Başbakan'dan Öcalan'a ev hapsi açıklaması

Başbakan Erdoğan: Ev hapsi, mev hapsi, asla söz konusu değildir.

Süreç nasıl gidiyor?
Başarılı bir süreç olarak görüyoruz. Şu anda medyanının da olumlu yaklaşımları ile isabetli gidiyor, gideceğini de inanıyorum. Geçmişteki yanlışlar yapılmasa başarılı çıkacağız. Dolaştığım illerde halkımızı ilgisini görüyorum.

Anketlerde de çözüm sürecine olumlu bir yaklaşım var. Yüzde 58'lik bir oranla... Bu oranını daha da artacağından eminim. Doğu Anadolu'da yüzde 70, Güneydoğu'da ise yüzde 80'lik bir oranda halkımız süreci destekliyor.
**Örgüt ne istedi?**
Çözüm sürecinde ben halkıma inanıyorum. Siyaset risktir. Süreç içinde biz Emre Taner döneminde ada görüşmelerini başlattık. Bunlar bu sürecin ön hazırlığıydı. Süreçte Pazarlık durumu yok. Bizler devlete ait haklar konusunda af yetkisi kullanabiliriz. Ama şehitlerin hakkının üzerinden af yapamayız. Af yetkisi varislerindir. Genel af yetkisini kendimde görmüyorum. Dolayısıyla karşılık değil, bir amaç uğruna bunu yapıyoruz. Milletimizin refahı için bu riski alıyoruz. şunu verelim bunu alalım söz konusu değil...
**Öcalan'a ev hapsi**
Ev hapsi mev hapsi söz konusu değildir. İmralı'da biz niye bu kadar bedel ödüyoruz. F Tipi'ne alsak hergün toplu mitinglerle mi uğraşacağız. Al başkanlığı ver şunu.... diyenler bizi iyi anlamamış.
**PKK'nın çekilmesi**
İki başlık çok önemli. Bu işi içerde ve dışarıda provoke etmek isteyenler olabilir. Türkiye'nin güçlü olmasını istemiyorlar. Silahların bırakılması diyorum, bırakılmaması durumunda sıkıntı olur. Biz hep silah değil siyaset diyoruz. Buna yönelik telkinlerde bulunuyoruz.
**Yasal zemin**
Silahını Türkiye'de nereye bırakırsa bıraksın, bırakıp gider. Aksi takdirde bu iş provokasyona çok açıktır. Yasal zemin dendiğinde ise anayasal hükümlere aykırı olamaz. Biz şimdi anayasaya aykırı yasal bir zemin nasıl oluşturalım. Yeni bir Oslo sürecine müsade etmem. Sınırları geçeceklerse silahı bırakmakla bu mümkün olur. Güvenlik güçlerimiz eli silahsız insanlara silap sıkmaz.
**Irak ile ilişkiler**
Irak anayasasına göre petrol gelirlerin yüzde 17'si kuzey Irak'a ait. Kuzey Irak bizimle anlaşma yaptı, çünkü Maliki onlara dayatmalarda bulundu. Kuzey Irak ise ekonomik açığını bizimle gidermek istediği için ticari sözleşme içine girdik. Birileri Irak'ta hesap yapıyorsa Türkiye'nin de orada kazan kazan hesabı vardır. [güncel haberler](https://www.mynet.com/guncel-haberler)