Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ:

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi'nin kararı hukuk devleti bakımından doğru bir karar çünkü hiçbir...

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi'nin kararı hukuk devleti bakımından doğru bir karar çünkü hiçbir hukuk devletinde insanlar kuvvetli suç emareleri olduğu gerekçesiyle 10 yıl tutuklu bulunmazlar, bulunmamaları lazım. Eğer suç sabitse mahkemenin, yargılamanın kısa sürede bitip kararın verilmesi lazım” dedi.

Yozgat’ta hayırsever işadamı Bilal Şahin tarafından yaptırılan külliyenin açılışına katılmak üzere Yozgat’a gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluk süresinin 10 yıla çıkarılmasının iptalinin doğru bir karar olduğunu belirterek, “Anayasa Mahkemesi'nin kararı, hukuk devleti bakımdan doğru bir karardır çünkü hiçbir hukuk devletinde insanlar kuvvetli suç emareleri olduğu gerekçesiyle 10 yıl tutuklu bulunmazlar, bulunmamaları lazım. Eğer suç sabitse mahkemenin, yargılamanın kısa sürede bitip karara dönüşmesi lazım. Yok 10 senede siz yargıladığınız bir insanın suçluluğuna ilişkin mahkemeyi karar vermeye mecbur bırakacak deliller ortaya koyamıyorsanız o zaman bu insanların tutuklu kalması doğru olmaz; hukuk devletinde fevkalade yanlış bir uygulama olur. Ancak Türkiye’de örgütlü suçlar ve terör suçları nedeniyle bazı davların uzun sürdüğünü biliyoruz. Bu uzun tutukluluk düzenlemesi de örgütlü suçların ve terörle ilgili suçlarda ortaya çıkan durumların detaylı bir şekilde soruşturma ve kovuşturmasının yapılarak neticelendirilmesi için konulmuştur. Bu noktada Anayasa Mahkemesi'nin 5 yılın üzerinde tutukluluğun hukuka ve Anayasa'ya aykırı olduğu yönündeki kararını işin doğrusu ben de isabetli bir karar olarak görüyorum” dedi.

Reklam
Reklam

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Demokrasiyi sadece sandıktan ibaret görenlerin yanıldığını görüyoruz” açıklamasını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bir defa Mısır’da gerçekleşen bir askeri darbedir. Herkesin bunu kabul etmesi lazım. Askeri darbeler hem demokrasiye hem milli iradeye hem de hukuka karşı bir darbedir aynı zamanda. Demokrasilerde bildiğimiz gibi iktidarlar sandıkta halkın oyuyla belirlenir. Görev süresi neyse o kadar süresini yapar veya erken seçim kararı alabilir. Yeniden sandıktan kurulur, sandığa gidildiğinde de vatandaş hem iktidarın değerlendirmesini yapar hem muhalefetin değerlendirmesini yapar iktidarı hizmetlerinden ibra eder, yeni projelerini yapmak için yetkilendirebilir veya tam tersi muhalefet iktidara ehil görür iktidar değişikliğini verdiği oyalarla gerçekleştirebilir bu tamamıyla sandıkta milletin oyuyla gerçekleşebilecek olan bir husustur. Demokrasi dışındaki yöntemlerde iktidarın el değişmesi için sandık dışı yollar yapılabiliyor. Türkiye bir demokrasidir, demokrasi olduğunu söyleyen bütün ülkelerde iktidar değişikliği sadece sandıkta olur. İktidara sandıkla gelinir, sandıkla iktidardan gidilir. Mısır'da gerçekleşen olay bir demokrasi darbesidir, aynı zamanda milli iradeye karşı darbedir. Burada demokratik bir yöntemmiş gibi bunu algılatacak o anlama gelecek bir cümleyi kurmak ana muhalefet partisi liderine ve siyaset yapan demokrasiye inanan hiç kimseye yakışmaz, doğru da olmaz çünkü demokrasi için iktidar değişikliğinin yolu sade sandıktan geçer” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz