Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 3. Yargı Paketi'nin basın yayın yoluyla işlenmiş ifade özgürlüğü kapsamında ifade...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 3. Yargı Paketi'nin basın yayın yoluyla işlenmiş ifade özgürlüğü kapsamında ifade edilebilecek suçlarda 5 yıla varan ertelemeler getirildiğini ifade ederek, Terörle Mücadele Kanunu'nun 6 ve 7. maddelerinde değişiklik yapmayı düşündüklerini belirtti. Arınç, “Bir gazetecinin bile yazdıklarından, çizdiklerinden, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı içeride tutulmasını büyük üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.

Bülent Arınç, Bolu Gazella Otel’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ‘Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama Konferansı’na katıldı. Arınç, Terörle Mücadele Kanunu'nun 6 ve 7. maddelerinde değişiklik yapmayı düşündüklerini belirterek, “Bir düzenleme içinde bunu yapabileceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda bu konu üzerinde sevindirici bir haber verebiliriz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

3. Yargı Paketi ile basın yayın yoluyla işlenmiş ifade özgürlüğü kapsamında ifade edilebilecek suçlarda 5 yıla kadar ertelemeye gidileceğini ifade eden Arınç, "Bu ertelemeden bir milletvekilimiz de yararlanmıştı. BDP Diyarbakır Milletvekili Kemal Aktaş’ın Nevruz Bayramı’nda yaptığı konuşmadan dolayı aldığı mahkumiyet bu erteleme kapsamına alındı. Terörle Mücadele Kanunu konusunda zorluklar yaşanıyor. Somut bir teklifle karşımıza getirilemeyen bir Terörle Mücadele Kanunu var. Özellikle terörün çok can yaktığı, şehit haberlerinin arka arkaya geldiği Türkiye'de baskınlar, gözyaşları, insanların ağıtlarının yürekleri her gün dağladığı bir Türkiye'de Terörle Mücadele Kanunu’nun hangi maddesinin ne şekilde güncelleştirilebileceği konusunda kimse doğrudan ağzını açmıyor” dedi.

Tutuklu gazetecilerin Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı faaliyetten cezaevinde olduklarını belirten Arınç, "Hapiste bulunan ve sayıları 60 civarı hüküm giyen gazetecilerin yaptıkları şey Terörle Mücadele Kanunu’na aykırı faaliyette bulunmaktır. Sadece 6. ve 7. maddeleri değil, terör örgütünün doğrudan mensubu olmasa bile yaptıklarıyla o örgüte destek olmak gibi bir suç kapsamı içindeler. Bunu belki BDP'liler, 'Tamamen bunu kaldırın' diye çıkabilirler ama onun dışında hiçbir parti, Terörle Mücadele Kanunu’nu tamamen kaldırılsın veya şu maddeleri, şu şekilde dönüştürülsün, teklifiyle gelmedi” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bir yazının şiddete ve silaha teşvik etmedikçe suç olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Arınç şunları söyledi:

“Bir yazı, bir bildiri, bir konuşma şiddete ve silaha teşvik etmiyorsa, yönlendirmiyorsa, o bildirinin tamamında böyle bir amaç çıkmıyorsa sadece düz ve net ifadelerle bir propagandaya yönelikse, bu suç olmaktan çıkabilir gibi bir düşüncemiz var. Bu tarifi yapıyoruz ancak bunun çok kapsamlı düşünülmesi lazım. Çok merhametli bir düşünce olabilir ama terör gibi bir baş belasının olduğu Türkiye’de güvenlik güçlerinin bulunduğu ve o örgüte veya başka bir örgüte yazdıklarıyla, çizdikleriyle destek olan, cesaret veren birtakım olguların yaşandığı Türkiye’de, ne yapmalıyız ki propaganda unsuru net olarak anlaşılabilsin” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ayrıca, “Gazetecileri Koruma Örgütü adıyla meşhur olan kuruluş, ülkemizdeki tutuklu gazeteci sayısını önce 76, herhalde bizim izahlarımızdan da istifade ederek daha sonra 46 olarak açıkladı. Bizim için sayı önemli değil. Bir gazetecinin bile yazdıklarından, çizdiklerinden, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı içeride tutulmasını büyük üzüntüyle karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz