BRÜKSEL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk bayrağına yönelik saldırıları kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, olayla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın gerekli takibatı başlattığını söyledi. Erdoğan, yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) konusunda da geri dönüşün olmayacağını bildirdi.
Avrupa Birliği'ndeki (AB) Hristiyan-Demokrat partilerden oluşan Avrupa Halk Partileri'nin davetlisi olarak Brüksel'e gelen Başbakan Erdoğan, Meise Şatosu'nda yapılan EPP toplantısının sona ermesinin ardından, kaldığı Conrad Otel'de bir basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Erdoğan toplantıda, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile yaptığı görüşmeden kısa bilgi verirken Türkiye-Yunanistan arasındaki münasebetleri yeniden gözden geçirme fırsatı bulduklarını, ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler, enerji, turizm ve iki ülke arasındaki mevcut dış ticaret hacminin bir 1.8 milyar dolardan kısa zamanda 5 milyar dolara nasıl çıkarılması ve doğalgaz hattının bir an önce hizmete açılması konularında görüş alışverişinde bulunduklarını ve doğalgaz hattını Türkiye-Yunanistan sınırında iki ülke başbakanı olarak devreye sokulması konusunda mutabakata vardıklarını söyledi.
Başbakan Karamanlis'le Avrupa Birliği konularında da görüştüklerine değinen Erdoğan, İspanya'da yaptıkları görüşmeler, 17 Aralık'tan sonra Türkiye'nin AB'ye yönelik çalışmaları ve özellikle Ankara Anlaşması konularında atılacak adımları değerlendirdiklerini kaydetti.
EPP TOPLANTILARI
EPP toplantıları konusunda da bilgi veren Erdoğan, olumlu havada geçen toplantılarda Avrupa Birliği'ne üye ülkelere ait iktidardaki veya muhalefetteki parti liderleriyle ikili görüşmelerde bulunduklarını ve zirvede özellikle Maastricht Kriterleri çerçevesinde değerlendirmelerde bulunduklarını vurguladı.
AK Parti olarak gözlemci sıfatıyla toplantılara katıldıklarını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin içe kapalı değil, dünyaya açık bir politika izlediğini, uzun soluklu bu yolda emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin artık istikrarlı güven ortamına girdiğini, bunun göstergesinin de yatırımlar olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, "Artık yatırımlara çok daha ağırlık veren bir Türkiye var. Yabancı yatırımı daha fazla çekmek için gayretlerimiz sürüyor" diye konuştu.
"AB YOLUNDA REHAVETTE DEĞİLİZ"
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB yolunda rehavete girdiği ve 6 Mart'ta meydana gelen olayların Avrupa'da eleştirilere yolaçtığı yolundaki iddiaların yersiz olduğunu belirtti. Avrupa'da yaptığı temaslarda görüştüğü liderler ve bu konuyla ilgili kişilerden kesinlikle Türkiye hakkında bir eleştiri almadığını ve bu konuda bir sıkıntının olmadığına işaret eden Başbakan Erdoğan, söz konusu olaylardan sonra gerçekleştirilen Troyka toplantısında da Türkiye'ye yönelik hiçbir tenkitin yapılmadığını hatırlattı.
Türkiye'nin AB ile ilgili yasama konusunda herşeyi yaptığını ve şimdi uygulama safhasında olduğuna dikkat çeken Recep Tayyip Erdoğan, illegal bir toplantının elbette güvenlik güçleri tarafından engelleneceğini, ancak işe her iki taraftan bakıldığını ve takibat sonucunda 6 polisin açığa alındığını kaydetti.
Kendilerinin işkenceye sıfır toleransla yola çıktıklarını ve damdan düşerek buralara geldiklerini vurgulayan Erdoğan, bu tür olaylara tek cepheden bakılmamasını ve farklı cepheler değerlendirilerek analiz edilmesini istedi.
Avrupa'da bulunduğu sırada Hırvatistan konusunda Türkiye'ye yönelik hiçbir uyarının gelmediğini, AB - Türkiye ilişkilerinin bir devlet ciddiyeti içerisinde sürdürdüklerini ve herşeyin bir takvim çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.
"BAYRAĞA SALDIRIYI KİMSE HAZMEDEMEZ"
Türk bayrağına yapılan saldırılar ve 1 Nisan'dan sonra devreye girecek TCK ile ilgili bir soruya da cevap veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Çanakkale Savaşları'nın yıldönümüyle hassasiyetin ön plana çıktığı bir zamanda nevruz olayıyla Türk Bayrağına yapılan saldırının kabul edilemeyeceğini bildirdi. Başbakan Erdoğan, "Bayrağımız ortak tarihimiz ve kültürümüzün simgesidir. Bayrağımızın üzerinde farklı tasarruflara girmek, bayrağımıza yönelik alçakça yaklaşımlara yönelmek, ülkenin bir ferdi olarak bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Buna yönelik İçişleri Bakanımız gerekli takibatı başlatmıştır. Bayrağı bu çocukların elinden alan polislerimizin ifadesine göre, yapılan ilk tespitlerde 1991, 1993 doğumlu gibi İçişleri'nin bana verdiği bilgiler var. Kısa zamanda bu kişileri yakalayacaklarını bizlere aktardılar. Zaten başta Mersin'de olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde gözaltı ve tutuklamalar da gerçekleştirilmiştir. Biz bu konuda hükümet olarak kararlı adımlarımızı atacağız. Hükümetin buna duyarsız kalması mümkün değil. İlgili kurumumuz gerekeni yapacaktır" dedi.
1 Nisan'da yürürlüğe girecek Türk Ceza Kanunu ile ilgili görüşlerini aktaran Başbakan Erdoğan, Kopenhag Siyasi Kriterleri çerçevesinde uyum yasalarını çıkardıklarını, TCK'nın da bu doğrultuda oluşturulduğunu söyledi. TCK hazırlanırken ilgili tüm kurum ve birimlere kanunun taslaklarını gönderdiklerini ve bu birimlerden gelen taslaklar ele alınarak kanunun hazırlandığını belirten Erdoğan, "Kanun çıktıktan sonra bunu biz istem6mlar olarak görülmesi gerekteyiz demenin bir manası yok. Biz bunu uygulamaya koyarız. Aksaklıklar çıkarsa bundan geri dönmesini de biliriz" ifadelerini kullandı.