Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Konya'da:

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Müfredatta önemli değişiklikler yaptık. Ezberci bir sistemi ortadan kaldırarak, analiz eden, mukayese eden, öğrenen bir sisteme

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Müfredatta önemli değişiklikler yaptık. Ezberci bir sistemi ortadan kaldırarak, analiz eden, mukayese eden, öğrenen bir sisteme geçişi sağladık" dedi.

Bozdağ, Karatay Belediyesi İmam Hatip Lisesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, eğitime yapılan yatırımları en önemli yatırımlar olarak değerlendirdi.

Çağın bilgi çağı ve gücün bilgide olduğunu belirten Bozdağ, bilgiye kim hükmediyorsa gücü de onun temsil ettiğini dile getirdi.

Bilgiye sahip olmayanların kendilerine de etraflarına da hükmedemeyeceğini, bu nedenle kişilerin bilgiyle donatılması için eğitime, eğitimcilere büyük destekler vermek gerektiğine dikkati çeken Bozdağ, "Hükümetlerimiz bu anlayışla yola çıktı. Bu nedenle 2002 yılında iktidar olduğumuzda eğitime, eğitimcilere en fazla pay ayıran hükümetler olduk" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öğretmenlerin yüzde 50'sinin son on yılda yapılan atamalardan oluştuğunu ifade eden Bozdağ, kendilerinden önceki dönemlerde atamaların yeterince yapılmadığını, ücretli ya da vekil öğretmenlerle açığın kapatıldığını söyledi.

-"Bütçede ilk sırada eğitim yer aldı"-

Hükümetleri döneminde bütçede birinci sırada sürekli eğitimin yer aldığını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'nin ilk ve orta öğretimde görev yapan bütün öğretmenlerimizin yüzde 50'si, son 10 yılda atanan öğretmenlerden oluşmaktadır. İhtiyaçlarımız oldukça atamalar yapılacaktır. Türkiye'ye son on yılda 170 bin yeni derslik kazandırdık. Bu rakam küçük bir rakam değil. Türkiye'de tüm okullarımızın sahip olduğu derslik sayısının yüzde 35'ine tekabül ediyor. Biz büyük bir hamleyi, büyük bir adımı attık. Kitapları bedava masalara koyduk. Zengin fakir demeden bunu yaptık. Evlatlarını okutan anne ve babalara şartlı nakit transferi adı altında ödeme yapma yolunu açtık. Bunun ödemesini de özellikle annelere yaptık. Çünkü anne bunun kıymetini iyi bilir. Babalar belki sigaraya ya da başka yere verir. Annelerin hesabına yatırdık ki doğru yere gitsin, doğru yeri bulsun diye..."

Reklam
Reklam

"Müfredatta önemli değişiklikler yaptık. Ezberci bir sistemi ortadan kaldırarak, analiz eden mukayese eden öğrenen bir sisteme geçişi sağladık" diyen Bozdağ, 81 ili üniversitelerle donattıklarını söyledi.

-"Yeni sistem tüm meslek eğitimi alanlarının önünü açtı"-

Türkiye'nin üniversitelerini sadece ülkenin değil, bölgenin ve dünyanın eğitim merkezlerine dönüştürmenin ana hedefleri olduğuna değinen Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"4+4+4 eğitim sistemini sadece İmam Hatip okullarına mal edenler oldu. Ama bu sadece İmam Hatip okullarımızın değil, meslek eğitimi alan bütün yavrularımızın önünü açan bir düzenleme oldu. İş dünyamızın, sanayicimizin ara eleman ihtiyacını karşılama noktasında meslek eğitimi konusunda Türkiye büyük bir kıtlığa doğru gidiyordu. Bu kıtlığın önüne geçtik. Kesintisiz 8 yıllık eğitim, Anadolu insanının üniversiteye girişinin önünde büyük bir engel oluşturuyordu. Çünkü köyde 8 yıl kesintisiz eğitim alan yavrularımız 4 yıllık süre içerisinde bu aradaki açığı kapatamıyor, üniversite sınavlarında da başarılı olamıyorlardı. Birileri sadece derler ki, 28 Şubat kesintisiz eğitimi İmam Hatiplilerin önünü kapamak için getirdi. Bu olabilir ama en önemli nedeni Anadolu insanlarının Ankara'ya, İstanbul'a, Konya'ya, büyük şehirlere, Türkiye'nin en iyi üniversitelerine gidişinin yolunu kesmek için ona göre atılmış bir adımdı. Şimdi milletimizin önünü açtık. Artık meslek eğitiminin önü sonuna kadar açıldı. Artık Anadolu insanının önü sonuna kadar açıldı. Bütün evlatlarımız dilediği okulda, dilediği eğitimi alma imkanına kavuşturuldu."

Reklam
Reklam

Türkiye'de yıllar yılı İmam Hatip liselerine dönük haksızlığı gizlemek adına 'eşit davranıyoruz' demek için diğer meslek liselerine de büyük haksızlık yapıldığını ifade eden Bozdağ, binlerce kişinin bu şekilde geleceğinin karartıldığını belirtti.

Orta öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin seçmeli derslerinin çoğaltıldığını hatırlatan Bozdağ, "Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz'in hayatını seçmeli dersler arasına koyduk. Hem de diğer mesleklerle alakalı dersleri, seçmeli dersler arasına koyduk. Dileyen velimiz çocuğunun, bunların hangisini alacağına karar verecek. Artık meslek liselerinden mezun olan yavrularımız da girdikleri sınavlarda başarılı oldukları takdirde, hem polis meslek yüksek okullarında, hem de polis akademilerinde eğitim ve öğretim görme hak ve imkanına kavuştu. Bu noktada eşitsizliği ortadan kaldıran adımı attık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bozdağ, protokol üyeleriyle birlikte açılışını yaptığı okulu gezdi.

Muhabir: Metin Bolat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: