Başbakan'dan Galataport açıklaması

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜPRAŞ, Galataport ve Türk Telekom özelleştirmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, Sheraton Otel'de düzenlenen 'Vergi Tahakkuk Kayıtlarının Bankacılık Sistemine Açılışı ve 2004 Türkiye Vergi Şampiyonları Ödül Töreni' çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Erdoğan, Galataport İhalesi'nde usulsüzlük olduğu eleştirilerinin sorulması üzerine, "Usulsüzlük ifadesini kabul etmem mümkün değil. Bunların hepsi maalesef Türkiye'deki bu süreci olumsuz olarak izleme gayreti içinde olanların, bu süreci engellemek isteyenlerin Türkiye'nin ekonomik sıçrama sürecini geçmişte olduğu gibi engelleme gayreti içinde olanların yakıştırmalarından başka birşey değildir.

Reklam
Reklam

Yıllarca bu ülkede, 'Niçin özelleştirme bu kadar ağır gidiyor? Niçin özelleştirme yapılamıyor?' diyenler şimdi de ne yapacaklar? 'Burada usulsüzlük var' diyecekler" şeklinde cevap verdi.

Türk Telekom'un fiyatı konusunda da "Rakam nerelerdeydi, nerelere düştü, bizim dönemimizde nerelere çıktı?" diyen Erdoğan, bunu hazmedemeyenler olduğunu belirterek, "Bunu engellemek isteyenler maalesef bu tür yakıştırmalar yapmak suretiyle ülkede kafa bulandırmaktan başka birşey yapmıyorlar" dedi.

TÜPRAŞ ve Galataport'la ilgili satışların henüz önlerine gelmediğini de ifade eden Başbakan Erdoğan, herhangi birşey olup olmadığını görüşeceklerini ve varsa gereğini yapacaklarını söyledi. Erdoğan, bu konuda bir inceleme başlattığı konusundaki haberlerin hatırlatılması üzerine de, "Hayır, benim böyle bir talimatım yok. Bunların hepsi yalandır. Zaten bu yalana artık çok alıştık. Bu bakımdan da bu yakıştırmalara çok üzülüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin hızlı yürümesi gerektiğini belirten Erdoğan, bu konuda medyanın da destek olması gerektiğini ancak, medyanın birşeyler araştırma gayreti içinde olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

OFER Grubu ile Başbakanlık'ta görüştüğü haberlerinin de doğru olmadığını ifade eden Erdoğan, "Kaldı ki ben, her müteşebbisle görüşürüm. Her özelleştirmeye katılmak isteyenle görüşürüm. Bunu engelleyecek birşey yok. Bütün basının önünde yapılan bir açık artırma var. Bu açık artırmayı hepimiz izliyoruz. Sonra bu yakıştırmayı yapmak çok çirkin değil mi?" şeklinde konuştu.

TÜPRAŞ hisselerinin gizli satıldığı şeklindeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Başbakan Erdoğan, "Olur mu öyle şey. Bunların hepsi hamiline yapılmış satışlar. İsteyen girer alır. Bunları kalkıp da kimsenin engellemeye hakkı yoktur. Kim burada daha fazla parayı verirse onlar bunu alır" dedi.

Geçmişte 'En fazla parayı veren kimse ona satarım' diyenlerin, bugün bu satışların karşısında direniş gösterdiğini belirten Erdoğan, "Bunlar çok çirkin. Ülkenin hızını kimse kesmesin. Ama bilsinler ki kesemezler.

Millet onları mahkum eder" diye konuştu. Devletin şu anda milletin yararına ne varsa onu yapmakta olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu konuda yerli sermaye de doğrudan yabancı sermaye de bu hıza, bu rekabete girebilir, bunun içinde yer alabilir ve bunun içinde yer almasından biz memnun olmalıyız.

Reklam
Reklam

Bunun önüne dikilmememiz lazım; eğer Türkiye dünyaya açılmış, dünya ile rekabet eder bir ekonomi istiyorsa" şeklinde konuştu.