Başbakan Yıldırım'dan Bodrum Depremiyle Ilgili Açıklama

Taylan YILDIRIM- Cavit AKGÜN- Ergün TOS / MUĞLA, (DHA)- BAŞBAKAN Binali Yıldırım, yörük şenliğine katılmak üzere geldiği Muğla'da, Dalaman Havalimanı'nda

Taylan YILDIRIM- Cavit AKGÜN- Ergün TOS / MUĞLA, (DHA)- BAŞBAKAN Binali Yıldırım, yörük şenliğine katılmak üzere geldiği Muğla'da, Dalaman Havalimanı'nda Bodrum'daki depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Yetkililerden brifing aldıktan sonra açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, "Muğla'da Vali, Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz ve sivil toplum kuruluşları çok özel bir işbirliği gerçekleştirdi" dedi. Yıldırım Yunan halkına ve yöneticilerine de geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
Bazı bakanların da eşlik ettiği Başbakan Binali Yıldırım, Seydikemer'deki Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şöleni'ne katılmadan önce Dalaman Havalimanı'nda Bodrum depremine ilişkin Muğla Valisi Esengül Civelek'ten bilgi aldı. Ardından açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, "6.6 şiddetinde deprem oldu. 11 saniye süren deprem sonunda Allaha şükür bir can kaybı yok. Önemli sayılabilecek yıkım da yok. Ancak depremin oluşu esnasında vatandaşların tedirginliğinden dolayı bazı yaralanmalar var. Onlar da hastanelerde kısa müdahalelerle hallolmuş vaziyette. 20 kadar vatandaşımız tedavi görüyor. Bu deprem adalarda da hissedildi, Kos (İstanköy) adasında bir vatandaşımız hayatını kaybetti, bir de İsveç uyruklu bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşımıza diğer İsveç vatandaşına da rahmet diliyorum" dedi.
"DEPREM SONRASINDA İYİ ORGANİZE OLUNDU"
Depremin hemen sonrasında Vali Esengül Civelek ile yaklaşık 15 - 20 dakika içinde görüştüklerini de anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Kısa süre içerisinde deprem sonucu durumun ne olduğunu, bugün verilen brifingle bize anlattı. Özellikle bu deprem esnasında ve sonrasında Muğla'da Vali, Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz ve sivil toplum kuruluşları çok özel bir işbirliği gerçekleştirdiler. Çok hızlı hareket ettiler ve depremle ilgili tespiti yaptılar. Bu arada Ankara'da AFAD Başkanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar, Kızılay gereken müdahaleyi anında yaptılar. Buraya 400 çadır gönderildi, diğer muhtemel ihtiyaç olabilecek malzemeler intikal ettirildi. Bu deprem sonrası iletişim hatlarında herhangi bir kesinti olmadı bu önemli bir şey. Türkiye'nin bu konudaki altyapısının ne kadar gelişmiş olduğunu göstermesi bakımından önemli" dedi. Yıldırım, Kos adasındaki vatandaşların tahliyesinin de yapıldığını ifade etti.
3 BİNA YIKILDI 32 EV ZARAR GÖRDÜ
Deprem sonrasındaki kesin durum tespitini de söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Bodrum'da kullanılmayan 3 yıkık bina var, 32 binada nispeten ağır hasar var. Bunun dışında başka bir hasar söz konusu değil. Kriz masasında koordinasyon içinde güzel bir çalışma oldu" dedi.
Türkiyenin bir deprem ülkesi olduğunu, yaşanan acı depremler bulunduğunu hatırlatan Yıldırım şöyle devam etti:
"Ben depremlerin olduğu bölgeden geliyorum. Erzincan'da 1939 depreminde 50 bin canı yitirdik. Dolayısıyla depremler dün olduğu gibi bugün de yarın da her zaman olabilir, bunun için telaşlanmaya luzüm yok. Depremle yaşamanın yollarının mutlaka bulmamız lazım. Bunun birkaç yolu var. Bir tanesi depreme karşı ilkokuldan başlayan eğitim. Milli Eğitim Bakanlığımız zaten bu programları başlattı. Deprem eğitimi. Bunlar öğretiliyor. Sadece çocuklara değil büyüklere de deprem konusunda eğitimler vermemiz lazım. İkincisi özellikle deprem konusunda, 1999 yılında Marmara depreminden sonra bir deprem yönetmeliği çıktı. Ondan sonra yapılan inşaatlar buna göre yapıldı. Ancak öncesinde yapılan yapılar bu dönüşümü henüz tamamlamadı. İstanbul, İzmir başta olmak üzere deprem bölgesindeki bütün bölgelerde bu dönüşüm yapılıyor. Bu işin birden bire tamamlanması mümkün değil, her türlü imkanımız da olsa 130 milyarlık bir bütçeden, 15 yıllık bir süreden bahsediliyor. 7 milyonun üzerinde konuttan bahsediliyor. Kentsel dönüşümü hayata geçirmeye çalışıyoruz."
Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının sonunda Yunanistan ve Yunan halkına deprem nedeneyle geçmiş olsun dileklerini iletti. Yıldırım, "Bu acılar komşularla ortaktır. Sevinçler de ortaktır. Komşumuzun acısını paylaşmak, komşuluğun gereğidir. Halkına, yöneticilere selamlarımızı iletiyoruz. Allaha büyük afetlarden korusun" dedi.
Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından helikopterle Seydikemer ilçesine hareket etti.

Reklam
Reklam

FOTOĞRAF

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: