Başbakan'a protesto

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da katıldığı gemi indirme töreninde TEKEL işçileri tarafından protesto edildi.

Erdoğan, konuşmasını bölerek slogan atan işçilere, "Biz artık yatarak para dönemini kapattık" karşılığını verdi.

Haliç Tersanesi'nde gemi indirme törenine katılan Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında ayağa kalkan bir grup TEKEL işçisi, protesto gösterisinde bulundu. İşçiler, bir süre "TEKEL müjde bekliyor" sloganları attı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, ayaküstü müjdelere pek alışık liderlerden olmadığını belirterek, "Biz TEKEL'le ilgili süreci daha önce bütün sendika temsilcileriyle konuştuk, kendilerine gerekeni söyledik. Şu anda TEKEL'de depodan başka hiçbir şey yok. TEKEL artık üreten bir yer değil, özelleştirme kapsamı içerisinde artık devrediliyor. Arzu edenler tazminatını zaten alıyor, isteyenlere de istihdam kapısını açıyoruz. Biz sizi şu andaki işlevinizde istihdam edemeyiz, bu konuda da gerekli olan çalışma zaten yapılıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Grubu, provokasyon yapmamaları konusunda uyaran Erdoğan, işçilerin sloganlarını sürdürmesi üzerine kısa bir süre konuşmasına ara vermek zorunda kaldı. Grubun susmasının ardından konuşan Erdoğan, "Türkiye'de bugüne kadar ne yazık ki bazı bu tür unsurlar ortaya çıkıyor. Bu tür unsurlar bu ülkede çalışmadan, yatarak para kazanmak istiyorlar. Biz artık yatarak para kazanma dönemini kapattık. Bu yok. Üreteceksin, kazanacaksın. Üretmeden vermek yok. Her zaman söylüyorum; bir özel sektör işverenini düşünün. Çalışmayana para verir mi? Çalışmazsa ne yapar, tazminatını öder.

Bunlar devletin malı deniz, yemeyen domuz dediler. Bu anlayışla baktılar. Bu millet bunun bedelini ağır ödedi. Sendikalarıyla da anlaştık. Bizzat kendim görüştüm. Mutabık kalmamıza rağmen işin sonu geldi, bir iki yıl geçti. Hala bunlar 'biz burada böyle devam edelim, bizi aynı haklarla alın başka yerde değerlendirin' diyorlar. 10 bin TEKEL işçisinin bir aydaki maliyeti 40 trilyon. Bu ufak bir rakam değil.

Biz bu işçi kardeşlerimizin temsilcileri ile bu görüşmeleri yaparken böyle bir tablo içerisinde değil, bizler çok daha farklı bir şekilde oturduk, konuştuk, hatta bakan arkadaşlarımızla da gerekli çalışmaları yaptık. Gördüğünüz gibi alışkanlıklar var. Siz yine ayda 40 trilyonu ödemeye devam edin. Bu terazi bu kadar sikleti çekmez. Bir tarafta bu kadar işsiz var, öbür taraftan da 40 trilyonu hiçbir şey üretmeyene vereceğim. Yok böyle bir şey. Bunu yapamayız" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam