalay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde hem yatırım hem de kamu hizmetleri açısından büyük açıklar olduğunu, AK Parti hükümeti olarak bölgeler arası eşitsizliği kapatmaya çalıştıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Ağrı için demiryolu, doğalgaz, karayolu ağı gibi bazı talepler olduğunu ifade eden Atalay, bu talepleri Ankara'ya bildireceğini, ilgili bakanlarla görüşeceğini ifade etti. Atalay, çözüm sürecinin ülke genelinde çok olumlu bir seyir izlediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ağrı ili bu sürece büyük destek veriyor. Ağrı ili terörden en fazla acı çekmiş illerden biridir. Bugün Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'nun gelişmemesinin en büyük nedeni terördür. Vatandaşlarda bunun farkında. O yüzden bu sürece ve sürecin olumlu sonuçlanmasına en çokta bu bölge insanı istiyor. Çeşitli kamuoyu araştırmaları yapıyoruz. Buralarda yaşayan vatandaşlarımız, terörün bitmesini herkesten daha çok istiyor. Çünkü buranın insanı terör belasından dolayı çok acı çekmiş. Özel sektör buralara giremiyor. Bu sürecin çözülmesiyle buralarda istihdam sağlanacak ve insanlar huzur içinde yaşayacaklar."

-"Bu süreci büyük bir dikkatle yürütüyoruz"-

Atalay, AK Parti hükümeti olarak sürecin çözümü için sonuna kadar kararlı olduklarını belirterek, "Bu süreci büyük bir dikkatle yürütüyoruz. Sürecin yürütülmesinde stratejimizi iyi koruyoruz. Özellikle süreci zedeleyecek beyanlardan kaçınıyoruz ve her kesimden de bu dikkati bekliyoruz. Süreci etkileyecek çeşitli değerlendirmelerden kaçınmalarını bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bu konuda basında bazı değerlendirmeler olduğuna dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:

"Bazı açıklamalar vatandaşın aklını karıştırabiliyor. Türkiye şimdi çok iyi bir atmosfer yakaladı. 10 yıldır yürüttüğümüz bu politikalarımızın geldiği önemli bir evredir. Değişik evrelerden geçerek buraya geldik. Bizim geldiğimiz bu süreçte öncelikle buradaki basının, sivil toplum kuruluşlarını desteği önemli. Bu sadece hükümetin sorun değil, bütün kesimlerin desteği gerekli. Bunlar kolay sansasyonel yaklaşımlar yaratılabilecek konulardır. Büyük bir dürüstlüğe ve samimiyete ihtiyaç var. Biz hükümet olarak elimizi taşın altına koyduk ve herkesten de destek bekliyoruz. Bu süreç çok olumlu devam ediyor. Süreci yöneten hükümet olarak tam bir kararlılık içindeyiz. Ülkeyi bütün sorunlardan kurtaracağımıza inanıyoruz. Eğer bu sorunu da çözersek Türkiye daha da büyüyecektir. Bu sürecin olumlu tamamlanmasında en büyük faydayı bu bölge sağlayacaktır. Biz de genel başkanı DGM'lerde yargılanmış bir partinin mensuplarıyız. Biz bu sorunları demokrasiyle çözdük. Bu sorunun da demokrasiyle çözüleceğine inancımız tamdır. Biz her rengin kendini ifade ettiği, bütün renklerin yaşandığı bir ülke oluşturmaya çalışıyoruz."

Reklam
Reklam

-"BDP'nin buradaki tutumu ve katkısı önemli"-

Atalay, bir basın mensubunun çözüm sürecinde BDP'nin tavrını nasıl bulduğu, İmralı'ya önümüzdeki hafta bir heyetin gidip gitmeyeceği şeklindeki sorusuna "Tabi atılacak adımlar, atılan adımlar konusunda takip ediyorsunuz biz çok ileri açıklamalar yapmıyoruz. Doğrudur bir heyet gidecektir. Gitmesi ve kimlerden oluşacağı açıklanır, belirlenir. Yakın zamanda bir iki gün içerisinde o konuyu da duyarsınız. Biz prensip olarak önceden bu konularda bir açıklama yapmıyoruz. Ama sağlıklı bir şekilde yürüyor onu sizlere söyleyeyim" diye cevap verdi.

BDP'nin buradaki tutum ve katkısını önemli gördüklerini ifade eden Atalay, şunları kaydetti:

"Yani BDP meclis çatısı altında bir partidir. Bir siyaset kurumu bu işleri yürütür. Onun için BDP burada önemli bir rol sahibi ve tabii başta ifade ettiğim gibi hepimiz çok dikkat göstermeliyiz. BDP içinde bu geçerli. Biliyorsunuz geçen defa ki görüşme sonrası tutanak olduğu söylenen ama aslında milletvekillerinin kendi işte İmralı'daki konuşmalarıyla ilgili şeyler özellikle basına yansıması tabii o hepimiz için önemliydi. Güven sarsıcı şeylerdi bunlar. Bu süreçlerde güven en önemli unsurdur. O güveni korumak için gerekli hassasiyeti korumak gerekir. Dolayısıyla onlardan da beklediğimiz bu ve şu anda BDP farklı bir şekilde bu sürecin içinde."

Reklam
Reklam

Muhabir: Fatma Güven - Emrah Kocabey

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: