Başbakan Yardımcısı Bozdağ'dan Belediyelere Restorasyon Uyarısı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)'nin Ankara Kızılcahamam’daki toplantısı çalıştayla sona erdi. Toplantının bugünkü oturumuna, Başbakan...

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)'nin Ankara Kızılcahamam’daki toplantısı çalıştayla sona erdi. Toplantının bugünkü oturumuna, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam da katıldı. TDBB'nin önemli bir isim olduğunu söyleyen Bozdağ, belediyelerin artık içeride ve dışarıda önemli görevler üstlendiğine dikkat çekti. Tarihi eserlerin restorasyonu konusunda belediyeleri uyaran Bozdağ, ecdad eserlerinin aslına uygun olarak yenilenmesini istedi.

Reklam
Reklam

Keçiören Belediyesi'nin evsahipliğinde Asya Termal’de iki gündür devam eden toplantıda bugün, "Üyelerin Bulunduğu Ülkelerde ve Yurtdışında Kültür Varlıklarının Sürdürülebilir Korunma Çalıştayı" yapıldı. TDBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Genel Sekreter Mustafa Başkurt’un birliğin çalışmalarıyla ilgili sunum yaptığı toplantıda, Başbakan Yardımcısı Bozdağ da söz aldı. Bozdağ, "Bilgiyi paylaşmak, dayanışmamızı arttırmak. imkanlarımızı yeri geldiğinde paylaşmak fevkalade önemli bir çalışma. TDBB'nin yeni olması, bu alanda bazı sorunlarla karşılaşmasını mümkün kılacaktır. Bilmek lazım ki 2003'ten bu yana gelinen mesafe hiç de az değil. Biraz önce birlik başkanımız, binin üzerinde üyeeri olduğunu söyledi. Yola çıktıklarında sayı bu değildi. Dünyanın en güçlü örgütlerinden birisi. Her yerde gözü, kulağı, eli var. Bunları, bu aklı sahip olunan imkanlarla ve bir de halk desteğiyle birleştiğinde ortaya çıkan potansiyelin ne kadar anlamlı olduğu apaçık ortadadır." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yurtdışındaki tarihi eserlerin restorasyonunda zaman zaman sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Bekir Bozdağ, şunları kaydetti: "Tarihi eserler restore edilirken, geleceğe aktarılırken restorasyon çalışmalarının orijinaline uygun yapılması doğru olandır, gerekli olandır. Restore ederken hayatta kalmasını sağlama, yıkılmaktan kurtarma mantığıyla hareket edersek büyük hata yapmış oluruz. Nerede bir eser varsa, miras varsa, tarihi yapıt varsa asli özelliklerine uygun şekilde restore etmemiz esastır. Ya öyle yapalım ya da hiç yapmayalım. Aksi takdirde orijinalliği kayboluyor, tarihten gelen özü ortadan kalkıyor. Bu işleri yaparken Kültür ve Turizm Bakanlığımız'dan, TİKA'dan ya da buraları denetleyebilecek kurumlardan yardım almakta fayda var.”

'TÜRK DÜNYASININ SİZE İHTİYACI VAR'

Hükümet olarak belediyelerin bu anlamda yurtdışında yapacağı çalışmaları desteklediklerini dile getiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türk dünyasındaki kardeş ülkelerin buna ihtiyacı olduğunu belirterek, belediyelerin dışa açılmasını istedi. Bozdağ, "Şimdi belediyelerimiz, TİKA gibi yumuşak güç haline döndü, dönüyor. Bundan sonra yapacakları iyi işlerle, altyapı ve üstyapı konularında, kardeş belediyecilik gerekçeleriyle yapacağınız her tür destek hem sizi hem yardım ettiğiniz belediyeleri hem de Türkiye'yi güçlendirecek, ülkeler arası ilişkilerin daha da ileri gitmesini temin edecektir." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

TİKA Başkanı Çam da TDBB ile birlikte çalıştıklarını, bundan sonraki yıllarda çalışmaların artarak devam etmesini umduklarını söyledi. Türkiye'nin çok önemli sorumluluklar üstlendiğini vurgulayan Çam, "Çok hayırlı, güzel çalışmalarımız var. Belli konularda tecrübelerden daha da fazla istifade edebileceğimiz imkanın mevcut olduğunu ifade etmek istiyorum. Dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik krizler, Türkiye'ye önemli sorumluluklar yüklemiştir." şeklinde konuştu.

TDBB ile TİKA arasında işbirliği protokolünün de imzalandığı toplantının sonunda Başkan Karaosmanoğlu, Başbakan Yardımcısı Bozdağ’a birliğin hediyesini takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz